Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Notan för Nya Karolinska skulle räcka till två Slussen

NKS
NKS Foto: Fredrik Funck

Nya Karolinska Solna har beskrivits som världens dyraste sjukhus. Än idag är det inte klart vad slutnotan för sjukhuset blir. Orsaken är OPS- lösningen och ökade kostnader för de alltfler tilläggsavtalen.

Det högspecialiserade sjukhuset Nya Karolinska Solna är landstingets i särklass största investering. Sjukhuset har också kritiserats för att bli mycket dyrt. En jämförelse med andra infrastrukturprojekt visar att kostnaderna för själva bygget – just nu 25,7 miljarder kronor – vida överträffar kostnaden för pendeltågsstunneln Citybanan som öppnar i sommar. Pengarna skulle också räcka till att bygga två Slussen. Slutnotan för sjukhuset är okänd. Dessutom har tilläggsbeställningarna växt på hög. En avstämning veckorna innan den första patienten flyttar in visar att 75 tilläggsavtal tecknats, och en mängd nya avtal är på gång.

– 75 avtal är ingångna hittills. Sedan är ytterligare 35 på gång, så omkring 110 tilläggsavtal. Det är vår prognos och vår bästa bedömning just nu, säger Henrik Gaunitz, ekonomidirektör i Stockholms läns landsting.

Varje justering i det stora sjukhusbygget kräver ett nytt avtal. Avtalen rör allt från att bygga tillagningskök till att öppna väggar på vissa avdelningar när personalen inte räcker för att bemanna enkelrummen. Till de senaste förändringarna hör ombyggnation av ambulansintaget. Alla tilläggsbeställningar medför merkostnader för landstinget. Kostnaden för tilläggsavtalen har i budgeten för 2017 har utökats från 1,5 miljarder till 1,7 miljarder kronor. Samtidigt tar byggherren ut en extraavgift för varje tilläggsbeställning, som i dagsläget summerats till 6 miljoner kronor.

Henrik Gaunitz poängterar att den totala byggkostnaden inte påverkats av den utökade budgeten, eftersom andra kostnader blivit lägre.

Kommer det att räcka med 1,7 miljarder?

– Det är vår bästa bedömning just nu.

Tilläggsbeställningarna har sin grund i OPS-lösningen, offentlig-privat samverkan, avtalsformen som den borgerliga landstingsledningen valt för sjukhusbygget. OPS innebär att ett privat företag lånar upp pengar och bygger, och att landstinget betalar en årlig avgift i efterhand, som en form av avbetalning. I Sverige har OPS bara använts för byggandet av Arlandabanan.

Ett argument för OPS-lösningen är att landstinget genom avtalet vet exakt hur mycket som ska betalas, 52 miljarder kronor fram till 2040, inklusive drift och underhåll. Därutöver ger landstingets tilläggsavtal och andra investeringar – just nu – en slutnota på 61 miljarder kronor.

Tidigare sjukvårdslandstingsrådet Stig Nyman (KD) som var ansvarig för OPS-avtalet, håller inte med om att kostnaderna för NKS har ökat.

– Nej, det är merkostnader som är knutna till projektet för merbeställningar och tilläggsbeställningar. Jag är personligen alldeles övertygad att om vi hade valt en traditionell upphandlingsmodell så hade det blivit rasande mycket dyrare, säger han.

 

Det finns nästan ingen – förutom staten – som kan låna så billigt som Stockholms läns landsting.

 

OPS-avtalet skapade en politisk strid. Oppositionen argumenterade för att det är billigare för landstinget att låna pengar än att överlåta detta till ett privat företag, som lånar till betydligt högre ränta. Byggherren tar dessutom ut en kostnad för den finansiella risken och avkastningen på investeringen.

– Det finns nästan ingen – förutom staten – som kan låna så billigt som Stockholms läns landsting. Eftersom landstinget har egen beskattningsrätt så finns ingen säkrare att låna ut pengar till, säger Ingela Nylund Watz (S), tidigare finanslandstingsråd.

I landstingets avbetalningar till Skanska och Innisfree fram till 2040 står de finansiella kostnaderna för en tredjedel. Miljöpartiet gruppledare Tomas Eriksson har fördjupat sig i sjukhusbyggets ekonomi.

– Landstinget behöver investera, men OPS blir väldigt dyrt, som ett sms-lån. Det är samma logik. Har du inte 1 000 spänn i dag, så finns det en övertro på att du har det i morgon. Men det fungerar sällan så, säger Tomas Eriksson.

 

Landstinget behöver investera, men OPS blir väldigt dyrt, som ett sms-lån. Det är samma logik. Har du inte 1.000 spänn i dag, så finns det en övertro på att du har det i morgon.

 

Det hade kunnat bli ännu dyrare. Tidigare oppositionslandstingsrådet Ilija Batljan (S) gick 2010 en ensam strid för att förhandla ner totalkostnaderna från 69 miljarder kronor till 61. I en debattartikel i DN hävdade han att landstinget betalade 17 miljarder kronor för mycket i vad han kallade en historiskt usel affär.

– Det är ett skräckexempel på att fatta beslut som är dåligt underbyggda. Jag anser att en part hade fullständigt övertag över den andra parten som dessutom hade ideologiska skygglappar. Till en början var det ingen som lyssnade på mig, men jag lyckades faktiskt spara åtta miljarder åt skattebetalarna, säger Ilija Batljan.

Några år senare gav finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) 2013 konsultbolaget McKinsey i uppdrag att undersöka varför sjukhuset blir så dyrt. Utredningen visade att Nya Karolinska är drygt 50 procent dyrare än jämförbara sjukhusbyggen i Europa och USA. En orsak är OPS-lösningen.

I dag säger Torbjörn Rosdahl att han känner en ”stor glädje” inför öppnandet av det prestigefyllda sjukhuset.

– Det är oerhört mycket pengar, men de svårast sjuka måste vi satsa på, säger Torbjörn Rosdahl.

Han håller inte med om jämförelsen att landstinget tecknat sms-lån.

– Det tycker jag är väldigt orättvist. Om man tar sms-lån, då har man ingen ordning på sin ekonomi.

Stockholms läns landsting har nu beställt en oberoende extern granskning av hela NKS-affären.

Skulle du förorda OPS även i fortsättningen?

– Den frågan vill jag svara på när vi vet vad utredningen kommer fram till och vi vet att det blivit rätt hela vägen.

Foto:

Fakta. Nya Karolinska i siffror

Den första patienten flyttar in på Nya Karolinska Solna 20 november. Den 28 november flyttar barnsjukvården in. Sjukhuset ska vara helt färdigbyggt under 2018.

550 vårdplatser planeras i huvudbyggnaden, och 180 i intilliggande byggnader. Sjukhuset får också 110 dagvårdplatser.

För varje justering i NKS-bygget tecknas ett tilläggsavtal. Till och med september 2016 har SLL betalat 1,2 miljarder kronor för tilläggsavtalen, varav 6 miljoner kronor i extraavgifter som Skanska tar ut.

Kostnaden för tilläggsavtalen ökar och beräknas kosta 1,7 miljarder kronor när NKS är klart 2018.

Detta har hänt. Historien om Nya Karolinska Solna började för 15 år sedan

28 november 2001. Finanslandstingsrådet Ralph Lédel (M) föreslår att ett nytt universitetssjukhus ska byggas.

2001–2004. Flera utredningar genomförs.

2005–2006.Stockholms läns landsting genomför en arkitekttävling om det nya sjukhuset. White arkitekter vinner med förslaget Forum Karolinska.

8 april 2008. Landstingsfullmäktige fattar beslut om att bygga Nya Karolinska Solna.

16 juni 2008. Landstingsfullmäktige beslutar att finansiera det nya sjukhuset med offentlig-privat samverkan, OPS.

4 maj 2010. Ett konsortium med Skanska och brittiska Innisfree får uppdraget att bygga NKS. Beslutsunderlaget beläggs med sekretess.

Juni 2010. Oppositionslandstingsrådet Ilija Batljan (S) hävdar att skattebetalarna blir blåsta på affären och att prislappen för NKS är 69 miljarder. Efter förhandlingar pressas priset ner med cirka 7,8 miljarder kronor.

2010. Landstinget börjar betala för NKS.

2011. Landstingsfullmäktige beslutar om ”Framtidsplan för hälso- och sjukvården”, att bygga ut övriga akutsjukhus och närakuter.

2 juni 2016. Nyckeln till den första delen av NKS lämnas över till landstinget.

13 september 2016. Landstingsfullmäktige beslutar att en oberoende granskning av hela NKS-projektet ska genomföras.

20 november 2016. Inflytt kommer att ske i etapper. De första patienterna, från Thoraxkliniken, flyttar in i det nya sjukhuset.

28 november 2016. Den första barnpatienten flyttar in.

Hösten 2018. NKS beräknas vara i full drift. Utbyggnaden av övriga akutsjukhus och närakuter planeras vara färdig.

2040. NKS-avtalet upphör.

Källor: SLL, Boken Sjukt hus, Karolinska universitetssjukhuset, Läkartidningen

Mer om Nya Karolinska

• Toppchef: Nya Karolinska inte patientsäkert
Storsjukhuset Nya Karolinska i Solna ska öppna om mindre än en vecka. Men nu slår Jan Liska, en av de tilltänkta toppcheferna, larm om brister i hjärtsjukvården. 

• Notan för Nya Karolinska skulle räcka till två Slussen
Nya Karolinska Solna har beskrivits som världens dyraste sjukhus. Än idag är det inte klart vad slutnotan för sjukhuset blir. Orsaken är OPS- lösningen och ökade kostnader för de alltfler tilläggsavtalen.

• Få specialistläkare vid vården av nyfödda barn på NKS
När Nya Karolinska Solna öppnar riskerar nyfödda barn att hamna i kläm. Uppdelningen av förlossningen och neonatalvården gör att det saknas expertkompetens och personal måste snabbutbildas.

• Miljardbygget som kan utlösa vårdkris
Om en vecka ska den första patienten vårdas på Nya Karolinska Solna. Redan från start har projektet kantats av skandaler och när sjukhuset öppnar kan en vårdkris utlösas i länet. DN Sthlm ska i flera artiklar berätta om bygget och vården.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.