Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu ska Slottet målas om - i nya testfärger

Slottets fasader ska putsas om. Vilken färg den pampiga byggnaden ska få är dock långtifrån klar. Frågan väcker heta känslor.

Kungliga slottet har haft flera färger genom århundradena. När dagens byggnad stod klar år 1754 fick den en lejongul färg. Hundrafemtio år senare, vid Oscar II:s renovering på 1890-talet, blev resultatet cigarrbrunt när en mer sandfärgad nyans mörknat och smutsats.

I samband med restaureringen av de illa åtgångna sandstensdetaljerna på Slottets fasad insåg man att även fasadputsen bör bytas ut. Till hösten tänker Statens fastighetsverk färgsätta olika provytor på Slottet som vägledning till ett framtida färgval för hela byggnaden. Dagens slottsarkitekt Andreas Heymowski har sin åsikt klar.

– Slottet ska vara som i dag men mer sandfärgat och med en ljusare nyans. Slottet får inte ploppa upp ur sin omgivning. Det ska ha en återhållsam dominans.

Många historiker hyser en annan åsikt. De vill återgå till den gula färgen från 1754 som harmonierar med de ljust färgade 1700-talsbyggnaderna i Slottets direkta omgivning i stället för med de långt senare tillkomna stora bruna schabraken som Operan och Riksdagshuset.

DN anordnade en nätomröstning i frågan redan 2007 och den ljusare gula färgen fick en förkrossande majoritet. ”Att många tycker att Slottet är fult beror på att det har fel färg”, sa historikern Jonas Nordin den gången.

I väntan på beslut om färgsättningen fortskrider maratonprojektet att restaurera Slottets fasadsten och figurer i porös sandsten. Hela bitar har rasat i backen. Skyddsnät har satts upp på flera ställen. Projektet är komplicerat och genomförs i 22 etapper från 2011 till 2033 av inlånade europeiska stenhuggare. Första etappen, norra fasadens östra flygel, har precis blivit klar.

– Dessvärre är också stenarna i Slottets sockel delvis spruckna då de sammanfogades med järnklammer som rostat och expanderat. Färgvariationen av gamla och nya stenar har blivit stor, det förändras med tiden, om inte oljar vi in de ljusaste så de blir mörkare, säger Lotta Günther, Statens fastighetsverks förvaltare på Slottet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.