Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Lyx

04:09. De nominerade är Aloë, Oaxen Krog, Omakase köttslöjd, Restaurang Volt och Spritmuseum.

Och de nominerade är ... För Gulddraken handlar lyx om en helhetsupplevelse där inga detaljer, från mat och dryck till service och bemötande, lämnas åt slumpen – men där kvällen ändå blir till ett smakäventyr och ett minne att bära med sig länge.

Foto: Beatrice Lundborg
Aloë

Svartlösavägen 52
08-556 361 68
aloerestaurant.se

Att driva en lyxkrog är ett uppdrag som kräver ett fullständigt engagemang. Allt ska vara på topp, men Daniel Höglander och Niclas Jönsson vet vad som krävs. Tillsammans skapar de och deras väldrillade team rätter i världsklass ute i ett vanligt svenskt villakvarter i Älvsjö. Influenser och ingredienser kommer från hela klotet. Havskräfta blandas med asiatisk yuzu och pistasch från Pakistan hamnar på ankan. Lekfullhet och enkelhet blandas med smakprecision och känsla för texturer så att man lämnar detta kulinariska vardagsrum lagom mätt och extremt belåten.

Exempel från menyn: Fast meny, 7 rätter, 985 kr.

 

Foto: Eva Tedesjö

Oaxen Krog

Beckholmsvägen 26
08-551 531 05
oaxen.com

Egentligen var det bara en tidsfråga innan Oaxen Krog skulle föräras med en andra stjärna i Guide Michelin. Den tvåfaldigt gulddrakebelönade krogen på Djurgården har ända sedan starten varit en förebild när det gäller att kombinera modern svensk kokkonst med helhetstänk och innovationsförmåga. Gulddraken har tidigare konstaterat att på Oaxen råder absolut smakgehör. Krögarna Magnus Ek och Agneta Green levererar helt enkelt på den högsta nivå som det svenska köket kan erbjuda.

Exempel från menyn: Fast meny 10 rätter, 2 100 kr.

 

Foto: Eva Tedesjö

Omakase köttslöjd

Yxsmedsgränd 12
08-506 400 80
www.omakasekottslojd.se

Jodå, många, inte bara vegetarianer, ryggar tillbaka inför namnet: Omakase köttslöjd. Men nykomlingen i Daniel Crespis matkvarter i Gamla stan är ett litet gastronomiskt himmelrike. Här serveras sjutton nätta rätter i rad där allt innehåller kött, till och med desserterna. Och vilket kött! Det har förädlats på krogens eget charkuteri i Järvsö. Här njuter vi av gudomliga varianter av fågel, gris, nöt, fisk och skaldjur. Det är lekfull och kreativ matlagning som lyfter fram och förstärker råvaror av absolut yppersta kvalitet. Omakase får oss att återigen vörda köttet.

Exempel från menyn: Fast meny, 15-20 serveringar, 995 kr.

 

Foto: Beatrice Lundborg

Restaurang Volt

Kommendörsgatan 16
08-662 34 00
www.restaurangvolt.se

På Kommendörsgatan 16 bakom den blygsammaste av dörrskyltar gömmer sig enstjärniga Volt. En ytterligt modest inredd finkrog med de mest fritänkande av unga matinnovatörer i köket. Varje kväll demonstrerar de hur långt och skyhögt dagens kockstjärnor kan ta de lantliga nordiska smakerna. Här förses mulliga skogsfynd, havsvyer och bondska rotfrukter med helt nya smakdräkter. Allt understött av ett ambitiöst sommelierarbete. Dessutom är servisen lika omtänksam som påläst. På dessa spishällar skapades under 2015 gröna, syrliga, rökiga och direkt sinnesutvidgande rätter som vi kommer att minnas mycket länge.

Exempel från menyn: Fast meny, 6 rätter, 735 kr.

 

Foto: Beatrice Lundborg

Spritmuseum

Djurgårdsvägen 40
08-1213 1309
spritmuseum.se/start/restaurangen/

Spritmuseums restaurang, inrymd i ett gammalt galärskjul vid vattnet på Djurgården, bjuder på fräsch och trendriktigt matlagning med spännande hantering av udda grönsaker och örter. Här kryssas det i alla rätt-rutor för den medvetna nutidskrogen, inte minst när det gäller konsten att återknyta till det gamla, de beprövade tillagningsmetoderna från det svenska bondköket. En fenomenal finkrog med superb servering, årstidsbundet kök och en av stans mest prisvärda helkvällsmenyer.

Exempel från menyn: Fast meny, 10 serveringar, 1 100 kr.

Här finns de övriga kategorierna:
Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Budget

Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Mellan

Nominerade till Gulddraken 2016: Bar

Nominerade till Gulddraken 2016: Kafé

Vår definition:

Till lyxkrogarna
 går vi för att få en extraordinär matupplevelse. Det betyder inte alltid att det är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om. Här serveras ofta en fast meny med många små serveringar, men
 i vissa fall finns möjligheten att bara äta just den där fantastiska favoriträtten med ett bättre glas vin som ensamt ackompanjemang.

Regerande mästare: Oaxen krog

Motivering: Här lever hantverksskicklighet och experimentlusta sida vid sida, och en kväll här blir något mer än bara ett vanligt restaurangbesök. Stämningen är varm och välkomnande och vi lockas att följa med på en smakresa som blir något helt unikt. Alla upplevelser är noga uttänkta och balanserade så att vi – trots alla de intryck menyn bjuder på – förmår uppfatta och uppskatta varenda liten detalj.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.