Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu behöver du bara ett blixtformat ärr i pannan

S:t Eriksplan 13.20.

När resten av familjen firar sportlov i Härjedalen går jag med tunga steg över S:t Eriksplan. Jag ska hämta ut mitt livs första läsglasögon.

Det är några år sedan jag kunde läsa en tvättrådslapp, men jag har kämpat emot i det längsta.

På lunchen upptäckte kollegan P och jag att vi båda skulle hit i samma ärende, så jag slapp i alla fall göra resan ensam. Men medan han har fått nya glas i sina gamla bågar ska jag alltså få ett par helt nya. Runda och svarta. Billiga. Att lägga pengar på exklusivare bågar skulle på något sätt göra det ännu mer påtagligt.

Förgäves försöker jag förklara för P varför detta känns så ödesdigert. Att kunna se bra när nästan alla andra behöver glasögon har liksom varit en del av min identitet.

”Hade jag levt på stenåldern hade jag sprungit långsammast, klättrat sämst och förmodligen bara varit till besvär för flocken. Jag skulle inte ha haft något alls att tillföra förutom att jag hade skarpast syn. Nu har jag inte ens det längre!”

”Hade du levt på stenåldern hade du dött vid 35. Så då hade du klarat dig i alla fall”, svarar P, utan tillstymmelse till medkänsla.

Familjen kommer hem från fjällen, trötta men oförskämt glada efter veckans skidåkning.

”Men glasögonen ser ju inte alls lika fåniga ut i verkligheten som de gjorde på fotot”, säger ett av barnen.

”Runda! Precis som Harry Potter”, säger hennes storasyster. ”Nu behöver du bara ett blixtformat ärr i pannan att matcha med.”

Maria Gunther är vetenskapsredaktör på DN, och har ännu inte hittat några hörlurar som går att använda med glasögon.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.