Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nu får Stockholm införa miljözoner mot dieseln

Foto: TT

Nu får Stockholm grönt ljus av regeringen att införa miljözoner. Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) hoppas att förbud mot äldre dieselbilar kan införas redan 2020.

Statsminister Stefan Lövfen meddelade i regeringsförklaringen att regeringen kommer att ge kommuner rätt att införa miljözoner för lätta fordon.

– Jag är glad för att vi nu får möjlighet att införa miljözoner och få bort de värsta dieselbilarna och få ordning på luften i Stockholm, säger Daniel Helldén.

När kan ett dieselförbud införas?

– Om de följer utredningsförslaget kan det bli redan 2020. Då kan vi ta bort de äldre dieselbilarna i miljözon 2. Så fort förordningen kommer i höst vet vi hur det ser ut.

Har du alla andra partier med dig?

– Alla partier i kommunstyrelsen i Stockholms stad är överens om att vi ska införa miljözoner. Sedan har vi inte fastlagt exakt hur vi ska använda miljözonerna, men oavsett vilka som styr staden som kommer det att bli miljözoner.

Vad händer nu?

– Så fort vi får förordningen kan vi sätta oss ned och se var miljözoner behövs mest. Jag utgår ifrån att regeringen lägger fram det nu i höst så vi kan börja arbeta med detta, säger Helldén.

Läs mer: I ett hållbart Stockholm får inte dieselbilen plats

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.