Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nu ska Stockholms nya supertorn delas

Två Tellus Towers planeras vid Telefonplan. Det högsta på 237 meter blir högre än Turning Torso i Malmö, som mäter 190 meter.
Två Tellus Towers planeras vid Telefonplan. Det högsta på 237 meter blir högre än Turning Torso i Malmö, som mäter 190 meter.

Försvaret stoppade skyskrapan Tellus Tower för ett år sedan. Nu återuppstår den i form av två torn och över 1.200 bostäder i kompakt design vid tunnelbanan i Telefonplan.

Gert Wingårdh ritade den första skyskrapan i närheten av Telefonplan för tio år sedan. Efter några år i glömska ritade han om den till Tellus Tower med 75 våningar fyllda med små bostäder och en fasad av glas i olika färgskiftningar. När planen hunnit nästan i mål ansåg försvaret förra vintern att skyskrapan stod i vägen för deras verksamhet och stoppade bygget.

Nu är Stockholms stad och fastighetsföretaget SSM överens om att flytta projektet några hundra meter till tunnelbanestationen vid Telefonplan och utöka projektet rejält. Nu kan det bli två torn varav det högsta på 78 våningar och några lägre hus med totalt 1.271 bostäder.

– Det är ett oerhört centralt läge och inget parti har såvitt jag vet sagt att Telefonplan är en dålig plats för höga hus. Försvaret har inte sagt något slutgiltigt, men vi tolkar de signaler vi fått som att det här är en godtagbar plats, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Den nya platsen för Tellus Towers kräver en överdäckning av tunnelbanan söder om tunnelbanestationen och betyder även en ny station.

– Överdäckningen har vi diskuterat i många år. Med den på plats blir det här ett väldigt bra projekt, säger Roger Mogert.

Mattias Roos, vd för SSM Fastigheter, var inte glad när försvaret stoppade Tellus Tower. Han tror att flytten från en tomt nära motorvägen till tunnelbanan gör projektet ännu bättre.

– Vi har haft bra samarbete med staden och tittat på fem olika platser. Den här var den bästa. Att bygga någon annanstans än i närheten av Telefonplan var aldrig aktuellt. Det är lite av vår hemmaplan, säger Mattias Roos.

Huvudkonceptet när tornen blir två förändras inte. Det blir ettor och tvåor med stark inspiration från arkitekten Gary Chang som är lite av en guru i konsten att leva stadsmässigt och modernt på minimal yta.

Av Tellus Towers små bostäder ska en tredjedel bli bostadsrätter, en tredjedel hyresrätter och en tredjedel äganderätter. Längst upp i det högsta huset blir det restaurang och pool – öppna även för allmänheten. Längst ned kommer det att bli butiker, annan service och ett torg.

Gert Wingårdh känner sig hyggligt säker på att det tredje skyskrapeprojektet han ritat vid Telefonplan blir verklighet.

– Det är en bra plats att bygga högt på. Jag stöder Stockholms linje att försöka bevara den unika stadskärnan låg och bygga högt utanför den. Det som byggs nu är också betydligt bättre arkitektoniskt än lådorna för tio år sedan, säger Gert Wingårdh.

Planerna för Tellus Towers tas upp i stadens nämnder nu i vinter. Om allt går som planerat kan det bli byggstart 2019 och första inflyttning året därpå.

Fakta. Tellus Towers center

Det högsta tornet i Tellus Towers ska bli 237 meter högt och få 78 våningar, det lägre är på 177 meter med 58 våningar.

Stockholms högsta hus i dag, Kista torn och Victoria Tower, är 120,7 respektive 120 meter och har 35 respektive 34 våningar. Sveriges högsta hus Turning Torso i Malmö är 190 meter högt. Klara kyrka är 116 meter, Stadshuset 106 meter.

Tellus Towers får totalt 1271 lägenheter. En tredjedel blir bostadsrätter, en tredjedel hyresrätter och en tredjedel äganderätter. I kvarteret byggs butiker, ett torg, åtta förskoleavdelningar och ny tunnelbanestation. Högst upp i tornet blir det spa och pool, näst högst upp restaurang.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.