Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nu ska rumänernas läger rivas

Foto: Polisen

Nu ska tiggarna och musikanterna bort från Högdalen. Fyrtio namn finns i stadens ansökan om vräkning av tiggare och deras tält, skjul, bilar och husvagnar. Den yngsta är sjutton år.

De började dyka upp i grönområdena kring Högdalens centrum för några år sedan – husvagnslägren och tältlägren med utsatta rumäner som kommit hit för att tigga eller spela musik på gatorna. För att klara vintern har tiggarna i år byggt kojor och skjul som skyddar dem mot blåsten om nätterna. Men nu är det slut på det.

På onsdagseftermiddagen skickade stadsledningskontoret in en ansökan om omgående avhysning av personerna och deras tält, bilar, skjul och husvagnar.

Läs också: Rumänsk polis vill hjälpa Sverige med ”tiggarproblemet”.

Till stöd för ansökan bifogades ett gediget underlag med dokumentation. Polisen har under ett halvår kartlagt rumänernas läger. Vid tre tillfällen har man flugit med helikopter över området. Patrullering och passkontroller har gjorts i lägren och i det bifogade materialet finns fotografier på personernas pass och personnummer.

Anledningen till vräkningen är att rumänerna olovligen bosatt sig på stadens mark samt gjort sig skyldiga till miljöbrott och olovlig kraftavledning.

Läs också: DN Debatt: ”Låt Rumänien betala notan”.

När avhysningen blir av är ännu inte klart. Ansökan kom in sent på onsdagseftermiddagen, när Kronofogdemyndighetens personal hade gått hem.

Tiggare har tidigare framfört till DN att tänker stanna i Stockholm.

– De kan inte tvinga oss härifrån. Vi kommer att fortsätta flytta runt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.