Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Noyans falang vann striden

Möteslokalen i Hallunda Folkets hus var mer än fullsatt när två stridande falanger i Moderaterna möttes på nomineringsstämman på måndagen.
Möteslokalen i Hallunda Folkets hus var mer än fullsatt när två stridande falanger i Moderaterna möttes på nomineringsstämman på måndagen. Foto: Mats J Larsson

Riksdagsledamoten Edip Noyan vann falangstriden på Moderaternas nomineringsstämma i Botkyrka kommun på måndagskvällen. Men beslutet kan komma att ändras av partiets förbundsstyrelse i Stockholms län om drygt en vecka.

Striden har pågått i mer än ett och ett halvt år. På ena sidan står riksdagsledamoten Edip Noyan. På den andra: Jimmy Baker, partiets oppositionsledare i den S-styrda förortskommunen söder om Stockholm.

Båda falangerna mobiliserade medlemmar till stämman som skulle inletts i Hallunda Folkets hus klockan 18.30 på måndagskvällen. Men mötet blev mer än 45 minuter försenat när alla röstberättigade skulle prickas av på röstlängden.

Till slut hade nästan 300 personer trängt ihop sig i salen. Extra stolar plockades fram när dörrarna stängdes klockan 19.20. Det innebär att mer än hälften av drygt 500 medlemmar i Moderaterna i Botkyrka kommun deltog.

– Det är rekord, säger Petja Svensson.

Hon toppar den lista som, med stöd av Edip Noyan, vann första striden på stämman. Beslutet följdes av en lång applåd i den fullsatta lokalen som hördes genom väggen till journalister som inte släpptes in i lokalen.

– Det är ett internt möte, motiverade Edip Noyan beslutet att stänga ute medierna.

För att få till en konkurrerande lista behövs enligt stadgarna minst en tredjedel av medlemmarnas röster. När en försöksvotering gjordes för en lista som toppades av Jimmy Baker, Moderaternas nuvarande högste politiker i den invandrartäta kommunen, saknades två röster.

Strax efter klockan 22 stod det klart att Edip Noyan efter en kontrollräkning vunnit även den andra striden med fem rösters marginal. Därmed ser det inte ut att bli någon konkurrerande lista med immy Baker som förstanamn.

– Det känns fantastiskt. Det är inte lätt att få ihop två tredjedelar av rösterna, säger Edip Noyan.

Men sista ordet är ännu inte sagt. Förbundsstyrelsen för Moderaterna i Stockholms län kan ingripa om två av fem M-föreningar i kommunen begär överprövning tas frågan upp på nästa styrelsemöte den 14 februari.

Styrelsen kan också på egen hand ta upp frågan om styrelsen ska köra över stämman. Så har tidigare skett i Österåker och Vaxholm vid liknande moderata konflikter.

– I och med att den här situationen har uppstått så kommer vi att behandla frågan, sannolikt, säger Sverker Eriksson, chefsombudsman för Moderaterna i Stockholms stad och län, som fanns på plats i Hallunda.

Förloraren Jimmy Baker var besviken.

– Jag hoppas att förbundsstyrelsen ingriper. Annars visar det här att man med stor släkt och en stor plånbok kan köpa sig till makten i ett parti i en kommun, säger han.

Misstankar om att medlemmars medlemsavgifter ska ha betalats av den förmögne Edip Noyan har utretts av Stockholmskansliet för Moderaterna. Några belägg för detta har inte hittats, uppger Sverker Eriksson.

– Jag utgår ifrån att förbundsstyrelsen kommer till samma resultat som stämmodeltagarna. Jag tror inte att de går emot, säger Edip Noyan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.