Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nordsydliga skärgårdslinjen blir kvar

Nordsydliga linjen
Nordsydliga linjen Other: Lisa Mattisson

I tre år har den nordsydliga skärgårdslinjen mellan Arholma och Nynäshamn kört på försök i Stockholms skärgård.

Nu har landstinget beslutat sig för att behålla båtlinjen i framtiden. 

Båtlinjen från Arholma i norr till Nynäshamn i söder startade 2015. Båtarna har åkt genom ytterskärgården i tre år, och nu har Stockholms läns landsting beslutat sig för att göra linjen permanent. 

De två första åren trafikerades sträckan utav två taxibåtar. Men till 2017 ändrade man upplägget, och körde i stället tre mindre skärgårdsbåtar sträckan mellan Arholma och Nynäshamn. Det upplägget kommer att gälla även under 2018. 

– Alla år har varit bra år för linjen men vi kan se att de förändringar som gjordes inför 2017 baserat på tidigare års erfarenheter var rätt. Sandhamn är en av skärgårdens mest populära destinationer och det är självklart att den nordsydliga ska stanna där. Därför kommer 2017-års trafik ligga som grund för den fortsatta trafiken, säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd i ett uttalande.

Den nordsydliga linjen hade det senaste året 14.428 resenärer, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. 

Hela resan med båten från norr till syd tar tio timmar. 

– Alla år har varit bra år för linjen men vi kan se att de förändringar som gjordes inför 2017 baserat på tidigare års erfarenheter var rätt, säger Gustav Hemming.

Kostnaden kommer att landa på 5 till 7 miljoner kronor per traifikår.

Nordsydliga linjen

Går mellan Arholma och Nynäshamn.

Har en bytespunkt i Sandhamn.

Trafikerades av 14.428 resenärer 2017.

Permanenteringen kommer att kosta 5 till 7 miljoner per år

Läs mer: Vinna eller försvinna för Nordsydlinjen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.