Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu ska cirkeln slutas för kroppens metaller

Höftleder, operationsspikar och metall från kistor har tidigare grävts ner i marken när de blivit kvar efter kremering. Nu ska nya regler ändra på det och metallresterna kan återvinnas.

– Det känns skönt att det här äntligen är på gång, säger krematorietekniker Sebastian Söderberg.

Ett tunt snötäcke vilar på gräset mellan gravarna på Råcksta kyrkogård. Det är bara ett par dagar till alla helgons dag. Då väntar mängder av besökare och levande ljus över hela kyrkogården.

– Det brukar vara mäktigt med allt ljus, säger Mats Larsson som är förvaltningschef på Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning.

Han visar oss runt. Men vi ska inte besöka kyrkogården. I stället håller Mats Larsson upp bakdörren till den byggnad som sedan 1960-talet har inhyst det ena av Stockholms stads två kommunala krematorier.

– Det är egentligen bara i Stockholm och Tranås som verksamheten är kommunal. Annars är det Svenska kyrkan som står för driften av landets knappt 60 krematorier, säger Mats Larsson.

På Råcksta krematorium genomfördes under förra året 3.800 kremeringar. Omkring 10 procent av landets kremeringar sker i Stockholm. Utöver Råcksta finns också en anläggning på Skogskyrkogården.

Foto: Hampus Andersson

En kremering lämnar alltid ett restavfall i metall. Det handlar om allt från höftleder som opererats in i människokroppen till spikar som håller ihop kistan. Det har länge diskuterats vad som ska göras med avfallet.

– Historiskt har vi grävt ner det men det var många som jobbade med det där som tyckte att det kändes fel att gräva ner metall i marken, säger Mats Larsson.

Att metallen grävdes ner bottnade i svårigheter att hitta en värdig förvaring av sådant som trots allt varit en del av en människas kropp. Men i somras kom ny lagstiftning som innebär att metallen framöver ska återvinnas. I Stockholms stad är processen i gång men återvinningen har inte kunnat starta än.

– Vi håller på med en upphandling nu. Den borde bli färdig inom två, tre månader. Men det får ta lite tid; det är viktigt att det blir rätt, säger Mats Larsson.

Svenska kyrkan har kommit längre. De är inte bundna av samma upphandlingsregler som kommunerna.

Jag tror att vi i Stockholm har den längsta tiden mellan död och begravning i hela världen. I snitt tar det 27 dagar.

– Vi är i full gång med att sätta ut uppsamlingskärl på krematorierna och samla in de metaller som krematorierna har lagrat, säger Åge Matre på det norska företag som sköter återvinningsdriften för Svenska kyrkan.

Mats Larsson visar oss till ett av de två kylrummen. Här förvaras kistor, både i väntan på begravning och inför kremering. Ibland kan kistorna bli stående länge.

– Jag tror att vi i Stockholm har den längsta tiden mellan död och begravning i hela världen. I snitt tar det 27 dagar, säger han.

Foto: Hampus AnderssonMats Larsson från Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning vid en av krematoriets ugnar. Foto: Hampus Andersson

Vi går vidare till ugnarna. Vid full drift är det fyra ugnar i gång här; just nu är två avstängda för renovering. Mats Larsson kikar in i en av ugnarna.

– Det är 758 grader där inne just nu, säger Sebastian Söderberg, en av de krematorietekniker som är i tjänst i dag.

På andra sidan ugnarna samlas stoftet ihop efter förbränningen. Efter att metall rensats bort läggs askan i en urna eller en låda.

– Det är en väldigt speciell verksamhet här. På ett sätt handlar det ju om en industri. Samtidigt är det otroligt viktigt med etisk hantering, säger Mats Larsson.

Krematorietekniker Sebastian Söderberg tar fram en hink, fylld till hälften med metall.

– Det här är lagrat i några dagar. Vi brukar få ihop ungefär en full hink i veckan.

Enligt en egen undersökning ger en kremering i Råcksta krematorium i snitt 200 gram metallavfall. Det innebär drygt 750 kilo metall per år – bara här.

– Vi tycker att det är helt rätt att det kommer kunna återvinnas. Det känns skönt att det äntligen är på gång, säger Sebastian Söderberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.