Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nu höjs SL-priserna

På torsdag, den 1 september, börjar SL:s höjda biljettpriser att gälla. Månadskortet stiger med en hundralapp, från 690 till 790 kronor. Men allra mest höjs priset på sms-biljetter som blir 20 procent dyrare.

Priset på en sms-biljett inom en zon höjs från 30 till 36 kronor, en höjning med 20 procent. En sms-biljett över två zoner höjs från 45 till 54 kronor och en biljett över tre zoner från 60 till 72 kronor.

Att höja priserna på enkelbiljetter är sedan flera år en medveten strategi från SL.

– Får man en överströmning till periodkort, så är det precis vad vi eftersträvar. Vi vill ju att så många som möjligt åker på periodkort, både för att det stimulerar till fler resor, men också för att det underlättar snabbheten i trafiken, säger Björn Holmberg, stabschef på SL, till Svenska Dagbladet.

Här kan du se SL:s nya biljettpriser från 1 september.

De pengar SL får in på prisökningarna ska användas till förbättringar av kollektivtrafiken med utbyggnader av till exempel pendeltågstrafiken, Tvärbanan, Roslagsbanan och Spårväg City.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.