Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu kan hundarna också få mat vid en foodtruck

De mobila matvagnarna, food truckarna, som från början kändes som ett kul och spännande tillskott, har allt mer utvecklats till trötta kött-bröd-bilar och pr-evenemang. Det senaste tillskottet är en food truck med hundmat. För hundar alltså.

Även om införsäljningen låter som den för vilken trendkänslig människomat som helst: svenska naturliga råvaror, varsamt tillagad, hälsosam bakteriekultur.

Detta eftersom ”små hundar följer sina ägare överallt och lever ett socialt aktivt liv på språng där resor, mat, mode, design och hälsa står i fokus” enligt pressmeddelandet.

För säkerhets skull finns menyns hittills enda rätt ”svensk oxe” även i light-version, för hundar som av olika anledningar måste tänka lite på vikten. Men produktutveckling sker naturligtvis – och oxen kommer så småningom att kompletteras med torsk (törs vi anta att den är MSC-märkt?) i fall den lilla älsklingen skulle vara så kallad stockholmsvegetarian eller bara vill ha variation.

– För hundar är ju som männi­skor, de vill inte äta fläskfilé varje dag, säger Magnus Rosengren som är vd och grundare av företaget Wonderboo.

Förutom att sälja produkterna i sin butik vid Norrmalms torg kan kunderna också får dem hemlevere­rade och de finns dessutom på menyn på ett antal hundvänliga krogar. Matvagnen är kronan på pr-verket, och kommer att köras runt innanför tullarna, bland annat på Djurgården och runt Nytorget.

För att testa konceptet adjungerade Krogkommissionen en fyrfota medlem, Kronsäters Gangster (även känd som Gusten), en väluppfostrad fyraårig staffordshire bullterrier. Han räknas sannolikt inte till kategorin ”små” hundar, som är Wonderboos primära målgrupp, men han är å andra sidan väldigt matglad.

När de små kartongerna med portionsförpackad mat öppnas börjar han genast sniffa intresserat. De är designade så att man kan lyfta av locket och lägga maten i det, och sedan servera vatten i den med­följande plastskålen.

Trots tutande studentflak, en poliskortege och en engagerad publik tar det honom ungefär en minut att äta upp varenda smula ”svensk oxe”. Han får även smaka en portion av light-versionen och den går ner nästan lika snabbt. När matvagnen sedan tuffar i väg tittar han längtansfullt efter den.

Är Gusten en gourmet?
– Nja, säger Gustens matte Lisa Aurell. Han äter allt som bjuds, det enda han ibland ratar är vissa grönsaker. Hans favoritmat är mackor och kyckling.

Vad äter han i vanliga fall?
– Jag försöker ge honom så naturlig mat som möjligt. I första hand färskt foder, eftersom det rekommenderas av hans uppfödare och veterinär.

Hur verkade han gillad maten han fick smaka?
– Han var lite avvaktande faktiskt, han brukar trycka i sig maten ännu snabbare. Men det gick inte att avgöra vilken av sorterna han föredrog.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.