Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 22:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-checkas-barnen-in-digitalt-pa-forskolan/

STHLM

Nu checkas barnen in digitalt på förskolan

Förskolecheferna Susanna Gereben och Ann-Sofie Ulin är nöjda med det nya närvarosystemet. Foto: Fredrik Funck

För ett år sedan fick de första förskolorna i Stockholms stad testa på digital närvarohantering. Sedan dess har ett stort antal förskolor börjat använda sig av verktyget som underlättar för både pedagoger och vårdnadshavare. 

– Det är mycket lättare att få överblick, säger Ann-Sofie Ulin, förskolechef på förskolan Hagelstavägen 22 i Bromma. 

Rätta artikel

Sedan den digitala närvarohanteringen började testas har samtliga av Stockholms stads drygt 570 kommunala förskolor fått tillgång till systemet. En av de förskolor som var först ut var Hagelstavägen 22 i Bromma som har 86 barn fördelat på fem avdelningar. 

– Vi började förra våren med att testa lite och har successivt byggt på. Den största fördelen är att vi tidigt kan se hur många barn som är närvarande i grupperna och planera utifrån det, berättar Ann-Sofie Ulin. 

Närvarosystemet är en del i Skolplattformen, den gemensamma digitala plattformen för Stockholms stads skolor, och kallas för FNS som står för frånvaro/närvaro-systemet. Vårdnadshavare använder verktyget för att logga in och anmäla sitt barns frånvaro och närvaro, antingen genom en app eller i datorn. Där kan de också lägga in barnens schema och planerad ledighet för lov och liknande. På så sätt får pedagogerna tidigt en överblick och kan bättre planera för aktiviteter, lunch och mellanmål och fördelning av pedagoger. 

– Barnen checkas in digitalt av pedagogerna på morgonen genom en läsplatta och checkas de ut när de går hem. Allt sparas digitalt så vi slipper papperslistorna vilket är väldigt skönt. Varje morgon när man har möten vet man hur många barn det kommer bli på respektive avdelning och förskola, säger Susanna Gereben som är biträdande förskolechef.

Hagelstavägen 22 är en av tre förskolor som tillhör samma enhet inom Brommas stadsdelsförvaltning. 

– Genom det här nya systemet är lättare att få en överblick och vi kan hjälpas åt inom enheten, om det är mycket frånvaro bland barnen på en förskola kan personalen komma och jobba på en annan. Det blir effektivt, säger Ann-Sofie Ulin. 

Finns det några nackdelar? 

– Ja, att vi inte längre får veta varför barnen är frånvarande. Innan var det lättare när de ringde in och vi fick veta att aha, nu har vi influensa som går. Men många föräldrar ringer och berättar ändå om det är vattkoppor eller något som andra föräldrar vill veta, säger Ann-Sofie Ulin. 

Förskolecheferna säger också att det inledningsvis varit en del krångel och att det märkts att systemet varit nytt med många uppdateringar och liknande. Men överlag är de nöjda med det nya närvarosystemet. 

Vad tycker vårdnadshavarna? 

– Det har varit både ros och ris men de vill kommunicera digitalt, det är ju så vi lever. De gillar att det här att man kan gå in dygnet runt och anmäla och inte behöver vänta på att förskolan ska öppna och prata med telefonsvarare. Det som varit mer problem med är att lägga in schemat själva. Alla system kan utvecklas men det har övervägande varit positiv respons, säger Ann-Sofie Ulin. 

Läs mer: Haveri för Stockholms jättelika digitala skolsatsning

Läs mer: Kritiserad digital satsning blir en kvarts miljard dyrare