Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-far-ida-traffa-sin-pappa-som-overlevde-covid-19/

STHLM

Nu får Ida träffa sin pappa som överlevde covid-19

00:58. Nu får Ida träffa sin pappa som överlevde Covid-19.

När Bertil Borg, 74, hamnar på sjukhus med syrgas ställer sig dottern Ida i Förklädesfabriken för att tillverka skyddsrockar och försöka rädda sin pappa och andra på äldreboendet.

– Jag hörde rädslan i personalens röster, rädslan bara för att göra sitt jobb, säger Ida Borg.

På långfredagen får jag ett mejl från Ida Borg vars pappa ligger svårt sjuk i covid-19 på ett äldreboende i Stockholm. Hon beskriver pappan med stor kärlek, sorg och frustration.

”Ingen verkar bry sig om att varje sjuk eller avliden person i statistiken är nåns pappa, bror, mamma, syster, son. I det här fallet min pappa, maratonlöparen, lyssnaren, optimisten, husbyggaren, kämpen som jag älskar så högt. ”

Bertil Borg drabbades av Parkinsons sjukdom för tjugo år sedan och hamnade på äldreboende 2017 när vårdbehovet blev för stort. Ida Borg beskriver 74-åringen som en frisk fläkt på äldreboendet, när jag ringer upp.

Ida Borg pratar med sin pappa Bertil via Skype när han mellanlandat på geriatriken på Bromma sjukhus.
Ida Borg pratar med sin pappa Bertil via Skype när han mellanlandat på geriatriken på Bromma sjukhus. Foto: Alexander Mahmoud

– Han är väldigt social och tycker om att skoja och är omtyckt av folk. Men där han bor är det få som svarar eller reagerar. Han har hittat vänner i personalen, säger Ida Borg.

Precis som alla äldreboende i Stockholms stads regi stänger äldreboendet för anhörigbesök den 18 mars. Ida och hennes familj har undvikit besök hela månaden för att de själva varit krassliga.

I början av april kommer ändå mejl om att smittan tagit sig in på äldreboendet, men än så länge inte på pappans avdelning. Vart tredje kommunalt äldreboende i Stockholm har nu konstaterad smitta av coronaviruset.

På fredagen den 3 april börjar Bertil Borg hosta och får feber. Sjuksköterskan som under helgen ensam har hand om 50 patienter säger till dottern att det inte alltid finns ordentligt med skyddsutrustning, men att hon byter kläder när hon går mellan patienterna. Redan i mitten på mars larmade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr om risk för akut brist på skyddsmaterial i äldreomsorgen

Bertil Borg smittades på sitt äldreboende i början av april.
Bertil Borg smittades på sitt äldreboende i början av april. Foto: Alexander Mahmoud

– Jag antar att det är via personalen pappa har blivit smittad. Ingen skuld på de som vårdar pappa. De gör allt som står i deras makt för att göra ett fantastiskt jobb, men ges noll förutsättningar, säger Ida Borg.

På måndagen kommer en av sjukvårdsbilarna som cirkulerar stadens äldreboenden för att coronatesta. Bertil Borg får besked att han är smittad av covid-19. Då har 303 personer redan avlidit i Stockholms län och över 3.000 personer konstaterats smittade, många på äldreboenden.

– Jag blir jätterädd. Pappa som sällan beklagar sig säger ”Vi får väl se hur det här slutar”. Men han konstaterar samtidigt: ”Då mår jag ju förhållandevis bra ändå, om det är den skiten jag har. När jag tagit mig igenom det här är jag väl immun”, berättar Ida Borg.

Ida Borg skär plast till skyddsrockarna på Förklädesfabriken. ”Det är en droppe i havet, men det minsta man kan göra för att hjälpa personalen i äldreomsorgen”, säger hon.
Ida Borg skär plast till skyddsrockarna på Förklädesfabriken. ”Det är en droppe i havet, men det minsta man kan göra för att hjälpa personalen i äldreomsorgen”, säger hon. Foto: Alexander Mahmoud

Direktivet från regionen är att covid-19-patienter från äldreboende inte ska skickas till sjukhus utan i första hand vårdas på boendet. Bedömningen görs utifrån en klinisk skörhetsskala.

– Läkaren för äldreboendet förklarar att pappa ligger på mitten av skalan mellan tillräckligt frisk och för gammal och sjuk för att få sjukhusvård. Hon säger att skalan är mellan ett och nio och att pappa är en femma, säger Ida Borg.

En medicinskt ledningsansvarig läkare berättar senare att pappan kan tas till en geriatrisk klinik för att få syrgas om han blir sämre, eller få akutsjukvård i hemmet (ASIH). Han beskriver frankt och ärligt förutsättningarna:

”De äldre, även med milda symptom, kan snabbt bli sämre, rentav hamna i ett läge utom räddning, på bara några timmar. Den första veckan är kritisk”.

– Det blir nattsvart. Världen rämnar. Ska min pappa kvävas till döds på sitt rum på äldreboendet för att han inte får sjukhusvård. Ingen bryr sig. Han är en pinne i statistiken. Så känns det, säger Ida Borg.

På långfredagskvällen några dagar senare blir pappan sämre. Ida och hennes syster har ständig kontakt med personal som till slut ringer ambulans. 

Ida Borg i ett videosamtal med pappa Bertil Borg efter sjukhusvistelsen.
Ida Borg i ett videosamtal med pappa Bertil Borg efter sjukhusvistelsen. Foto: Alexander Mahmoud

Vid midnatt kommer Bertil Borg in till Capio S:t Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm. Han får syrgas, dropp och antibiotika. Förutsättningarna är inte optimala och hans tillstånd är fortsatt kritiskt i flera dagar. Han har hög feber, får syrgas och har svårt att kommunicera via videosamtalstjänsten Skype. 

– Sjukhuspersonalen säger att det ser ganska stabilt ut, men att det kan vända väldigt snabbt. De frågar också om vi bor långt bort, då blir jag ledsen. Ja, men då hinner du ju hit ändå, säger de, berättar Ida. 

Ida Borg försöker hitta sätt att lindra sin oro och frustration i kaoset. Hon är frilansande fotograf och coronapandemin svepte även bort alla jobb. Hon hittar till Förklädesfabriken i Farsta där eldsjälar börjat göra skyddsrockar till äldrevården.

Vi träffar henne vid skärbordet i den ombyggda dansstudion där ett hundratal volontärer dagligen tillverkar 1.200 plastförkläden till äldrevården. 

– Det är en droppe i havet, men det minsta man kan göra för att hjälpa personalen, de gör en enorm insats och deras jobb har så låg status. Det kanske förhoppningsvis ändras nu, säger hon.

Hon gör sitt andra fyratimmarspass och skär rutinerat formen till skyddsrockarna vid en arbetsstation. Hon uttrycker tacksamhet att få vara här.

– Jag tänker på alla som jobbar nära pappa, rädslan i deras röster, bara för att göra sitt jobb. Jobbet jag gör här kan vara avgörande för att någon ska klara sig.

Ida Borg och sonen August träffar pappa och morfar Bertil utanför äldreboendets fönster.
Ida Borg och sonen August träffar pappa och morfar Bertil utanför äldreboendets fönster. Foto: Alexander Mahmoud

Hon berättar om vårdaren på pappans boende som gått tillbaka från pensionen för att hjälpa till under coronakrisen. Samma man som ringde efter ambulans på långfredagen.

– Hans döttrar ville inte att han skulle jobba, och undrade varför han gjorde detta. Han sade att han ville, fastän han var rädd också: ”Vi bekämpar ett krig utan vapen men vi måste bara jobba på”.

Äldreboendet försäkrar i mejl till de anhöriga att man har skyddsutrustning, men när Ida Borg kontaktar den materialansvarige får hon veta att förrådet är tomt. 

– De behövde 500-1.000 skyddsrockar, jag fick 250 från Förklädesfabriken som jag körde dit. De var väldigt tacksamma, visste inte ens att möjligheten fanns, säger Ida Borg. 

Bertil Borgs tillstånd blir trots allt mer stabilt. Efter en dryg veckas sjukhusvistelse får han flytta till geriatriken på Bromma sjukhus, en mellanstation för coronapatienter. Jag och fotograf Alexander Mahmoud är hemma hos Ida Borg i Hägersten när hon pratar pappan via Skype den 21 april.

Klockan hinner bli 14 och det blippar i mobilen att 185 personer dött i landet det senaste dygnet i covid-19. Totalt har 1.022 personer dött i Stockholms län, varav 443 på äldreboenden. Men vårsolen skiner obekymrat och personalen hjälper pappan med ipad-uppkopplingen och bjuder på hemlagad chokladkaka för att fira mötet.

När Ida Borg kontaktar den materialansvarige på äldreboendet får hon veta att förrådet av skyddsutrustning är tomt.
När Ida Borg kontaktar den materialansvarige på äldreboendet får hon veta att förrådet av skyddsutrustning är tomt. Foto: Alexander Mahmoud

– Hej pappa, vad skäggig du är, du ser så annorlunda med skägg, jag känner nästan inte igen dig, säger Ida via mobilskärmen.

– Ja, lite lurvig är jag nog. Jag har inte tänkt på det. Jag har inte tittat mig i spegeln på länge. De jättesnälla här och har goda kakor. Men jag vet inte om de kan raka mig, de måste nog gå kursen först.

Hur mår du?

– Jag mår bättre i alla fall. Men det har varit en väldig fajt. 

Har du varit ute på balkongen?

– Nej, men det är sexton grader ute. Vi får fika sen i vår. Jag saknar dig.

Jag älskar dig pappa.

– Jag älskar dig också.

Ida är märkbart tagen efter samtalet, både ledsen och glad. 

– Jag har inte vågat hoppas innan, men nu känns det som att han har gått igenom det värsta. Han är mer som vanligt, har en helt annan blick. Om han fikar då mår han bra, säger hon och ler genom tårarna.

På valborgsmässoafton kommer så ett överlyckligt sms från Ida Borg. 

”Pappa har fått komma hem nu, ni får komma med nästa gång om ni vill! ” 

”Pappa har en pigg själ”, säger Ida Borg.
”Pappa har en pigg själ”, säger Ida Borg. Foto: Alexander Mahmoud

Lördagen den 2 maj träffar vi Ida och ettåriga sonen August utanför äldreboendet som äntligen ska få träffa pappa och morfar. Han fick komma tillbaka till boendet efter att ha varit symtomfri i 48 timmar. De småpratar och vinkar till varandra genom ett öppet fönster. 

Bertil är full av livskraft, ser glad och frisk ut. Euforin man kan känna när man överlevt mot alla odds. Kampen har pågått i en månad.

– Det var det svåraste jag har varit med om i mitt liv, det är en hemsk sjukdom, säger Bertil Borg.

Familjen Borg är inte ensamma. Utmed äldreboendets fasad står flera fönsterbesökare spridda för att prata med anhöriga. Vid entrén står sjukvårdsbilen som coronatestar parkerad.

– Det är en jättelättnad att pappa är tillbaka men nu när jag ser samaritenbilen känner jag mig lite orolig. Det är ju väldigt oskyddat här. Det går heller inte riktigt att veta, om man är immun, hur länge, eller när det ska komma vaccin. Man är väldigt utsatt på ett äldreboende, säger hon.

”Det tar nog lång tid innan vi kan kramas igen”, säger Bertil Borg.
”Det tar nog lång tid innan vi kan kramas igen”, säger Bertil Borg. Foto: Alexander Mahmoud

För de som överlevt covid-19 och deras anhöriga väntar en lång prövotid. Vissa patienter behöver rehabilitering och alla måste anpassa sig till ett liv i karantän. Hur länge vet ingen.

– Men pappa har en pigg själ, han är tillbaka nu, det känns verkligen så, säger Ida Borg.

August passar på att visa morfar att han nästan lärt sig att gå mitt i allt tumult.

– Snart ska vi gå och fika nere vid vattnet, pappa. Jag längtar efter att få krama dig, ropar Ida.

– Ja, det blir fint. Men det tar nog lång tid innan vi kan kramas igen, säger Bertil Borg och vinkar och ler innan han stänger fönstret.

Läs mer: Stadsteaterns skräddare har sytt 10.000 engångsförkläden till äldreomsorgen