Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 04:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-hojs-priset-pa-sl-kortet-igen/

STHLM

Nu höjs priset på SL-kortet – igen

Det blir både billigare och dyrare att resa inom SL-trafiken i samband med fredagens prisjusteringar. Foto: Magnus Hallgren

På fredagen den 3 januari höjs priserna för både månadskortet och reskassa i Stockholms kollektivtrafik. Somliga har varit kritiska mot prishöjningarna, berättar SL:s presskommunikatör Claes Keisu.

– Men många försvarar också den modell av kollektivtrafik som vi har, säger han och ger samtidigt ett tips om hur man sparar pengar på nästa kort. 

Priset för ett månadskort i Stockholms kollektivtrafik höjs på fredagen från 890 kronor till 930 kronor för vuxna resenärer. Priset för en enkelresa höjs samtidigt från 32 kronor till 37 kronor om man väljer att köpa biljett i biljettautomat eller använder reskassa. 

Samtidigt sänks priset för en enkelresa som köps i SL:s app, berättar Claes Keisu på SL. 

– Nu blir det alltså samma pris på alla enkelbiljetter oavsett hur man köper den. Biljetten man köper via appen blir alltså billigare, säger han. 

Hur har reaktionerna blivit på prisförändringarna?

– Det är klart att folk alltid reagerar när priserna höjs. Det är ingenting konstigt. 

Claes Keisu betonar att SL inte själva väljer vilka priserna ska vara. I stället är det regionfullmäktige som tar beslutet om hur mycket det ska kosta att åka i kollektivtrafiken.

– Det är ganska mycket kommentarer på Facebooksidan. Så klart är det många som är negativa, men många försvarar också den modell av kollektivtrafik som vi har. Samtidigt är det ju ofta de negativa rösterna som hörs mest, säger han. 

DN har tidigare rapporterat om kritiken mot höjningen av månadskortet och att det även har organiserats protester mot förändringen

– Det håller på att bli riktigt tajt nu. Jag har fyra barn och alla ska iväg på sina aktiviteter, men för oss går det inte att de har var sitt SL-kort, sade fyrabarnspappan Mattias Bernhardsson från Jordbro som DN talade med i höstas. 

Biljettpriserna beräknas också öka ytterligare kommande år och väntas kosta mer än 1.000 kronor år 2023. Miljö- och kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP) har tidigare försvarat höjningarna. 

– Ska vi klara klimatmålet måste vi bygga för framtiden, har han sagt till DN.

Trots höjningen som införs på fredagen finns det fortfarande möjlighet att köpa resa med nuvarande taxa ett tag framöver, berättar Claes Keisu. Tipset är att köpa sitt nya periodkort i dag, torsdag, och vänta med att aktivera det. Aktiveringen måste dock ske inom 60 dagar. 

– Är man lite fiffig så går man och köper sin månadsbiljett i dag. Sen kan man ha den vilande.