Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nu får fler hyra lägenhet i Stockholm

Stockholms kommunala bostadsbolag sänker kraven på hyresgästerna. Från nyår tas regeln om en inkomst på tre gånger hyran bort – det räcker med existensminimum.

– Det här är de lägsta krav man kan ha. Många fler kommer att bli godkända som hyresgäster, särskilt ungdomar, säger bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).

De nya reglerna gäller Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Stadsholmen och Micasa, det bolag som förvaltar Stockholms omsorgsbostäder.

Sedan flera år finns gemensamma krav för att en hyresgäst ska godkännas. De är i princip att inkomsten ska vara tre gånger hyran, för ålderspensionärer gäller två gånger hyran, för ungdomslägenheter en gång hyran. Om någon har skulder eller betalningsanmärkningar görs en individuell prövning, obetalda hyresskulder accepteras inte, om inte hyresgästen beviljats skuldsanering.

Från den 1 januari blir tröskeln kronofogdens existensminimum, när hyran är betald ska en ensamstående ha minst 4 680 kronor i månaden kvar att leva på, ett sammanboende par 7 732 kronor.

– Jag säger inte att det här är perfekt. Jag skulle helst vilja ta bort kraven helt, men det kan slå tillbaka, säger Ann-Margarethe Livh.

Bostadsbolagen har undersökt möjligheten att ta bort inkomstkravet helt, men bedömer att riskerna med att avskaffa det är stora och konsekvenserna svåra att bedöma. De faror de ser är att bostadssökande med låg inkomst tackar ja till en lägenhet med en hyra de inte klarar av och att det medför en ökad risk för inkassokrav, hyresskulder och vräkningar.

– Jag tycker att vuxna människor själv kan bedöma om de har råd med hyran. Men socialtjänsten vet att många hamnar i knipa, därför måste vi ha någon sorts krav, säger Ann-Margarethe Livh.

Den som tidigare har haft ett förstahandskontrakt ska ha goda boendereferenser, närmare bestämt ha betalat hyran i tid det senaste halvåret, inte stört grannarna under det senaste året samt skött sin lägenhet.

Effekterna av de nya reglerna ska utvärderas under det första kvartalet 2016 och frågan om kompiskontrakt ska utredas.

– Det här är ett första steg, det krävs också att vi bygger mer. Ungefär 80 000 av dem som står i bostadskön har en någorlunda akut situation, vi behöver utreda hur akut den är, säger Ann-Margarethe Livh.

Fakta: Inkomstkrav

Som inkomst räknas: inkomst av eget arbete, inkomst av kapital, studiebidrag, ekonomiskt bistånd (socialbidrag), bostadsbidrag, barnbidrag, underhållsbidrag, a-kassa eller motsvarande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.