Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-far-bara-gosedjur-besoka-junibacken/

STHLM

Nu får bara gosedjur besöka Junibacken

Junibackens vd Kajsa Medin Hansen sitter på trappan till Villa Villekulla med Pippi och de andra gosedjur som barnen skickat in för att befolka Junibacken när det är stängt.
Junibackens vd Kajsa Medin Hansen sitter på trappan till Villa Villekulla med Pippi och de andra gosedjur som barnen skickat in för att befolka Junibacken när det är stängt. Foto: Nicklas Thegerström

Den första veckan i mars började det glesna bland besökarna på Junibacken. Veckan därpå kom det inga alls. Den 22 mars slog huset igen och nästan alla i personalen är varslade. Nu får bara barnens gosedjur komma in.

– Det allra värsta är ovissheten i allt, säger Junibackens vd Kajsa Medin Hansen.

Januari och februari såg enligt Kajsa Medin Hansen väldigt bra ut, men den första veckan i mars hade besöken minskat med 20 procent och sedan kom det inga besökare alls.

– Det är ett väldigt allvarligt och ovisst läge. Besökarna är våra enda intäkter. Vi har gjort alla kostnadsbesparingar vi kan, säger hon. 

Nästan alla i personalen – 50 fast anställda – är varslade och korttidspermitterade, de jobbar 20 procent av sin arbetstid. Bolaget har sökt anstånd med inbetalningar av skatt och moms. Alla timanställda och nästan alla provanställda och konsulter har sagts upp. De normalt 40 säsongsanställda får inga jobb på Junibacken i år.

Kajsa Medin Hansen blickar ut över ett tomt Junibacken.
Kajsa Medin Hansen blickar ut över ett tomt Junibacken. Foto: Nicklas Thegerström

– Men det räcker inte. Juni, juli och augusti är våra starkaste månader, nu är vi väldigt hotade, coronakrisen slår hårt. Varsel leder till osäkerhet, det finns en risk att våra kompetenta och värdefulla medarbetare söker andra jobb, säger Kajsa Medin Hansen.

Junibacken har normalt omkring 320.000 besök om året och nära hälften av besökarna är utländska turister som nu inte kommer hit alls.

– Turisterna är viktiga för Junibacken, men vi anser att Junibacken också är viktig för turisterna, säger Kajsa Medin Hansen.

Samtidigt som de sparar på allt som är möjligt måste de vara klara att öppna, de gasar och bromsar samtidigt.

– Vi städar, reparerar det som är trasigt, underhåller huset och sköter trädgården, säger marknadschefen Sandra Axell Katouzi.

Men det finns trots allt besökare på Junibacken. På trappan till Villa Villekulla sitter omkring 120 gosedjur som barn har skickat in, med lappar kring halsen som till exempel ”Hej. Jag heter Kattja och är 8 år”.

Runt halsen har Pippi en lapp där det står ”Pippi 7 år. Inskickad av Stina 5 år och Ingrid 3 år”.
Runt halsen har Pippi en lapp där det står ”Pippi 7 år. Inskickad av Stina 5 år och Ingrid 3 år”. Foto: Nicklas Thegerström

– De får uppleva det som barnen vanligtvis gör. De är med och spelar teater, de åker sagotåget, leker i Villa Villekulla, åker rutschkana och de får också gå in på förbjudna ställen där barnen inte släpps in, säger Sandra Axell Katouzi.

Junibacken filmar och lägger ut gosedjurens äventyr så att barnen kan följa dem.

– Gosedjuren är det roligaste vi har nu, det är så tråkigt att vi inte kan ha barn här. Barnen är de största förlorarna, sagotåget är en kulturskatt och vi brukar ge 1.500 teaterföreställningar om året. Gosedjuren är ett sätt att hålla kontakt med barnen, säger Kajsa Medin Hansen.

– Det här är ju ett hus som är gjort för att vara fullt med barn. Nu får de titta på vad deras gosedjur gör, de blir väldigt förtjusta av att se sitt eget ha roligt, säger Sandra Axell Katouzi.

Sandra Axell Katouizi samtalar med Kajsa Medin Hansen på Sagotorget. Här brukar barnen ha disco men nu är torget ödsligt.
Sandra Axell Katouizi samtalar med Kajsa Medin Hansen på Sagotorget. Här brukar barnen ha disco men nu är torget ödsligt. Foto: Nicklas Thegerström

Mitt i krisen har Junibacken enligt Kajsa Medin Hansen ett bra samarbete med leverantörer och samarbetspartner.

– Vissa behöver vi inte betala alls, andra ger anstånd med betalningen. Men nu börjar det kännas att det har gått lång tid. Det är sorgligt, en nedräkning som vi inte vet när den tar slut, säger hon.

Grannarna på södra Djurgården, Nordiska museet, Vasamuseet och Skansen får del av det kulturstöd som kulturminister Amanda Lind presenterade på fredagsmorgonen – stödet ska motsvara 70–80 procent av det inkomstbortfall som är en följd av stängningarna.

Junibacken, som är ett privatägt aktiebolag, får inget av det stödet. 

– Men ägarna har aldrig tagit ut någon vinst, allt går tillbaka till verksamheten, säger Kajsa Medin Hansen.

Hon hoppas att de kan få del av regeringens omställningsstöd på 39 miljarder kronor, som gäller företag som under mars och april har haft ett omsättningstapp på minst 30 procent. Junibacken ska också söka bidrag hos Kulturrådet.

– Men regeringens åtgärdspaket räcker inte, och det går för långsamt.

Entrén till Junibacken gapar tom.
Entrén till Junibacken gapar tom. Foto: Nicklas Thegerström

Har ni någon aning om när ni kan öppna igen?

– Det är jättesvårt att svara på. Det är svårt med tidpunkten och svårt att veta hur många som kommer när vi öppnar. Så länge restriktionerna med förbud för folksamlingar med över 50 personer finns så går det inte, säger Kajsa Medin Hansen.

Läs mer: Djurgården vaknar inte ur vinterdvalan 

Läs mer: Vasamuseet i kris: ”Museet kan behöva upphöra med verksamheten”