Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nora fick drömjobbet – nu slåss hon för rätten till assistans

Nora Eklöv, med sin mamma som stöd, har precis avslutat ett möte med stadsförvaltningens chef.
Nora Eklöv, med sin mamma som stöd, har precis avslutat ett möte med stadsförvaltningens chef. Other: Erik Ardelius

Nora Eklöv, 22, fick sitt drömjobb och flyttade till Stockholm. När hennes personliga assistans blev indragen tvingades hon vända hem till sina föräldrar på Öland. På måndagen protesterade ett tiotal personer mot beslutet och utvecklingen.

– På ett sätt har jag förlorat alla mina rättigheter, säger Eklöv.

På senare tid har allt fler personer med funktionshinder fått nej till den personliga assistans de anser sig behöva. På måndagsförmiddagen protesterade ett tiotal personer mot utvecklingen vid Farsta stadsdelsförvaltning. 

Vi måste börja protestera fysiskt för att visa vad mänskliga rättigheter innebär, och för att makthavarna ska få upp ögonen.

– Vi måste börja protestera fysiskt för att visa vad mänskliga rättigheter innebär, och för att makthavarna ska få upp ögonen, säger Nora Eklöv till DN under protesten.

Läs också: Många kan drabbas innan LSS-lagen ändras 

Den utlösande faktorn till protesten var att Nora Eklöv, som är generalsekreterare på förbundet Unga rörelsehindrade, nyligen fick avslag på sin egen ansökan. Nu hoppas hon att fler ska följa hennes exempel.

– Den här sittstrejken är inte bara för min skull, utan för att vi vill uppmärksamma den här situationen. Jag hoppas att fler vågar protestera på sina lokala kontor eller på Försäkringskassans kontor, så att vi kan få till en ändring.

Striden om LSS, lagen om stöd och service, fortsätter. Sedan 2015 har Försäkringskassan skärpt tillämpningen av lagen, efter att högsta förvaltningsdomstolen gjort detsamma i flera vägledande domar. Myndigheten har också fått i uppdrag av regeringen att ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”, efter att kostnaderna har ökat över tid.

Anton Boström, ordförande för unga rörelsehindrade Stockholm, direktsänder strejken på Facebook.
Anton Boström, ordförande för unga rörelsehindrade Stockholm, direktsänder strejken på Facebook. Foto: Erik Ardelius

Rörelsehindrade Nora Eklöv från Öland är en av dem som har hamnat i kläm. För ett år sedan flyttade hon till en lägenhet på Södermalm, efter att ha fått jobb som generalsekreterare på förbundet Unga rörelsehindrade i huvudstaden.

– Det kändes verkligen självklart, just för att jag brinner för frågorna som vi driver. Det var ett drömjobb för mig, säger hon.

Hemma på Öland hade Nora Eklöv haft rätt till 70 timmars personlig assistans i veckan. Trots det bedömde Södermalms stadsdelsförvaltning att Noras totala assistansbehov bara var en timme och 58 minuter i veckan – och hon fick avslag.

Nora blev därför tvungen att omedelbart vända hem till sina föräldrar. Hon sökte på nytt, den här gången i Farsta, men fick avslag även där. Nu tvingas 22-åringen att sköta sitt arbete från föräldrarnas hem på Öland.

– Det är väldigt jobbigt att vara så isolerad och begränsad hemmavid. Protesten har känts väldigt bra och som rätt grej att göra, säger hon.

Den utlösande faktorn till protesten var att Nora Eklöv, som är generalsekreterare på förbundet Unga rörelsehindrade, nyligen fick avslag på sin egen ansökan. Nu hoppas hon att fler ska följa hennes exempel.
Den utlösande faktorn till protesten var att Nora Eklöv, som är generalsekreterare på förbundet Unga rörelsehindrade, nyligen fick avslag på sin egen ansökan. Nu hoppas hon att fler ska följa hennes exempel. Foto: Erik Ardelius

I besöksrummet vid Farsta stadsdelsförvaltning hänger ett stort lakan på väggen. På lakanet, skrivet med stora röda bokstäver, står det: ”För att få flytta hemifrån utan att behöva ta med sig sina föräldrar”.

Det är inte meningen att hon ska bo hemma hos oss. Jag tycker att det är jätteviktigt att min dotter får sitt liv tillbaka.

– Det är inte meningen att hon ska bo hemma hos oss. Jag tycker att det är jätteviktigt att min dotter får sitt liv tillbaka, säger hennes mamma Anita Eklöv, som är på plats i Farsta.

Läs också: Hans Rosén: Striden om LSS – hur blev det så här?

Den senaste tiden har varit jobbig för hela familjen.

– Det har varit väldigt tufft, det har det verkligen. Det här har mötts av ett sådant motstånd från samhället, men Nora kan ju ge så mycket till samhället. Hon har kämpat själv för att komma dit hon är nu, säger Anita Eklöv.

Björn Häll Kellerman, ordförande för Unga rörelsehindrade och deltagare på protesten, är mycket kritisk till de ökade svårigheterna för medlemmarna att få hjälp.

– I vissa fall handlar det till och med om att hålla sig vid liv, men för den stora massan så handlar det om att kunna leva sitt eget liv och ha den självständighet som vi har rätt till, säger han.

Läs också: Partierna om LSS

Unga rörelsehindrades ordförande oroar sig över att problemet ska eskalera.

– Vi ser att det här är ett mönster. Det var illa för ett år sedan, men det har bara blivit värre och värre, både gällande nyansökningar och omprövningar, säger Häll Kellerman.

Det var illa för ett år sedan, men det har bara blivit värre och värre, både gällande nyansökningar och omprövningar.

Anna-Märta Kuhnke var en av dem som var med och protesterade. Anna-Märta Kuhnke, som inte är funktionshindrad, tycker att det är konstigt att Nora Eklöv inte får samma möjligheter som hon själv har fått.

– Jag vill bara att hon ska kunna flytta hemifrån utan att behöva vara beroende av sina föräldrar, precis som jag har fått göra. Och ta sitt drömjobb, precis som jag har fått göra, säger hon.

Under det senaste året har Nora Eklöv i stället tvingats bo kvar på Öland, helt utan assistans.

– Jag kommer inte ut på dagarna, jag kan inte vara på plats på mitt jobb och min familj får hjälpa till hela tiden. Mina föräldrar jobbar heltid och måste komma hem från sina jobb för att hjälpa mig, säger hon.

Läs också: Dragkamp om LSS inom alliansen

Hon beskriver sin tillvaro som isolerad. Under det senaste året har hennes hälsa och kondition därför försämrats, menar hon.

Anna-Märta Kuhnke deltog i protesten.
Anna-Märta Kuhnke deltog i protesten. Foto: Erik Ardelius

– Med assistans hade jag kunnat leva som andra. Så står det ju också att man ska kunna leva, båda i FN:s konventioner och i LSS-lagen, säger hon. 

Nora Eklöv är en av många som på senare tid har fått avslag på sin ansökan om personlig assistans. Måndagens protest livesändes på Facebook och resulterade i många uppmuntrade tillrop. ”Rädda LSS”, ”Assistans är frihet” och ”Kör hårt” var några av kommentarerna som strömmade in.

Under protesten höll Nora Eklöv upp en skylt med texten ”Assistans tillbaka”, men måndagens protest resulterade trots det inte i någon direkt förändring. Förvaltningschefen, som kom ut för att träffa 22-åringen, stod fast vid beslutet. Nora vet ännu inte om hon ska överklaga det eller ansöka om assistansersättning någon annanstans.

På ett sätt har jag förlorat alla mina rättigheter. Och min frihet, och mina möjligheter och min framtid. Det här handlar om mitt liv.

Nu tvingas hon återigen vända hem till sina föräldrar på Öland.

– På ett sätt har jag förlorat alla mina rättigheter. Och min frihet, och mina möjligheter och min framtid. Det här handlar om mitt liv, säger hon.

 

Fakta.Striden om LSS

LSS, lagen om stöd och service, kom 1994. Lagen kallades för en frihetsreform och skulle, med hjälp av personiga assistenter, ge funktionshindrade möjlighet att leva ett liv som alla andra. 

 

Kommunen ansvarar för personer som behöver mindre än 20 timmars stöd i veckan. Därefter kliver Försäkringskassan in.

 

Från 2005 till 2015 ökade de årliga kostnaderna med nästan 12 miljarder kronor. Regeringen gav Försäkringskassan i uppdrag att bryta utvecklingen. Samtidigt har myndigheten, efter ett antal vägledande domar, tolkat LSS-lagen snävare än tidigare.

 

Allt fler förlorar sin statliga assistansersättning. Under 2015 var det 148 personer som blev av med sin assistansersättning, under 2016 drabbades 227 och under första halvåret av 2017 hade 207 personer blivit av med den. Nu varnar Försäkringskassan för att det senaste utlåtandet från Högsta förvaltningsdomstolen kan beröra 6.000 personer.

 

Ansvarig minister Åsa Regnér har utlovat en snabb lagändring för att motverka detta. Samtidigt anklagar flera partier regeringen för passivitet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.