Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-kraver-aven-hagerstensbor-stopp-for-p-avgifter/

STHLM

Nu kräver även Hägerstensbor stopp för p-avgifter

Hägerstensmoderaten Lars Svärd överklagade avgiftsbeslutet för de 193 gatorna i stadsdelen.
Hägerstensmoderaten Lars Svärd överklagade avgiftsbeslutet för de 193 gatorna i stadsdelen. Foto: Adam Daver

Villaägarna i Bromma slipper p-avgift, men i Hägersten måste man betala. Hägerstensmoderaten Lasse Svärd överklagade beslutet på 193 gator men fick avslag. 

– Jag känner mig lurad och besviken, säger Lars Svärd, (M) fullmäktigeledamot.

Jessica Ritzén
Rätta artikel

Västertorps centrum kantas av juleljus och parkeringsskyltar. Sedan ett år tillbaka kostar det fem kronor i timmen att stanna utanför butikerna. Rörmokaren Steve Berger är noga med att betala för parkeringen.

– Det är hemskt nu, man får en bot direkt. Varför ha betalning i utkanten av stan. Det är bara krångligt och dyrt, säger Steve Berger.

De nya p-avgifterna i allt fler stadsdelar har blivit ett dagligt aber då han alltid måste parkera firmabilen med verktyg i närheten av kunderna. Värst är det mitt i stan.

– Det är fruktansvärt dyrt att varenda dag betala 150 spänn i parkering vid Hötorget eller 800 kronor på Birger Jarlsgatan. Och vägarna är ju så dåliga. Vart tar alla pengarna vägen, undrar Steve Berger.

Det frågar sig även Hägerstensmoderaten Lars Svärd. Han överklagade avgiftsbeslutet för 193 gator i stadsdelen hos länsstyrelsen förra året. Sedan hörde han ingenting. 

– Jag trodde att man vilandeförklarat mitt ärende i länsstyrelsen i avvaktan på att få ett prejudikat från Transportstyrelsen i Brommaärendet. Först när jag själv kontaktade länsstyrelsen före jul fick jag veta att man avslagit min begäran den 23 februari, men jag har inte fått någon delgivning, säger Lars Svärd.

Rörmokaren Steve Berger är noga med att betala parkeringsavgifterna i Hägersten, men han tycker att det är både krångligt och dyrt.
Rörmokaren Steve Berger är noga med att betala parkeringsavgifterna i Hägersten, men han tycker att det är både krångligt och dyrt. Foto: Adam Daver

Han skrev omedelbart en överklagan av beslutet men enligt reglerna ska det göras inom tre veckor. Om överklagan kommit in i tid hade Hägersten precis som Bromma troligen sluppit p-avgifter på många gator.

– Jag känner mig lurad och besviken. Jag tycker självklart att det ska vara lika för alla i kommunen. Det är märkligt att förbudet mot avgifter i Bromma inte gäller i andra förorter bara för att någon inte har överklagat, säger han.

Lars Svärd anser att det finns gott om alternativa lösningar att se till att bilister inte använder Hägerstens gator som infartsparkering.

– Man borde pröva andra sätt att komma åt problemet. Först och främst p-förbud eller tidsbegränsad parkering en timme eller två, och i sista hand avgift, säger Lars Svärd.

Han är inte helt emot parkeringsavgifter – där de behövs.

– P-avgiften ska reglera när man har problem på gator, och det har vi inte på många här. Jag tycker att man ska ompröva hela parkeringsplanen. Det får inte vara så att p-avgifterna blir en kassako för kommunen. 

I Västertorps centrum kostar det fem kronor i timmen att parkera. Många upprörs över avgiften.
I Västertorps centrum kostar det fem kronor i timmen att parkera. Många upprörs över avgiften. Foto: Adam Daver

Moderaterna reserverade sig mot parkeringsplanen i fullmäktige men i det nya grönblå styret har partiet tvingats kompromissa. Enligt överenskommelsen ska konsekvenserna för lokala centrum utredas.

– Vissa handlare här i Västertorp vill ha en reglering men ingen vill ha avgifter. De som köpt boendeparkering måste ändå betala fem kronor när de ska köpa mjölk. Det är på sikt ett hot mot våra lokala centrum. Då åker folk till Kungens kurva i stället.

Är det du som politiker eller som privatperson som överklagar beslutet?

– Jag är inte helt övertygad om att de regler som tillämpas är förenliga med lagstiftningen, då vill jag ha en prövning av det, därför överklagar jag som privatperson.

Du har även överklagat din egen gata - finns det ett egenintresse?

– Nej, jag har parkering på min tomt. Däremot är det många lärare på Mälarhöjdens skola som parkerar på min gata och nu måste betala fem kronor i timmen för att kunna vara på arbetet, säger Lars Svärd.

De nya p-avgifterna i Hägersten har gett oönskade dominoeffekter även på Skärholmssidan. På Mälarhöjdens dimhöljda klippor tronar sagoslottet Café Lyran med eget konditori och parkering.

– De boende i området har börjat använda vår parkering eftersom det inte finns några p-platser för alla nya bostäder, så våra kunder får inte plats. I somras hade vi en massa vans och campingbilar här. Det är ju mycket billigare att stå här, 24 kronor dygnet jämfört med 340 kronor på campingen, säger ägaren Dennis Agerstig.

Agnes Björk arbetar som kallskänka på Konditori Lyran. Hon tycker att p-avgifterna är jobbiga och onödiga.
Agnes Björk arbetar som kallskänka på Konditori Lyran. Hon tycker att p-avgifterna är jobbiga och onödiga. Foto: Adam Daver

Parkeringen för 20 bilar har inte varit något problem förrän Stockholm Parkering bestämde sig för att ta ut avgift i november 2017. Den går bara att betalas med en app och stor del av kundkretsen är äldre - utan smartphone.

– Det är jättejobbigt för äldre som inte har appar. Många har fikat här i 30 år och så får de p-böter, blir ledsna och vill inte åka hit mer. Jag förstår inte poängen, man har bara försvårat och gjort det krångligare, säger ägaren Dennis Agerstig.

I somras samlade han in hundratals underskrifter mot p-avgifterna och betalsystemet. Enligt Stockholm parkering blir det för dyrt att installera en parkeringsautomat för 100.000 kronor.

– Jag har även bett dem att lägga parkeringsavgiften på mig för att mina gäster ska slippa och höja hyran, men det har inte gått, säger ägaren Dennis Agerstig.

Oklara regler gör att p-böter drabbar även drabbar bilister som står på den del av parkeringen som hör till Skärholmens stadsdel, trots att p-bolaget varken har avtal eller rätt att lappa där. Enligt personalen har den nya ordningen inte skapat någon trafikordning utan bara irritation bland gästerna.

– Parkeringsavgiften behövs ju inte här, den fyller ingen funktion. Den är som luddet i tvättmaskinen fast på vägarna, det är bara jobbigt att man ska behöva hålla på att betala, säger kallskänkan Agnes Björk.

Stockholms parkeringsplan ska nu analysera konsekvenserna av de nya taxorna. Beslutet om p-avgifter i fler förorter som tidigare planerats inom ett par år är uppskjutet.

Läs mer: Han stoppade p-avgifter på 289 gator 

Läs mer: Transportstyrelsen stoppar p-avgifter i Bromma 

Läs mer: Brommabor slipper betala men inte Söderortsbor