Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Norsk polis varnar för Södertälje

Foto: FREDRIK PERSSON

Norska polisen använder svenska Södertälje som ett skräckexempel – där invandrargrupper har skapat en "stat i staten", skriver norska Aftenposten.

I den norska polisrapporten "Fremtidens kriminalitetsutfordringer i Oslo" varnas det för utveckling av parallella samhällen, som man menar har skett i Södertälje: "De har sina egna institutioner, normer, lagar och förordningar som har större betydelse och påverkan på folks liv än de grundläggande värderingar som gäller i Sverige".

Tidningen Aftenposten har i ett reportage besökt Södertälje och gör tydliga kopplingar mellan den höga andelen invandrare i kommunen och de stora problem man har haft med kriminella grupperingar.

Syrianer har "tagit över hela stadsdelar" där det nästan inte finns några "etniska svenskar", skriver tidningen.

Även bland de norska politikerna riktas kritik mot svensk flykting– och invandringspolitik.

Kai-Morten Terning (FRP), norsk minister för barn, jämlikhet och social integration, anser att Sverige har förlorat kontrollen över sin integrationspolitik och jämför med hur Norge hanterar frågan. Där är asylprocessen striktare, den som saknar asylskäl avvisas snabbare och de Norge tar emot får bra språkundervisning och en grundlig introduktion till det norska samhället.

Liksom flera andra av de politiker som Aftenposten intervjuat lyfter Terning fram bosättning och antalet flyktingar man tar emot som två huvudfaktorer till varför Norge har lyckats bättre än Sverige.

– För att undvika gettofiering det är viktigt att sprida boendet över hela landet - utifrån kommunernas kapacitet att integrera. Språk– och yrkesutbildning måste ha högsta prioritet. Södertälje, Malmö, Göteborg och delar av Stockholm är skrämmande exempel på hur det kan gå när myndigheterna förlorar kontrollen, och resultatet av en gränslöst naiv politik, säger Terning till Aftenposten.

Arbeiderpartiets Jan Bohler varnar för att de svenska beslutsfattarnas passivitet och ovilja att se problemen riskerar att öka radikal islamism.

– Vår utmaning är att vi måste ta diskussionen om extrem islamism bland både radikala och konservativa; de som vägrar att låta kvinnor integreras i arbetslivet och de som pratar om resten av Norge som de otroendes samhälle. Vi måste våga ta debatten och inte låta detta få utvecklas så att det blir ett större problem, säger Jan Bohler till Aftenposten.

Södertäljes socialdemokratiska kommunalråd Boel Godner reagerar starkt på artikeln.

– Jag tycker att det är tråkigt. Jag ser ett annat Södertälje än det de beskriver. Ett Södertälje där det har vänt, där skolresultaten blir bättre och brottsligheten minskar, säger hon till Aftonbladet.

Godner menar också att den parallella struktur som har funnits i Södertälje har lett till rättegångar och fällande domar.

– Det visar att man tvärtom har gjort något åt saken, säger hon till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.