Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu byggs 16 nya äldreboenden

– Förr eller senare behöver de flesta en boendeplats, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V).
– Förr eller senare behöver de flesta en boendeplats, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V). Foto: Lisa Mattisson

Om sex år börjar behovet av platser på Stockholms äldreboenden öka kraftigt. Nu planerar staden att bygga 16 nya vård- och omsorgsboenden, från Husby till Bagarmossen.

– Många vill bo kvar hemma men vi vet att förr eller senare behöver de flesta en boendeplats, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V).

Enligt befolkningsprognosen kommer behovet av antal platser i vård- och omsorgsboende att öka i Stockholm från dagens 5.630 stycken till 7.850 år 2040. Stadens behov av platser på vård- och omsorgsboende är tillgodosett till och med år 2024, men därefter ökar det kraftigt.

– Kommuner är generellt dåliga på att förbereda sig för demografiska förändringar. Vi har nu några få år på oss för att förbereda oss på en kraftig ökning av antalet äldre, säger Clara Lindblom.

Det totala behovet av nya platser fram till 2040 beräknas till cirka 2.200 och de behövs framför allt från år 2030 och framåt. Staden beräknar att cirka 60 procent av platserna ska drivas av kommunen och för att fylla det behovet krävs att staden till och med 2040 startar 16 nya vård- och omsorgsboenden med 54–90 platser per boende.

Den långsiktiga planen visar att det finns behov av två nya vård- och omsorgsboenden per stadsdel.

– Vi behöver få igång ett långsiktigt helhetsgrepp på alla typer av äldreboenden, det är viktigt att ha med ett äldreperspektiv i samhällsplaneringen, säger Clara Lindblom.

Det första steget – som staden tar nu – är att konkret peka ut var nya vård- och omsorgsboenden behöver byggas och när de behöver vara klara. Det gäller även boenden som ska tas i bruk först om 20 år, i Stockholm brukar en byggprocess ta sju–åtta år.

– Vi måste ta sikte på 2040. Micasa, som är stadens bolag för omsorgsfastigheter, söker redan markanvisningar för att kunna bygga boendena. Det gör de inte minst mot bakgrund av att konkurrensen om marken är så hård i Stockholm, säger Clara Lindblom.

Det första nya vård- och omsorgsboendet, som ska öppna 2019, håller redan på att byggas. Det är det första nya äldreboende som staden bygger sedan början av 2000-talet.

Det andra steget för staden är att göra samma konkreta planering för servicehus och mellanboenden.

– En del av de servicehus som har dömts ut av Arbetsmiljöverket kommer inte att gå att rusta till särskilda boenden. Vi tittar på hur vi ändå kan behålla dem som äldreboenden, till exempel som mellanboenden, och vad de nya mellanboendena konkret ska innehålla, säger Clara Lindblom.

Äldreboende. Olika former

Vård- och omsorgsboende. För omfattande hjälp. Vård och omsorg dygnet runt. Kräver biståndsbeslut.

Servicehus. Den som är 65 år eller äldre kan ansöka om servicehusboende. Boende i en egen lägenhet med trygghetslarm med tillgång till viss gemensam service och lokaler. Kräver biståndsbeslut.

Mellanboende. Den nya äldreboendeform som Stockholms stad utreder. Alla över 65 ska kunna söka. Det ska gå att ställa sig i kön i god tid, och få förtur av medicinska eller sociala skäl. Mellanboendet ska ha ett aktivitetscentrum och möjlighet att äta och fika gemensamt – personal även kvällar och helger.

Nya boenden.  Här byggs de

Redan beslutade byggen:
Rinkeby, hörnet Rinkeby allé/Hjulstavägen
Husby, Trondheimsgatan 25
Hagastaden
Årsta, Årstavägen 112
Slakthusområdet
Bagarmossen, Bergsrådsvägen 7
Högdalen, Ripsavägen 38-44
Planerade byggen:
Hammarbyhöjden
Skarpnäck
Farsta, två boenden
Enskede
Älvsjö
Skärholmen
Hägersten-Liljeholmen, två boenden
Kungsholmen
Södermalm, två boenden
Norrmalm, två boenden
Östermalm, två boenden
Bromma, två boenden
Hässelby-Vällingby
Spånga-Tensta, två boenden
Källa: Stockholms stad

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.