Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu rasar politikerna: Klart att Gärd ska få läsa sin bok

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) ska omedelbart kontakta landstingsdirektören.
– Jag vill ha en redovisning av åtgärder så att detta inte upprepas. Det är snudd på kränkning att inte få duscha.

På måndagen berättade Gärd ­Johansson, 81 år, på DN om sina upplevelser på geriatriska kliniken på Huddinge sjukhus. Många läsare och ansvariga politiker upprördes.

– Jag är djupt rörd, jag känner verkligen för den här damen, säger Torbjörn Rosdahl. Alla måste få vara fullvärdiga medborgare och få en värdig vård. Alla ska få läsa en bok när de vill, det är bara sunt förnuft.

Filippa Reinfeldt (M) är ansvarig för sjukvården i Stockholms län:

– Det bemötande som Gärd Johansson fått lämnar mycket i övrigt att önska. Man har helt missat vem som ska stå i centrum för vården, nämligen patienten. Det är kärnan i all sjukvård. Vi kanske måste se över om vi är tillräckligt tydliga i våra krav på sjukhusen.

Anna Starbrink (FP) är landstingsråd med ansvar för produktion och personal. Hon tog omedelbart kontakt med ledningen för Huddinge sjukhus på måndagen och bad om en förklaring till det som Gärd Johansson råkat ut för.

– Det hon berättar är mycket av det som jag själv ser som problem i hälso- och sjukvården. Jag har själv liknande erfarenheter från min mammas sjukdomstid. Den erfarenheten var en av orsakerna till att jag ville engagera mig i sjukvårdspolitiken.

Kan man begära att en sjuksköterska byter en trasig glödlampa?

– Det är helt orimligt att inte kunna läsa en bok när man blir inlagd på en geriatrisk klinik. Självklart måste man organisera verksamheten så man kan fixa en glödlampa till en patient som vill läsa.

Kan man ändra sådana attityder hos personalen?

–  Det måste vi. Det krävs en kulturförändring som handlar om ledarskapet i hela organisationen. Man måste arbeta utifrån patientens perspektiv, inte den egna organisationens.

Stig Nyman (KD) är landstingsråd med ansvar för äldrefrågor.

– Verksamhetsledningen för geriatriken får ta på sig att lösa detta omedelbart, säger han. Men detta attitydproblem är inget som gäller generellt inom Stockholms sjukvård.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.