Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu börjar rättegången om dubbelmordet i Kista

Två personer sköts ihjäl i en bil i Kista i mars. Till höger syns vapnet på en bild som hittats i den åtalades mobil.
Två personer sköts ihjäl i en bil i Kista i mars. Till höger syns vapnet på en bild som hittats i den åtalades mobil. Foto: Polisen

En 26-årig, utpekad gängledare och hans 21-årige vän sköts i huvudet med tre skott var. I dag börjar rättegången mot den misstänkte dubbelmördaren – en 30-årig man som enligt polisen har stor makt i kriminella kretsar i nordvästra Stockholm.

En vändplan vid Själlandsgatan i Kista, strax innan klockan 22 kvällen den 8 mars. En bil kommer körande, långsamt. Den stannar. Inget konstigt med det. Men plötsligt hörs fem-sex smällar och scenförändringen är total.

En man ses halvspringa från platsen. En silverfärgad bil lämnar sedan adressen i hög hastighet.

En förbipasserande kvinna noterar att bilens fönster krossats och inne i bilen ser hon först en, sedan ytterligare en man, svårt skottskadade och kraftigt blödande.

En av dem, 21-åringen håller i en mobiltelefon, i andra änden hör hon en kvinnlig röst som undrar lite vad som händer.

Hennes 21-årige pojkvän har precis skjutits till döds, liksom hans 26-årige vän som snart ska förblöda av skottskadorna han fått i huvudet.

Det visar sig att de döda personerna är kända av polis; den ena för omfattade grov brottslighet i mer organiserad form, den andra för mindre omfattande narkotikabrottslighet.

Läs mer: ”26-åriga offret ville inte ha polisskydd - sköts i huvudet”

Bara dagar senare grips en 30-årig man, även han är känd kriminell individ, misstänkt för dubbelmordet.

I dag börjar rättegången mot mannen, som hela tiden nekat till brott.

Polisutredningen har inte gett några svar på varför dubbelmordet skedde. Den misstänkte gärningsmannen och hans offer hade umgåtts stora delar av den här kvällen, bland annat hade de varit i Uppsala där 26-åringen ska ha krävt in skuld. I Uppsala tog sällskapet bilder på varandra tillsammans på en kolgrill, ingenting tydde på att det då rådde någon osämja mellan männen.

Men bara ett par timmar senare skjuter alltså 30-åringen enligt åklagaren de två offren, från baksätet där han sitter. Patronhylsorna som hittas i och utanför bilen lyckas Nationellt forensiskt centrum koppla till ytterligare fyra skjutningar som ägt rum i Stockholmsområdet; tre i Sollentuna och en i Tensta.

– I och med den här utredningen har vår kartläggning av de kriminella nätverken i Stockholm tagit ett steg framåt, kommenterade spaningsledare Christer Axling förundersökningen när åtalet väcktes den 3 oktober i år.

Rättegången beräknas pågå i åtta dagar i Solna tingsrätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.