Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Notan för hjälp till bostadslösa: 65 miljoner kronor förra året

Kostnaderna för att hysa in bostadslösa stockholmare på hotell och vandrarhem har ökat med nästan 20 miljoner kronor de senaste två åren.

2014 betalade Stockholms stad 64,7 miljoner för 377 familjer och ensamstående.

– Jag träffar cheferna för försörjningsstöd i stadsdelarna varje månad och det här är en av våra ­stö­rsta frågor, säger Annelie Sjöberg, ­strateg på socialförvaltningen.

Vilka är det som hamnar på hotell och vandrarhem?

– En mycket liten andel av hushållen har blivit vräkta. Den största delen är personer som aldrig har kommit in på bostadsmarknaden, säger Annelie Sjöberg.

Enligt henne handlar det ofta om någon som flyttar in hos en släkting, efter ett tag börjar de skava på varandra, det fungerar inte och den ­inflyttade hamnar i en akut ­situation. Han eller hon kan inte bo kvar där.

– De har i många fall inga sär­skilda sociala problem, de är bara bostadslösa. På sikt kan det naturligtvis leda till problem, det är ingen bra situation att bo tillfälligt, det får stora konsekvenser för de männ­iskorna, säger Annelie Sjöberg.

Vad krävs för att få den här hjälpen?

– Generellt sett är man själv skyldig att lösa sin situation så långt det går. Men enligt lag ska kommunen undanröja akut nöd. Vi kan inte ställa någon på gatan. Speciellt när det gäller barn har vi långtgående skyldigheter. Och Stockholms stads tak över huvudet-garanti gäller ­naturligtvis även ensamstående vuxna, säger Annelie Sjöberg.

Men att hyra ett hotellrum åt någon är inte det första alternativet, det är tvärtom det sista steget i en lång process av samtal och tips om bostadskön och andrahandskontrakt. Det finns många sätt att söka bostad på och alla känner inte till alla vägar, enligt Annelie Sjöberg.

– Det beror också på vad man själv har gjort för att lösa sin situation. Någon kanske har gjort en fantastisk bostadsplanering som av någon anledning inte fungerat.

Om en mamma på Södermalm kastar ut sin 34-årige son som bor hemma, får han ett hotellrum?

– Att flytta hemifrån är något som man generellt sett själv har ansvar för att planera för och ordna med. Om någon blir utkastad oplanerat hemifrån räknar vi med att det går att lappa ihop det så att situationen blir hanterbar tills det finns en lösning. Men naturligtvis finns det ­undantag, säger Annelie Sjöberg.

Vad är det för hotell ni använder?

– Det varierar beroende på vad vi har tillgång till, men det handlar om enklare hotell och vandrarhem. Men trots det kan det vara dyrt.

Varför ökar kostnaden så mycket?

– Vi har en hög inflyttning till Stockholm. Ju fler vi blir ju fler blir de här ärendena. Jag gissar att det kommer att fortsätta att se ut så rätt lång tid framåt, men det beror på hur mycket – och hur – det byggs.

Fakta:Så många ­bostadslösa får hjälp

Stadsdelsområde – antal hushåll

Rinkeby-Kista 68

Spånga-Tensta 30

Hässelby-Vällingby 21

Bromma 5

Kungsholmen 2

Norrmalm 4

Östermalm 1

Södermalm 19

Enskede-Årsta-Vantör 58

Skarpnäck 26

Farsta 35

Älvsjö 8

Hägersten-Liljeholmen 14

Skärholmen 59

Enheten för hemlösa 22

Summa: 377

Källa: Socialförvaltningen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.