Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 06:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-kommer-snon-men-corona-stoppar-vissa-skidbackar/

STHLM

Nu kommer snön – men corona stoppar vissa skidbackar

Snökanonerna går för fullt i Ekebyhovsbacken på Ekerö och de andra större skidbackarna i länet.
Snökanonerna går för fullt i Ekebyhovsbacken på Ekerö och de andra större skidbackarna i länet. Foto: Privat

Snön är på väg och snökanonerna går för fullt i länets skidbackar. Många hoppas kunna öppna redan nästa helg men Väsjöbacken i Sollentuna håller stängt till den 25 januari.

– Vi följer regionens rekommendationer på grund av coronapandemin, säger Tina Fröblom, som driver Väsjöbacken.

Under trettonhelgen kom ljusningen i vintermörkret som fick skidbackarna i länet att dundra igång snökanonerna. I Ekebyhovsbacken på Ekerö och systerbacken Ekholmsnäs på Lidingö startade snöproduktionen när köldknäppen slog till den 5 januari med minusgrader.

– Köldfönstret som vi ser nu är så pass rejält att vi kommer att kunna tillverka mycket snö och kunna öppna alla backar. Antingen nu till helgen den 16 januari eller helgen därpå den 23 januari, säger Alexander Blomqvist, anläggningschef för Ekebyhovsbacken och Ekholmsnäs.

SMHI:s prognos för de närmaste tio dagarna ger gott hopp om att årets säsong blir bättre än förra året då bara två backar i Stockholms län höll öppet. Nästa vecka väntas stabila minusgrader dygnet runt i hela länet. På Ekerö och Lidingö krävs cirka två minusgrader för att anläggningarnas snökanoner ska fungera.

– Om väderprognoserna håller i sig kommer vi att kunna tillverka tillräckligt mycket snö för hela säsongen. Förra vintern var bedrövlig. Vi hade bara några få minusdagar på oss att tillverka snö och hade egentligen bara öppet halva huvudbackarna, säger Alexander Blomqvist.

Flottsbrobacken i Huddinge är också i full gång med snöproduktion och hoppas kunna leverera skidåkning redan den 16 januari.

– Vi öppnar den sextonde eller någon gång efter det om väderprognoserna ser ut som de gör nu. Men i vilken omfattning och hur många nedfarter är svårt att säga. Det vet vi först någon dag innan. Under optimala förhållanden tar det tio dygn att lägga hela anläggningen, men det är det tyvärr sällan, säger Andreas Häggkvist, anläggningschef i Flottsbro.

Väsjöbacken i Sollentuna kommer dock att hålla stängt ända till den 25 januari alldeles oavsett snötillgång. Sollentuna kommun följer region Stockholms rekommendation att stänga ned även utomhusaktiviteter till och med den 24 januari.

– Region Stockholm har gått ut med en vädjan, det är inget förbud, att vi inte ska öppna förrän den 25 januari på grund av coronapandemin. Vi följer rekommendationen för vi vill ju också få bort corona så fort så möjligt. Vi vill ju också att smittan ska gå ned i Stockholm så att vi blir av med det här någon gång. Det är ju inte bra för någon företagare, säger Tina Fröblom som driver Väsjöbacken.

Förra vintern var det periodvis barmark i Hammarbybacken. Då tog somliga tillfället i akt och ägnade sig åt backträning.
Förra vintern var det periodvis barmark i Hammarbybacken. Då tog somliga tillfället i akt och ägnade sig åt backträning. Foto: Jonas Lindkvist

Den 20 december fattade Sollentuna kommun beslut om att stänga både ishall och bandyplan för allmänhetens åkning efter regionens rekommendationer. Även Väsjöbacken omfattas av coronarestriktionerna.

– Vi har i både våra egna verksamheter och de som drivs på entreprenad vädjat att man ska följa råden som kommit från Smittskydd Stockholm. Det är en privat aktör som driver Väsjöbacken så till syvende och sist är det de som bestämmer, men vi har haft en bra dialog med dem, säger Thomas Nyman (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sollentuna.

Stockholms stad håller sina utomhusverksamheter stängda fram till den 24 januari, men Hammarbybacken som drivs på entreprenad omfattas inte av coronarestriktionerna. Skistar som driver backen fattar själva beslut om öppningsdatum.

– Vi har inte satt något datum ännu, det beror på kylan och hur prognoserna utvecklar sig. Vi har påbörjat snöläggningen lite smått men behöver få in mer kyla för att kunna erbjuda bra skidåkning till våra gäster. Vi kommer att kommunicera ett öppningsdatum längre fram, säger Petra Hallebrant, kommunikationschef på Skistar.

Samtliga skidanläggningar kommer att följa SLAO:s rekommendationer för att coronasäkra sina verksamheter.

– Vi kommer att ta hänsyn till och anpassa verksamheten för att kunna ha öppet på ett säkert sätt. Bland annat genom att skylta upp och strukturera liftkön för att ha stavlängdsavstånd så att det inte uppstår trängsel. Vi har ännu inte fattat beslut om vi ska ha caféerna öppna eller bara servera mat utomhus, säger Alexander Blomqvist, Ekebyhovsbacken.

Läs mer:

Skidorter rustar för covidsmitta i jul och nyår

Stockholm väntas få allt färre vita jular i framtiden

Ämnen i artikeln

Huddinge
Ekerö
Sollentuna
Sportlov
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt