Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu mobiliserar stockholmarna alla goda krafter

”Jag tror att många är trötta på den inhumana retoriken som präglat debatten”, säger Anjana Saltas, handläggare på Studiefrämjandet.
”Jag tror att många är trötta på den inhumana retoriken som präglat debatten”, säger Anjana Saltas, handläggare på Studiefrämjandet. Other: Magnus Hallgren

Efter den senaste tidens hårdnande debatt om flykting- och migrationspolitiken ställer många stockholmare upp för att hjälpa ensamkommande flyktingbarn och asylsökanden. ”Vi är nerringda, engagemanget är fantastiskt”, säger Ulrika Hällgren, samordnare på Stockholm stad.

”Volontärer för ensamkommande flyktingungdomar” – så lyder rubriken på en av Stockholm stads undangömda webbsidor. I måndags var det någon som länkade till den på sociala mediet Facebook. I tisdags var staden tvungen att stänga det telefonnummer som angavs som kontakt.

– Jag har över 600 mejl i min inkorg. Viljan att bidra är helt otrolig. Nu måste vi hitta ett sätt att kanalisera allt engagemang, säger Ulrika Hällgren, samordnare för Stockholms stads olika boenden för ensamkommande barn och ungdomar.

Även Studiefrämjandet, vars verksamhet DN skrev om i måndags, har blivit nerringda. De efterlyste hjälp från det civila samhället med att arrangera studiecirklar för asylsökanden – och de fick snabbt svar från personer som gärna håller kurser.

– Det ringer hela tiden. Alla slags människor vill hjälpa till, många av dem har redan färdiga idéer. De vill ordna allt från matlagningskurser till matematikundervisning och guidade turer i Stockholmsområdet, säger Anjana Saltas, handläggare på Studiefrämjandet.

För både Studiefrämjandet och Stockholms stad handlar det nu om att organisera den enorma vilja att hjälpa till som människor visat. Även Volontärbyrån, som matchar föreningars behov av volontärer med volontärerna själva, har märkt ett ökat intresse.

– Jag tror att många är trötta på den inhumana retoriken som präglat debatten, på bilder av människor som ruttnar i lastbilar, döda barn som spolas upp på stränder. Får man möjlighet att hjälpa till så vill man göra det, säger Anjanas Saltas.

Vare sig Stockholm stad, Studiefrämjandet eller Volontärbyrån är förvånade över det stora engagemanget.

– Viljan har alltid varit stor, men många vet inte riktigt hur det ska kunna stötta. Vi har egentligen aldrig behövt leta efter volontärer sedan vi började 2010, vi har haft en jämn tillströmning, säger Ulrika Hällgren.

Med sociala medier blir det också lättare att koppla ihop människor med behov.

– Vi storstadsbor kanske inte alltid är vana vid att få en uppmaning att agera, men får vi det så vill vi. Det finns så många goda krafter och det är en verklig utmaning och ett fantastiskt tillfälle att ta tillvara dem nu, konstaterar Anjana Saltas.

Hon ser det civila samhällets engagemang som en ren ”win-win”-situation.

– Att människor får chansen att snabbt lära sig svenska och komma in i det svenska samhället är värdefullt för alla.

Foto i text: Magnus Hallgren

Mer läsning.Prioredaktionen rekommenderar: Många tyskar vill ta emot flyktingar i sina hem

En tysk grupp som beskrivs som ett ”Airbnb för flyktingar” arbetar med att koppla ihop Berlinbor som vill öppna sina hem för flyktingar med nyanlända i landet. Gruppen har blivit positivt överraskad av det stora intresset från allmänheten och hittills har 780 hushåll anmält sig på gruppens sajt. Nu kan konceptet sprida sig till fler länder, skriver the Guardian. 
Läs hela artikeln här.

Fakta.Mer om flyktingkrisen i Europa

• Flyktingbilden som skakar världen. Starka reaktioner har väckts av bilder från nyhetsbyrån Reuters som visar hur ett litet barn, sannolikt en drunknad pojke, spolats upp på stranden vid turistorten Bodrum i Turkiet.

Migranter märks med nummer på armarna. Ett par hundra migranter på ett tåg på väg till Tyskland tvingades av tjeckisk polis att kliva av i Breclav, varefter man märkte migranterna med nummer på armar och händer. Förfarandet väcker protester och liknas vid nazisternas märkning av judar.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.