Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-saljer-hiphopbroderna-sin-gigantiska-vinylsamling/

STHLM

Nu säljer hiphopbröderna sin gigantiska vinylsamling

Salla, Chepe och Masse Salazar gör sig av med sin mytomspunna skivsamling. Foto: Magnus Hallgren

Musikproducenterna Masse, Chepe och Salla Salazar säljer sin omsusade skivsamling. 8.000 album. Ett drygt ton vinyl. Nu på söndag väntas kökaos på Snickars Records på Södermalm som håller i försäljningen.

Georg Cederskog
Rätta artikel

Hiphopbröderna Salazar – kända som DJ:s, rappare och producenter bakom artister som Mando Diao, Ison & Fille, Mohammed Ali, Stor, Labyrint och Linda Pira – kommer att ha kvar sin studio och Redline Recordings i Norsborg. Men deras vinylsamling, som omfattar allt från reggae, funk, soul, world music och jazz till rock och pop sprids nu för vinden.

Hur känns det – är inte gamla vinylsamlingar heliga?

– Hehe, vi tänker tvärtom. Den här samlingen har funnits i källaren hur länge som helst  och är inte längre till någon direkt nytta när vi inte dj:ar med vinyler eller samplar lika mycket som vi gjorde på 90-talet, säger Salla, som ser säljbeslutet som ett sätt att föra en hel epok av musik vidare.

– Många av de här skivorna är sådana man ville köpa när man var i tonåren, men inte hade råd. När vi fick det så skaffade vi oss alla hip hop-klassiker och vi hittade dem just när någon sålt hela sin samling till en skivaffär. Kanske kan någon som letat länge hitta vissa skivor i vår samling nu och få inspiration. Vi skickar dem vidare, som en stafettpinne.

Vad har ni fått för reaktioner?

– I måndags natt när nyheten om försäljningen släpptes var det många som började ringa för att kolla om de kunde få komma i förväg och kolla igenom allting (skratt). Men alla får samma chans, det ska vara så.

Bröderna i sin studio i Norsborg. Foto: Magnus Hallgren

Är du inte rädd för att vakna med ett ryck mitt i natten och toksakna någon ovanlig Boogie Down Productions-tolva?

– Njae, skivorna har varit värdefulla för oss för att vi jobbade och använde dem som referenser, till exempel när vi arbetade med Mando Diao. Men i dag använder vi Youtube, Spotify eller andra tjänster för det. Det går dessutom snabbare än att ta fram en vinylskiva. Fast vi kommer säkert fortsätta att gå in i skivaffärer och kolla ändå.  

Hur många skivor har du sparat i bokhyllan hemma?

– Inte en enda. Men det mesta finns ju på nätet.

Vad gör du härnäst?

– Vi fokuserar mycket på att jobba med låtskrivare nu och andra musikstilar istället för att hålla på att sajna nya artister hela tiden, säger Salla Salazar.

– Förr behövde man en egen skivetikett för att branschen var en djungel, i dag finns en bra standard för hur man får betalt för att göra musik. Vi vill lägga fokus på oss själva nu och den musik som vi gillar.

Läs mer: De gör svensk hiphop till succé 

Läs mer: The Salazar Brothers lära unga att producera sin egen musik