Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nu har polisen sett filmen – ber om ursäkt

01:03. Ledare signerad Hanne Kjöller: Polisen förefaller måttligt intresserad av att lösa brott. När övervakningsfilmen lämnas mindre ett dygn efter att inbrottet ägde rum har polisen redan lagt ned ärendet. 

Nu ber polisen om ursäkt för att man inte tog bilfirman Riddermark Bil AB:s inbrottsanmälan på allvar.

– Det är beklagligt. Men vi prioriterar bostadsinbrott. Nu när vi sett filmen har vi dock återupptagit förundersökningen, säger Christer Nilsson, till förordnad polismästare i Norrort.

I tisdagens DN berättar ledarsidan om hur det gick till när bilfirman Riddermark i Järfälla drabbades av ett inbrott natten till den 10 januari.

Ett kassaskåp med 286.000 kronor i kontanter försvann, liksom en kamera värd 38.000 och en dator värd 15.000 kronor.

Trots att bilfirman direkt berättade att man hade en övervakningsfilm lades anmälan omedelbart ned då ”det är uppenbart att brottet inte går att utreda” och då det inte finns ”spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp”.

Att firman några timmar senare lämnade in övervakningsfilmen – där hela inbrottsförloppet syns mycket tydligt – ändrade inte polisens bedömning av möjligheterna att lyckas utreda brottet.

På filmen ser man fyra män forcera ytterdörren, de larmar av företagets larm och går direkt mot det rum där kassaskåpet finns. Männen är visserligen maskerade, men man kan tydligt höra hur de pratar med varandra.

– Att det omedelbart lades ner kan ha berott på övrigt ärendeinflöde den aktuella dagen. Finns det uppgifter att gå vidare på ska vi givetvis inte lägga ner, men tyvärr händer det att vi lägger ner fel ärenden, säger Christer Nilsson.

En annan förklaring tror han är att polisen prioriterar bostadsinbrott.

– De har prio ett. Då åker vi alltid ut och gör brottsplatsundersökning. Det klarar vi inte när det gäller brott mot företag, om det inte direkt betraktas som ett stort, allvarligt brott och vi har tillgång till resurser just då.

Nu har dock ärendet återupptagits och förundersökning pågår. Den ligger på enheten för grova brott hos polisen i Sollentuna. Christer Nilsson vill inte svara exakt när den återupptogs mer än att det har skett i "närtid och innan DN:s artikel publicerades". DN:s ledarskribent Hanne Kjöller begärde ut den nedlagda förundersökningen den 28 januari.

– Det är möjligt att vi uppmärksammades på filmens innehåll i samband med att DN gjorde sin research, medger Christer Nilsson.

– Jag är medveten om att det inte ser bra ut och att det är beklagligt. Vi kan bara hoppas på att vi blir effektivare i samband med den stora omorganisation som nu pågår, då kommer våra resurser att samlas, säger Christer Nilsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.