Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 02:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-borjar-museerna-oppna-igen-men-allt-ar-inte-som-forut/

STHLM

Nu börjar museerna öppna igen – men allt är inte som förut

Karin Carlberg och barnbarnen Adrian och Alicia tillhörde ”premiärlejonen” när Naturhistoriska riksmuseet öppnade igen.
Karin Carlberg och barnbarnen Adrian och Alicia tillhörde ”premiärlejonen” när Naturhistoriska riksmuseet öppnade igen. Foto: Magnus Hallgren

Solskenet flödar över Stockholm, men alla vill inte vara ute. Några vill gå på museum i stället och nu börjar museerna öppna igen även om verksamheten inte är riktigt som den brukar. Långt därifrån.

I morgon onsdag öppnar Armémuseum och i måndags slog Naturhistoriska riksmuseet upp portarna efter att ha varit stängt sedan den 21 mars. 

Familjen Carlberg var inte sen att haka på. Camilla tog med sig mamma Karin och sjuåriga tvillingarna Adrian och Alicia för att titta på dinosaurier, fossiler och annat som visas i de fem (av elva) utställningar som hålls öppna.

Dinosaurien Psittacosaurus, som rör sig samtidigt som den sover i sin glasmonter, tyckte tvillingarna var spännande även om de hade sett den tidigare.

Naturhistoriska riksmuseet har öppnat igen efter att ha hållit stängt i tre månader.
Naturhistoriska riksmuseet har öppnat igen efter att ha hållit stängt i tre månader. Foto: Magnus Hallgren

Ett annat föremål som de hade längtat efter att återse är den tvåhövdade kon, men den visas inte just nu eftersom den avdelningen är stängd. 

– Vi har inte möjlighet att hålla alla våra elva avdelningar öppna, säger Martin Testorf, vetenskapskommunikatör på Riksmuseet och Lisa Månsson, museiverksamhetschef sedan 1 juni, är inte sen att haka på med en nyhet:

– Dels börjar vi med utomhusvisningar, dels visar vi så gott som hela museet digitalt för den som inte kan komma hit, säger hon.

Det kan kanske passa bra med tanke på att museet bara kan ta emot en bråkdel av de tilltänkta besökarna.

Martin Testorf, vetenskapskommunikatör och Lisa Månsson, museiverksamhetschef i Naturhistoriska Riksmuseets utomhusutställning ”Odla utomhus”.
Martin Testorf, vetenskapskommunikatör och Lisa Månsson, museiverksamhetschef i Naturhistoriska Riksmuseets utomhusutställning ”Odla utomhus”. Foto: Magnus Hallgren

En normal junidag kommer det omkring 2.000 besökare till Naturhistoriska riksmuseet. Men nu är det inte normalt. Besökarna får följa en snitslad bana i form av en enkelriktad slinga och det är endast förbokade biljetter (via smarta telefoner eller nätet) som gäller till de tre passen: klockan 10, 13 och 16. Dessutom endast 40 besökare per pass. Så det är inte så konstigt att måndagens och tisdagens pass snabbt blev fullbokade.

– Vi kände oss som kungligheter när vi kom med egen bokning, säger Karin Carlberg.

Dottern Camilla, mamma till tvillingarna, hade sett en notis om återöppnandet på Facebook och tyckte att det var en bra idé att gå på museum och de passade på att försöka hitta svaren på den tävlingen alla besökare uppmanas att medverka i. Tävlingen är utformad som en ordfläta och den som läser skyltarna i utställningarna ska kunna hitta svaren.

Karin Carlberg och barnbarnen Adrian och Alicia tillhörde ”premiärlejonen” när Naturhistoriska riksmuseet öppnade igen.
Karin Carlberg och barnbarnen Adrian och Alicia tillhörde ”premiärlejonen” när Naturhistoriska riksmuseet öppnade igen. Foto: Magnus Hallgren

Är det inte roligare att vara ute och bada när det är så vackert väder?

– Man hinner det också, säger mormor Karin.

– Jag badade i går, säger Alicia innan de går vidare till den sista etappen på slingan: ”Odla staden” där man kan studera nytto- och andra växter på nära håll och dessutom få veta vilka växter som passar bra att odla i skuggan. Och som om inte det var nog finns här också ett insektshotell.

Lisa Månsson visar runt bland odlingarna och det är ingen tvekan om att hon är mycket glad över att museet äntligen har öppnat.

När vi talades vid i början av coronakrisen var hon chef för Vasamuseet och djupt bekymrad över hur det skulle gå för Stockholms mest välbesökta museum med en stor andel utländska besökare.

Följ slingan och lös ordflätan på vägen, uppmanar Lisa Månsson.
Följ slingan och lös ordflätan på vägen, uppmanar Lisa Månsson. Foto: Magnus Hallgren

Vasamuseet öppnar igen den 15 juli. ”Systermuseet” Sjöhistoriska kommer att öppna igen den 30 juni, men inte riktigt hela verksamheten. Museifartygen, som ligger vid kajen nedanför Vasamuseet, kommer inte att vara öppna och inte heller lekrummet Blubb.

Barnen drabbas när museerna nu öppnar (några har hållit öppet en tid). Nordiska museet har öppet, men den populära Lekstugan är stängd, Nationalmuseum har också öppet, men inte barnutställningen Villa Curosa och Moderna museet har valt att flytta sin barnavdelning utomhus - allt för att minska smittspridningsrisken.

På Naturhistoriska Riksmuseet finns det 15 stationer med handsprit och det i kombination med utökad städning är något många av museerna understryker på sina hemsidor.

På Naturhistoriska riksmuseet måste besökarna inte bara boka plats i förväg. De måste också gå efter en utmärkt slinga.
På Naturhistoriska riksmuseet måste besökarna inte bara boka plats i förväg. De måste också gå efter en utmärkt slinga. Foto: Magnus Hallgren

Många av museerna erbjuder också digitala visningar parallellt med den ”ordinarie” (begränsade) verksamheten. Moderna museet har en tio minuter lång direktsänd digital soffvisning varje tisdag klockan 12. ”Besökaren” sitter helt enkelt hemma i soffan och tittar på sin dataskärm. 

Skansen, lika stort som Gamla stan, spärrar av området runt Sollidenscenen måndagar och tisdagar med anledning av Allsången och flera av inomhusmiljöerna hålls stängda, allt för att undvika trängsel.

Flera museer har valt att förlänga sina utställningar (som Fotografiska) och/eller erbjuda audioguide så länge besökarna använder en app i sin egen telefon. Så är det exempelvis på ABBA-museet, som för tillfället endast håller öppet lördagar och söndagar. Livrustkammaren, som har haft öppet sedan 15 juni, väljer att sprita av sina audioguider efter användandet.

Dinosaurier lockar besökare i alla åldrar till Naturhistoriska riksmuseet.
Dinosaurier lockar besökare i alla åldrar till Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Magnus Hallgren

De som vill besöka något av de kommunala museerna får vänta till den 11 augusti, men den som väntar på något gott: Den dagen inviger Medeltidsmuseet en jubileumsutställning om Stockholms blodbad som ägde rum 7-9 november 1520.

Stadsmuseet öppnar med att återuppta sina stadsvandringar, men också med två fotoutställningar. Dels med bilder av Ulf Lundin, men ”framför allt” med bilder av DN:s mångårige medarbetare Lars Epstein.

Läs mer: Djurgården vaknar inte ur vinterdvalan 

Ämnen i artikeln

Museer
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt