Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 23:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-bunkrar-stockholmarna-upp/

STHLM

Nu bunkrar stockholmarna upp

1 min 45 sek. Runt om i Stockholm har butiker haft svårt att hinna med att fylla på matvaror och förbrukningsartiklar på grund av den oväntat stora efterfrågan.

Nu bunkrar stockholmarna upp med mat. På Stora Coop i Västberga ökade försäljningen med hela trehundra procent på torsdagen. Många hyllor gapade tomma men butikschefen manar till lugn.

– I går sålde allt slut. Allt. Men efter ett par timmar fyller vi på igen, säger Magnus Ulfving.

Vid lunchtid på fredagen var antalet kunder på Stora Coop i Västberga betydligt fler än normalt. Det märks att helgen närmar sig men kundtillströmningen beror även sannolikt på att kunderna bunkrar upp sina matförråd med anledning av det nya coronaviruset och medialarm om hamstring.

Läs mer: Tio råd till dig som funderar på att bunkra mat

Läs mer: Stockholms matproduktion räcker inte i kris

Läs mer: ”Hamstra inte mat – hamstra grannar”

Runt om i Stockholm har butiker haft svårt att hinna med att fylla på matvaror och förbrukningsartiklar på grund av den oväntat stora efterfrågan.

– De senaste två veckorna har vi sett en stadig försäljningsökning på mellan tjugo och sjuttio procent. Redan då gick vi på knäna, säger Magnus Ulfving som är butikschef.

Flera hyllor gapade dessutom tomma efter torsdagens stora försäljningsökning. Både torrvaror och förbrukningsartiklar som toalettpapper har sålt som smör.

– I går sålde allt slut. Allt. Tidigare har vi sett en kraftig ökning på försäljningen av torrvaror, alltså pasta, ris, konserver och så. Men i går gick alla och handlade, berättar Magnus Ulfving.

Gång på gång manar han ändå till lugn och poängterar att de tomma hyllorna är ett kortsiktigt problem och ingenting som kunderna kunderna ska behöva oroa sig för. Affären plockar nämligen in nya varor varje dag och varudistributionen fungerar som vanligt.

– Det tar ett par timmar, sedan har vi fyllt på igen, förklarar han.

Butikschef Magnus Ulfving manar till lugn.
Butikschef Magnus Ulfving manar till lugn. Foto: Vanni Jung Ståhle

De bilder och filmer på tomma butikshyllor som sprids i både media och sociala medier kan bidra till att folk känner sig oroliga helt i onödan, menar han.

– Det är lätt att tankarna går till typ ... Sovjet 1983. Det är inte rimligt. Vi hade en enorm försäljningsökning i går, men vi jobbar ikapp det snabbt, säger han.

Trots den explosionsartade försäljningen de senaste veckorna vill Magnus Ulfving absolut inte tala om någon panikstämning bland kunderna.

– Det ordet vill jag verkligen inte använda. Om ni tittar runt ser ni att våra kunder har rätt glada miner. Visst är det lite mer folk nu, och de köper kanske lite mer än vanligt. Men jag vill påpeka att vi faktiskt har fått fler kunder oberoende av viruset.

För att möta det ökade trycket har stormarknaden tagit in extra personal, vilket inte är ovanligt.

Vissa hyllor var tomma, andra välfyllda.
Vissa hyllor var tomma, andra välfyllda. Foto: Vanni Jung Ståhle

– Vi har duktiga medarbetare som klarar av att parera det här. Det är ju högt tryck över jul och midsommar också. Men när försäljningen tillfälligt ökar med trehundra procent blir det förstås kortsiktiga svackor. Man kan liksom inte ringa in och få tolv pallar köttfärs på momangen, förklarar Magnus Ulfving.

Han menar att ingenting blir bättre av att kunder oroar sig för att varor ska ta slut. Dessutom bedyrar han att personalen trots det hektiska dygnet inte känner någon stress.

– Om vi bortser från det hemska i att människor blir sjuka är det faktiskt ganska kul att jobba när det är full fart, säger han.

Som många andra företag har Coop vidtagit åtgärder för att minska risken för spridning av det nya coronaviruset. Både hygienen i butikslokalen och personalens egna handhygien.

– Det kommer nya direktiv löpande. Vi har kundkontakt varje dag, därför är det otroligt viktigt att vi tar hand om vår personliga hygien.

En person som veckohandlade under fredagen var David Huang. Han berättar för DN att han fick en chock när han möttes av affärens tomma hyllor.

David Huang handlade för hela veckan.
David Huang handlade för hela veckan. Foto: Vanni Jung Ståhle

– Väldigt mycket är utplockat. Jag kan till exempel inte hitta färs och fond. Det brukar aldrig vara så här mycket folk vid den här tiden, säger han.

Vad tycker du om hamstring?

– Jag tycker det är sjukt osolidariskt av folk att hamstra saker när det klart och tydligt sägs från myndighetshåll att det inte behövs. Vi har liksom slut på toapapper hemma och det finns inte att köpa. Vad ska vi då göra?

En kvinna som vill vara anonym har bunkrat upp med stora mängder läsk och torrvaror. Hon berättar för DN att hon gör det för att hon är orolig att affärerna kommer att stänga om virusepidemin förstärks och blir långvarigt.

– Man måste ju ha mat, läget är så besvärligt. Och nu ska jag åka vidare till en annan butik för att få tag på fler varor, säger hon.

Foto: Vanni Jung Ståhle

Ellen Holmesson var en av kunderna som handlade under fredagen. Hon säger att hon är noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och försöker leva så vanligt det går trots alla larm.

– Jag ser ingen anledning att ta ut någon kris i förskott. Det är nog lätt att få uppfattningen att läget är värre än vad det är, säger hon.

Ellen Holmesson.
Ellen Holmesson. Foto: Vanni Jung Ståhle

Hur har det nya coronaviruset påverkat dig?

– Jag håller mig hemma, jag är inte ute för nöjes skull på samma sätt som tidigare. Annars är det inget särskilt, säger hon.

74-åriga Kaya Ålander tar än så länge utvecklingen med ro. Hon bor ensam och menar att hon inte behöva bunkra upp med särskilt mycket mat. Dryck däremot tänker hon unna sig inför helgen.

Kaya Ålander var en av många fredags-shoppare.
Kaya Ålander var en av många fredags-shoppare. Foto: Vanni Jung Ståhle

– Men i dag bunkrade jag faktiskt lite vin! Och champagne behöver man, skrattar hon och avslutar:

– Jag är inte orolig för corona, fast jag tillhör riskgruppen. Det finns större saker att oroa sig för i samhället. Men man ska ta det på stort allvar och lyssna på experterna, säger hon.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt