Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 17:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-infors-busslinje-med-flexibla-nattstopp/

STHLM

Nu införs busslinje med flexibla nattstopp

Från och med nästa vecka införs ett försök med flexibla nattstopp i busstrafiken mellan Hallonbergen och Ursvik. Foto: Fredrik Persson/TT

Med start på torsdag införs en busslinje med flexibla nattstopp. Det innebär att resenärerna får välja var någonstans bussen ska stanna. Tanken är att tryggheten ska öka för resenärerna. 

Rätta artikel

Förra året skulle en ny busslinje med flexibla nattstopp testas mellan Bromma och Stenhamra. Det skedde aldrig eftersom bussarna inte hade möjlighet att stanna på den landsväg där linjen skulle gå. Ett år senare görs ett nytt försök på en annan sträcka. 

Nattbusslinjen 504Y kommer att gå mellan Hallonbergen och Ursvik i Sundbyberg. Försöket går ut på att resenärerna ska kunna välja var bussen ska stanna, oavsett var hållplatserna är. 

Varför görs den här satsningen?

– Det är framför allt en trygghetsfråga. Vi har i grund och botten en trygg kollektivtrafik, men många människor känner sig otrygga när de rör sig ute om nätterna till och från kollektivtrafiken. Att öka tryggheten är därför en prioriterad fråga, säger Aleksander Krajisnik, presskontakt på SL.

Under färden kommer det att finnas en kundvärd på bussen som resenärerna kan prata med om var de vill kliva av. Kundvärden kommer i sin tur att prata med chauffören och föra önskemålet vidare. Det är sedan upp till chauffören att stanna där det finns möjlighet. 

Försöket startar på torsdag den 2 maj och kommer att pågå till den 1 juni i år. Därefter ska det utredas om busslinjen ska bli permanent. 

Läs mer: Försök i Stockholm med flexibla stopp på nattbussar