Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 13:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-ska-guldbron-sattas-pa-plats/

STHLM

Nu ska guldbron sättas på plats

01:09. På fredagsmorgonen började arbetet med att transportera guldbron till sitt permanenta läge vid Slussen i centrala Stockholm.

Efter en lång och dramatisk färd från Kina anlände så guldbron till Stockholm för en vecka sedan. Sedan dess har den vilat invid Stadsgårdskajen. Men på fredagen inleddes nästa fas – nu ska den omtalade bron varsamt sättas på plats vid Slussen. 

Det var till jublet av tusentals uppspelta stockholmare som fartyget Zhen Hua 33 ankom med den omtalade bron på onsdagsmorgonen i förra veckan. Färden från Kina var stundtals dramatisk på grund av hårt väder och Stockholm nåddes hela tiden av nya rapporter om förseningar. Fartyget fick bland annat göra stopp vid Gibraltar i väntan på lugnare väderförhållanden.

Sedan bron till slut anlände har den fått ligga still vid Stadsgårdskajen.

Bild 1 av 4 Den så kallade Guldbron, som i sitt nuvarande utförande är mer smutsgul än guldskimrande, börjar nu sättas på plats. För tillfället är den endast grundmålad. Den kommer tids nog att målas i en mer gyllene nyans.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 4 Stockholmarna samlades för att se guldbron under fredagsmorgonen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 4
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 4
Foto: Magnus Hallgren

Tidigt på fredagsmorgonen påbörjades det komplexa arbetet med att få den 140 meter långa och 45 meter breda bron på plats. Den började då i sakta mak föras mot sina fästen vid Slussen.

Därefter ska de pontoner som bron vilar på vattenfyllas varsamt i etapper för att bron sedan helt mjukt ska kunna sänkas ner på exakt rätt plats. Detta finlir kräver en oerhörd precision och arbetet beräknas pågå under flera veckors tid. 

Stadsgårdsleden har nu återigen stängts av. Den ska enligt planen öppnas för trafik igen den 23 mars klockan 05 på morgonen.

För den som vill följa monteringsarbetet går detta att göra via en webbsändning som visar processen från ovan.

I höst är det meningen att bron ska invigas. Den ska då förbinda Gamla stan med Södermalm i Stockholm och ha plats för både bilar, gående och cyklister.
I höst är det meningen att bron ska invigas. Den ska då förbinda Gamla stan med Södermalm i Stockholm och ha plats för både bilar, gående och cyklister. Foto: Magnus Hallgren

Exakt när guldbron invigs är inte fastställt i nuläget. Men det kommer att ske i höst och enligt Eva Rosman, kommunikatör på nya Slussen, kan stockholmarna förbereda sig på att det blir festligt värre. 

– Det kommer bli stort. Om man tyckte att det var festligt när bron kom är det inget mot när den öppnas. Katarinavägen ska öppna samtidigt, säger Eva Rosman till lokaltidningen Mitt i.

Läs mer: Kinesisk besättning rädd för coronasmitta i Sverige