Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Norrmalmstorg avspärrat för främlingsfientlig demonstration

Foto: Nicklas Thegerström

En stor polisinsats spärrade på lördagen av Norrmalmstorg och skilde den främlingsfientliga ”Folkets demonstration” från motdemonstranter med hjälp av en mur av polisbilar. Vid 14.30-tiden bröt demonstranterna upp och lotsades ut ur torget. Trafiken öppnade igen mot Hamngatan.

”Folkets demonstration” har under ett par helger i år anordnat torgmöten med tal av representanter från ett flertal organisationer på högerkanten. På lördagen samlades liksom vid ett tidigare tillfälle flera högerextrema organisationer, som Svenska motståndsrörelsen, tidigare medlemmar i Svenskarnas parti, och Nordisk ungdom på torget, enligt den antirasistiska stiftelsen Expo.

En av talarna var Stefan Torssell, från tidningen Nya Tider, en veckotidning som beskrivs som högerextrem och främlingsfientlig. ”Folkets demonstration” skriver dock på sin hemsida att man ”tar kraftigt avstånd från alla former av våld och extremism.

Samlingarna har samtidigt lockat motdemonstranter utan demonstrationstillstånd, som på lördagen liksom tidigare störde ”Folkets demonstration” med talkörer och rop.

– Det är väldigt svårt för den som talar i huvuddemonstrationen att bli hörd, de andra skanderar och buar, sade DN:s Staffan Kihlström som befann sig på torget.

Polisens taktik var att skilja de olika demonstrationerna åt, genom att dela av torget på tvären med ett 15-tal polispiketbilar, där huvuddemonstrationen fick den del som vetter mot Berzelii park.

– Det är någon som lagt en rökgranat och burits i väg av polisen, men annars har det gått lugnt till, fortsatte Staffan Kihlström.

Vid 14.30-tiden bröt demonstranterna upp och lotsades ut ur torget mot Kungsträdgården av polisen, som fortsatte att hålla demonstranter och motdemonstranter på olika håll.

– Det har inte varit några konfrontationer hittills. Polisen följer demonstranterna med 4-5 hästpatruller, en piketbil och ett tiotal poliser. Polisen håller också på att visitera några av dem, säger Staffan Kihlström.

Då hade också trafiken till och från Norrmalmstorg släppts på igen.

Polisen bekräftar att allting gått lugnt till under demonstrationen.

- Såvitt vi kan bedöma så har det inte varit några problem åt något håll. Vi ha omhändertagit sammanlagt fyra personer för skadegörelse eller för att de kastat bengaler, säger Lars Byström, polisens presstalesman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.