Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu blir det drag på sagostunden

Nu tar de drag in i biblioteken. Efter nio år tillsammans i klubblivet startar de ”Bland drakar och dragqueens” – en sagostund för barn i ny tappning.

– Dragqueens och barn är ganska lika. Det handlar om glitter, lek och förvandling, säger Jan Ericson, som kommer läsa för barnen som Inga Tvivel på de normkreativa sagostunderna på Stadsbiblioteket.

”Det här är världens bästa jobb” utbrister Jan Ericson, för dagen förvandlad till Inga Tvivel – en divig dragqueen med prinsessklänning, hög frisyr och pråliga smycken.

En testomgång i miniformat av projektet ”Bland drakar och dragqueens har precis avslutats. Inga läste boken ”Lill-Zlatan och morbror raring” för barnen, i sagorummet på Stadsbiblioteket. Rummet, som är byggt för sagor, ligger längst inne i bibliotekets barnavdelning. På en välvd vägg flyger John Blund med paraply, bilden är målad av Nils Dardel. Utan fönster och med dova lampor är det den perfekta platsen för högläsning. Lyssnarna kan välja mellan att sitta på bänkarna eller slå sig ner med en kudde på heltäckningsmattan.

– Det känns jättekul och pirrigt. Barn är den hårdaste publik man kan ha, det märks direkt vad de tycker, säger Inga Tvivel.

På söndag kör det igång på riktigt. Under hösten kommer Inga, tillsammans med Robert Fux och Carlos Romero Cruz (vars dragpersona heter Carnita Molida) att hålla sina normkreativa sagostunder. Det har blivit en succé redan innan det börjat och biljetterna till föreställningarna tog slut på två timmar.

Petter Wallenberg, som är producent för projektet har samarbetat med Inga Tvivel, Robert Fux och Carnita Molida i Stockholms klubbliv under nio år. I och med deras nya projekt byter de arena. De tror att det är dags för konstformen drag, som är starkt förknippad med nattklubbar och underground-scenen, att ta sig ut och testa nya publiker.

Dragqueens och barn är ganska lika. Det handlar om glitter, lek och förvandling.

– Det är något symboliskt i det, klubbvärlden och biblioteken är motsatta arenor. Däremot har barn och klubbfolk mycket gemensamt. Uppmärksamheten skiftar snabbt, det gäller att fånga den direkt, säger Petter Wallenberg.

Projektet, som planerats tillsammans med Stockholms stadsbibliotek, har flera mål. Det handlar om att väcka läsarglädje hos barn. Men också om att, genom läsning, vidga samhällsnormerna. Böckerna som kommer läsas är ett urval av barnlitteratur med historier som avviker från samhällets konventioner och som tänjer på könsgränserna.

– Vi har inget intresse av att krossa normer, men vi vill bredda den. Dessutom är jag svenskalärare och värdesätter läsning enormt. Här kan vi arbeta för båda sakerna, säger Inga Tvivel.

Förutom den stora positiva responsen har det också riktats en del kritik mot projektet, bland annat att barnen skulle påtvingas värderingar. Petter Wallenberg är inte förvånad över kritiken. Han tror däremot att de som är oroliga läser in lite för mycket i barns reaktioner.

– Det är föräldrarna som känner starkt för det här, oavsett om det är positivt eller negativt. Barnen kommer bara och lyssnar på en saga. Inga blir en fantasifigur för dem.

Sedan biljetterna släpptes har det varit svårt att hålla vuxna utan barn ifrån att komma, men arrangörerna är hårda med reglerna. Endast barn med sällskap är välkomna. Däremot har de talat med Stadsbiblioteket om den goda responsen och alla är överens om att fortsätta projektet. Petter menar att det höga trycket visar på ett stort behov av en ny typ av underhållning för barn.

– Det ligger ett stort allvar i det här också. Mycket barnkultur är ofta otroligt könskodad. Här kan vi visa att alla får vara som man vill, säger Petter Wallenberg.

Lästips hemma.

• Tyvärr är höstens biljetter slut.

• Här kommer tips till dig som vill göra din egen normkreativa sagostund.

• Böckerna är ett urval av de som kommer läsas på ”Bland drakar och dragqueens” och har tagits fram tillsammans med bibliotekarier på Stadsbibliotekets barnavdelning. Samtliga är rekommenderade för barn från tre år och uppåt.

”Nu leker vi” av Sara Bergmark Elfgren

”Malte modig och glitterhästen” av Åsa Jacov

”Kivi och den gråtande goraffen” av Jesper Lundqvist

”När prinsessor går på zoo” av Per Gustavsson

”Piraterna och regnbågsskatten” av Sara Bergh

”Jag vill ha baklava” av Kalle Güettler

Rättelse 2017-09-16 10:52
I en tidigare version av texten fick Sara Bergmark Elfgren fel efternamn.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.