Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-overklagas-p-avgifterna-i-hagersten-igen/

STHLM

Nu överklagas p-avgifterna i Hägersten igen

En ny överklagan har lämnats in mot p-avgifterna i Hägersten. Foto: Lisa Mattisson

Hägerstensmoderaten Lars Svärd ger inte upp kampen om att avgiftsbefria gatorna i Hägersten. Nu överklagar han Stockholms stads nyinförande av p-avgifter på 174 gator.

– Det finns inget behov av p-avgifter för trafikens ordnande, säger Lars Svärd.

För två veckor sedan hävde Transportstyrelsen p-avgifter på 193 gator i Hägersten efter att moderaten och Hägerstensbon Lars Svärd överklagat Stockholm stads avgiftsbeslut i början av året. Enligt Transportstyrelsen har staden inte tillräckligt visat varför just dessa gator behöver avgiftsbeläggas för att ordna trafiken.

Men Stockholms stad var förberedd på beslutet och hade under våren utrett de aktuella gatornas avgiftsbehov. Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) meddelade därför snabbt att avgifterna skulle återinföras på alla gator utom 19 efter redan efter ett par dagar.

Nu överklagar Lars Svärd återigen p-avgifterna på de 174 gatorna i Hägersten. Han anser att Stockholms stad fortfarande inte tillräckligt utrett behovet av avgifter för att ordna trafiken på just dessa gator.

– Staden har inte visat att det föreligger ett behov av att införa parkeringsavgifter för att uppnå målet om 15 procent lediga parkeringsytor i Hägersten varför det aktuella beslutet inte är förenligt med vare sig staden intentioner eller rådande lagstiftning, skriver han i sin överklagan.

Lars Svärd överklagar p-avgifterna i Hägersten igen. Foto: Adam Daver

Lars Svärd har själv dokumenterat beläggningen på vissa av gatorna den senaste veckan för att visa att den inte är något problem. Tvärtom är det tomt på bilar på många villagator.

Vissa av gatorna anser han dock behöver regleras, men inte nödvändigtvis med p-avgifter.

– Jag är medveten om att det finns vissa gator som har en relativ hög beläggningsgrad inom de överklagade 174 gatorna och där kan det vara relevant med parkeringsregler av någon form företrädesvis gäller detta några få gator i Hägersten utanför flerfamiljshus, skriver Lars Svärd vidare.

Överklagandet till länsstyrelsen kan sedan överklagas även till Transportstyrelsen som då återigen ska ta ställning till om Stockholms stad brutit mot lagen om rätten för kommuner att ta ut avgifter på offentlig plats.

Läs mer: Handlarna i Hägersten: P-avgifterna blir vår död  

Läs mer: Han stoppade p-avgifter på 289 gator