Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 22:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-far-stockholms-elever-vaccin-i-skolan-basta-mojligheterna-for-att-na-hog-tackning/

STHLM

Nu får Stockholms elever vaccin i skolan: ”Bästa möjligheterna för att nå hög täckning”

Vaccinationen mot covid-19 har nu inletts för barn från 12 år. Regionens strategi är att vaccinera de flesta barnen i skolan.
Vaccinationen mot covid-19 har nu inletts för barn från 12 år. Regionens strategi är att vaccinera de flesta barnen i skolan. Foto: Lisa Mattisson

Vaccineringen av 12-15 åringar är i gång i Stockholmsområdet. I veckan får de första skolorna besök av vaccinatörer. På Enskede Skola i södra Stockholm fick omkring 60 procent av eleverna mellan 12-15 år sin första spruta på onsdagen.

– Det är skönt att få det gjort så att pandemin kan ta slut någon gång, säger Ozzi Grindefjord, som går i åttan.

Sedan vaccinbokningen mot covid-19 öppnade för 12-15-åringar den 4 oktober har knappt 14 procent av åldersgruppen tagit sin första spruta, den siffran väntas nu ta ett rejält språng uppåt när vaccineringen inleds i skolan, på skoltid.

– Majoriteten av regionens 12-15-åringar kommer att vaccinera sig i skolan. Vi tror att det är rätt sätt att gå tillväga, skolorna är vana att genomföra vaccineringar och att även ta sprutan mot covid-19 i skolan blir naturligt, säger Region Stockholms vaccinationssamordnare Magnus Thyberg.

I veckan drog skolorna igång vaccineringen med koordinering av länsstyrelsen. Enskede skola i södra Stockholm var en av de första skolorna att få besök från vaccinatörer.

Ozzi Grindefjord och Vanessa Knave tror att de flesta i klassen kommer att ta vaccin men önskar mer skolundervisning om covid-19 i skolan.
Ozzi Grindefjord och Vanessa Knave tror att de flesta i klassen kommer att ta vaccin men önskar mer skolundervisning om covid-19 i skolan. Foto: Lisa Mattisson

Regionen har tidigare meddelat att skolor i områden där vaccinationstäckningen är låg ska vara först ut att få vaccin. I stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör är täckningen 71,4 procent bland den vuxna befolkningen och hög i jämförelse med andra delar av Stockholm.

– Anledningen till att man är här på Enskede skola är att det är en stor skola med många elever, säger Magnus Thyberg.

277 elever på Enskede skola hade dagen innan vaccineringen lämnat in en samtyckesblankett från föräldrarna och man räknar med att ungefär 300 elever, 60 procent av alla 12-15-åringar, vaccinerade sig under onsdagen.

Två av de som fick sin första spruta under onsdagen är 15-åriga Vanessa Knave och och 14-åriga Ozzi Grindefjord, och vaccinet var efterlängtat.

– Det ska bli skönt att få det gjort så att pandemin kan ta slut någon gång, och även så man kan vara med äldre släktingar igen. Det är en självklarhet för mig att ta vaccinet, säger Ozzi Grindefjord när han väntar på sin vaccindos.

För Vanessa Knave som går i nian på Enskede skola var vaccinet efterlängtat.
För Vanessa Knave som går i nian på Enskede skola var vaccinet efterlängtat. Foto: Lisa Mattisson

De båda tror att många i klassen kommer att vaccinera sig, och att rädslan för biverkningar inte är särskilt utbredd. De önskar dock att skolan hade inkluderat vaccinet och pandemin mer i skolundervisningen, för att motverka fördomar.

– Några i klassen är lite rädda för bieffekterna. Om vi hade fått lära oss mer om vaccinet och coronaviruset i skolan kanske ännu fler hade tagit vaccinet, säger Vanessa Knave.

Region Stockholm ligger något under rikssnittet när det kommer till vaccinationstäckning i samtliga åldersgrupper enligt Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 38. I alla åldergrupper mellan 16-30 år är en tredjedel fortfarande ovaccinerade i Stockholm.

– Vi behöver ha en bred vaccintäckning för att smittan inte ska spridas i samhället, men det är de allra äldsta som löper högst risk för svår sjukdom och död, där måste vi verkligen nå alla, säger Magnus Thyberg.

Hur hög vaccintäckning regionen kan lyckas nå för åldersgruppen 12-15 år är det för tidigt att sia om enligt vaccinsamordnaren.

Läs mer: Oppositionens krav för att öka vaccineringsgraden i utsatta områden: Gör som Uppsala

Ämnen i artikeln

Enskede
Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt