Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu får de dödfödda barnen ett minnesmärke

Foto: Lisa Mattisson

Redan till sommaren kanske en minnesplats  kommer att stå klar för att hedra de tusentals dödfödda barn som ligger begravda på Skogskyrkogården i södra Stockholm. Miljöpartisten Marja Sandin Wester har varit drivande i frågan.

I två artiklar i slutet av förra året och början av detta uppmärksammade DN att många barn som varit döda vid födseln eller avlidit strax därefter blivit placerade i gemensamma gravar. I många fall har föräldrarna inte haft en aning om vart deras barn tagit vägen. 

Arnold och Rehné Rydmans dödfödda dotter fördes 1959 bort från sjukhuset utan att de fick någon information. I fjol upptäcktes hennes grav på Skogskyrkogården av en slump. I en av DN-artiklarna förslog Arnold och Rehné att ett minnesmärke skulle uppförs på kyrkogården över alla andra barn som behandlats på liknande sätt.

Maja Aases syster ligger tillsammans med 83 andra dödfödda spädbarn i en grav som i dag är omärkt.
Maja Aases syster ligger tillsammans med 83 andra dödfödda spädbarn i en grav som i dag är omärkt. Foto: Emma Eriksson

Inom kort ser det ut som att deras önskan blir verklighet. Tidigare i veckan beslutade Kyrkogårdsnämnden att en minnesplats skyndsamt ska uppföras på kyrkogården. Platsen som är utvald ligger i nära anslutning till den entré som många besökare tar från Skogskyrkogårdens tunnelbanestation.

Miljöpartisten Marja Sandin-Wester är ordförande i kyrkogårdsnämnden och blev berörd när hon läste om föräldrar som årtionden inte känt till var deras dödfödda barn och syskon blivit begravda. Hon tyckte att förslaget om en särskild minnesplats är en mycket god tanke.

– Jag vet att många föräldrar blev upprörda av uppgifterna i DN-artiklarna. Därför är jag glad över att alla partier bejakade tanken på en särskild minnesplats och att vi i enighet i nämnden kunde fatta det här beslutet, säger Marja Sandin-Wester.

En äldre gravsten i granit kommer nu att återanvändas och resas på minnesplatsen. Den ska slipas ned och få en enkel utformning med lämplig symbolik. Det ska vidare finnas möjlighet för anhöriga och besökare att smycka platsen med blommor och tända ljus.

Minnesplatsen kommer att vara tillgänglig för alla, och omges av planteringar och två specialgjorda bänkar. En informationstavla kommer också sättas upp.

Förhoppningsvis kan det bidra till att läka sår som många människor burit med sig.

– Jag tror att minnesmärket kan bli en plats dit anhöriga med barn som begravts på olika platser på Skogskyrkogården kan gå för att minnas och sörja sina barn. Förhoppningsvis kan det bidra till att läka sår som många människor burit med sig, säger Marja Sandin-Wester.

Enligt kyrkogårdsförvaltningens register i mars 2018 har 2.546 dödfödda barn gravsatts på Skogskyrkogården i 130 olika gemensamhetsgravar, eller så kallade flerbarnsgravar. Sådana gravar finns i 13 olika kvarter. Men statistiken är ännu inte komplett.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.