Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu är det livat i Birka - igen

Other: Per Groth
Efter ett pars års sjunkande besökssiffror satsas det åter på Birka som attraktion i Stockholm. Förutom Vikingaveckan som startar i dag erbjuds dramatiserade rundturer och besök i riktiga vikingabyar.

M/S "Victoria" lägger till vid Björkö brygga. Av stiger några vikingakvinnor samt två slovenska turister, för ett besök i Sveriges första huvudstad. Tomas Hocevar och Vesna Zorko utövar systematisk turism. Efter besök på runt 200 olika platser som nämns på UNESCO:s världsarvslista har nu turen kommit till Birka.

-­Man måste fylla sitt liv med någonting, förklarar Tomas Hocevar.

Han vet sedan tidigare att vikingarna var ett fruktat folk under tidig medeltid, och att Birka är Sveriges första riktiga stad. De två lämnar museet och trotsar regnet som faller mellan björkarna för att följa med på en engelskspråkig rundtur.

Parallellt med aktiviteter för turister pågår det sedvanliga sommararbetet för arkeologer på Björkö. I måndags startade utgrävningen av garnisonsområdet under Lena Holmquist Olaussons ledning.

Veckans viktigaste fynd är en nyckel i järn och brons, vars avancerade konstruktion vittnar om ett välutvecklat samhälle i Birka. Även utgrävningarna av garnisonen visar att bilden av vikingar som ett löst organiserat folk är missvisande.

-­Vi har hittat hundratals vapen och sköldar, som tyder på att det var ett mycket välorganiserat samhälle, säger hon.

Ett femtiotal meter därifrån lyssnar en grupp barn med tillhörande föräldrar på den dramatiserade rundturen. Snärir Snarteson berättar om hur smutsigt ett bad kunde vara på vikingatiden, och barnen tycks förstå att det inte är fullt så otrevligt att tvätta sig i dag.

Utan smink och vadmalskläder heter Snärir Jonathan Pie. Det är hans tredje skådespel. Steget mellan arkeologistudier och drama är inte litet, menar han:

-­Jag är ju både barnskötare på båten och skådespelare, det är annat än det man läst om under två års arkeologistudier, säger han, men tillägger att barnen lyssnar mer när han dramatiserar.

Mia Westin, som håller i guideturerna, håller med. Informationen blir mer lättillgänglig under dessa former, och formatet är uppskattat av publiken.

Regnet gör att besökarna skyndar på längs slingan som går tillbaka mot hamnen. Vid museet möter vi åter Tomas och Vesna.

-­Det var mycket intressant, säger Vesna, och Tomas berömmer den proffsiga presentationen av området.

Under helgen åker de till Bohuslän och hällristningarna i Tanumshede, för att sedan återvända till Stockholm och Drottningholm.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.