Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 00:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-sparas-coronasmittan-pa-stockholms-aldreboenden/

STHLM

Nu spåras coronasmittan på Stockholms äldreboenden

Alva Bergström och Mazone Ducci Nsengimana packar bilen för provtagning av misstänkt covid-smitta vid regionens äldreboenden.
Alva Bergström och Mazone Ducci Nsengimana packar bilen för provtagning av misstänkt covid-smitta vid regionens äldreboenden. Foto: Lisa Mattisson

Samtidigt som covidsmittan minskar börjar den aktiva smittspårningen på särskilda boenden i Region Stockholm. Genom kartläggning ska alla smittkedjor brytas med hjälp av regionens mobila provtagningsenhet och smittspårningsteam. 

– Pandemin är nu inne i en ny fas, säger Suzana Björnstedt Buhovac, verksamhetsområdeschef för primärvården i Region Stockholm. 

Långärmat plastförkläde och munskydd. Visir och dubbla lager handskar. Lennox Ström och Judith From demonstrerar förberedelserna för hur covid-19-smittan nu ska ringas in och spåras på äldreboenden i Region Stockholm. De tillhör regionens mobila provtagningsteam och bilen är packad för dagens uppdrag, som kan innebära turer från Norrtälje till Nynäshamn, det vill säga runt om i hela Stockholms län.

– Vi jobbar med ett slags slussystem - en av oss är på insidan och sköter provtagningen, och den andra assisterar utanför, och tar emot provet, säger Lennox Ström, och förevisar hur provet lämnas över och skyddsutrustningen avlägsnas i en viss ordning för minimerad smittspridning. 

I förra veckan fick kommunerna i Stockholms län ett brev från regionen med meddelandet att den aktiva smittspårningen i regionen återupptas, och inleds på särskilda boenden. 

Lennox Ström förevisar skyddsutrustningen som används av provtagningsteamet för testning av personal och äldre inom äldreomsorgen.
Lennox Ström förevisar skyddsutrustningen som används av provtagningsteamet för testning av personal och äldre inom äldreomsorgen. Foto: Lisa Mattisson

– Tidigare har arbetet handlat om att provta misstänkt smittad personal och äldre. Det som hänt nu är att pandemin kommit i en ny fas då man fått kontroll på smittan. Då går man in i den aktiva smittspårningen, och försöker bryta alla smittkedjor och få koll på alla kontakter runt den smittade - både bland äldre och personal på ett särskilt boende, säger Suzana Björnstedt Buhovac, verksamhetsområdeschef för primärvården i SLSO, och som också ingår i den lokala krisledningen under pandemin.

För att klara uppdraget har regionen startat ett särskilt smittspårningsteam. Smittspårningen utför teamet tillsammans med verksamhetschefen på boendena och läkarorganisationen för det särskilda boendet.

Under maj och juni månad har SLSO:s mobila provtagningsenhet, tillsammans med läkarorganisationen som har det medicinska ansvaret för de äldre, fokuserat på screening - bred provtagning av all personal och boende. Provtagningen har varit koncentrerad till de 50 äldreboenden som drabbats värst av smittan. Inriktningen har då varit att provta brett med både PCR- och antikroppstest, minska spridning och få kontroll. 

Den aktiva smittspårningen som inleds nu är i stället mer riktad. Den går ut på att bryta smittkedjan utifrån en person som konstaterats smittad, en så kallad indexperson, genom systematisk kartläggning. 

Proverna förvaras i en transportlåda -verktygslådor i plast som köpts in för att tjäna detta ändamål. En kylklamp i botten på säkerställer rätt temperatur på väg till labbet.
Proverna förvaras i en transportlåda -verktygslådor i plast som köpts in för att tjäna detta ändamål. En kylklamp i botten på säkerställer rätt temperatur på väg till labbet. Foto: Lisa Mattisson

– Det här måste gå snabbt och vår spårningspersonal försöker få kontroll på vilka som kan tänkas ha exponerats för den konstaterat smittade. Vi kontaktar alla på kontaktlistan, gör en djupintervju för att få svar på vilka som eventuellt är smittade så använder vi det mobila teamet, säger Lisabet Kollin, projektledare för smittspårningsteamet. 

Det gäller att identifiera när den anställde arbetade senast, och med vilka. Liksom att informera eventuellt smittade om de skyldigheter som gäller utifrån smittskyddslagen. Konstaterat smittade ska omedelbart tas ur tjänst. 

Att den aktiva smittspårningen nu kommer igång inom äldreomsorgen beror på regeringens beslut att testning och smittspårning ska öka. Aktiv smittspårning utfördes i regionen i samband med att de första coronasmittade kom från Italien, men övergavs när allmän smittspridning konstaterades i mitten av mars. Nya direktiv kom från Folkhälsomyndigheten i juni som i sin tur lett fram till nya beslut från Regionens smittskyddsenhet Smittskydd Stockholm. 

Judith From, Lennox Ström, Mazone Ducci Nsengimana och Alva Bergström ingår i regionens mobila provtagningsteam som åker över hela länet.
Judith From, Lennox Ström, Mazone Ducci Nsengimana och Alva Bergström ingår i regionens mobila provtagningsteam som åker över hela länet. Foto: Lisa Mattisson

Äldreomsorgen har drabbats mycket hårt i pandemin, och av alla 5400 döda i covid-19 har ungefär hälften bott på särskilt boende, enligt Socialstyrelsen. I Region Stockholm har smittan tagit sig in på mer än hälften av boendena. Närstående har också vittnat om att de inte kunnat få svar på hur deras anhöriga som bott på äldreboenden blivit smittade av covid-19. 

– Min pappa konstaterades smittad i slutet av april - trots att det rådde besöksförbud sedan i mitten av mars. När jag frågade hur pappa blivit smittad fick jag svävande svar, säger distriktsläkaren Bengt Hildebrand, som tidigare berättat i DN om hur han tog strid för att pappan skulle få vård. 

Smittskydd Stockholms chef Per Follin uppfattar att man inte lyckats med att hålla smittan borta från äldreboendena. Han hoppas att det nya smittspårningsteamet kan hjälpa till med det arbetet framöver. 

– De läkarorganisationer som servar SÄBO-verksamheten är aktiva med att spåra patienterna, och sedan finns det dedikerade smittspårningsteam i SLSO som spårar personalen. Vi hade en väldigt stor spridning på äldreboendena i mars och april framför allt, och vi får fortfarande nya fall i miljön, även om de är avtagande.

I nuläget uppger han att 30-40 nya fall upptäcks varje vecka. 

Alva Bergström ingår i regionens mobila provtagningsteam, gör sig redo för ett arbetspass.
Alva Bergström ingår i regionens mobila provtagningsteam, gör sig redo för ett arbetspass. Foto: Lisa Mattisson

Han hänvisar till att den behandlande läkaren rent operativt har ansvaret för smittspårning, vilket också slås fast i smittskyddslagen, och att han efter kontakter med läkarorganisationen har intrycket att de försökt göra så mycket de kan för att smittspåra.

Enligt Follin kan flera faktorer ha bidragit till att viruset spridit sig på vissa äldreboenden.

– Det är svårt att uttala sig om betydelsen av smittspårning, säger Per Follin. 

I enkäten, som Smittskydd Stockholm skickades ut till verksamhetscheferna i samtliga särskilda boenden i april, lyftes inte frågan över huvudtaget. 

Enligt Dag Salaj, medicinskt ledningsansvarig vid Capio Legevisitten, som har läkaransvaret vid 90 av regionens äldreboenden, har smittspårningen på äldreboenden aldrig upphört. 

”Smittspårning vid nyinsjuknande har hela tiden varit en del av våra arbetssätt och ingår i våra rutiner redan från starten av utbrottet, vilket tidigt stämdes av med Smittskydd Stockholm. Det som tillkommit från FHM och Regionen är att man provtar bredare på enheten”, skriver han i ett mejl. 

Erik Slottner (KD, äldreomsorgsborgarråd i Stockholm.
Erik Slottner (KD, äldreomsorgsborgarråd i Stockholm. Foto: Beatrice Lundborg

Äldreomsorgsborgarrådet Erik Slottner (KD) har tidigare sagt till DN att det hade varit bra om den aktiva smittspårningen gjorts i mars-april. Nu minskar antalet smittade på stadens äldreboenden kraftigt. 

– Jag uppfattar att även om det handlat om spridning i samhället i stort, så hade man kunnat fortsätta med smittspårning inom mer slutna enheter, som äldreboenden. Jag är å andra sidan glad åt beskedet i förra veckan om att smittspårningen har återupptagits på äldreboenden. Men det är klart att jag gärna skulle sett att den hade återupptagits tidigare.

 

Han säger att han och stadens tjänstemän under hela pandemin legat på regionen för mer testning av både personal och boende på äldreboenden. 

– Jag tycker att man borde ha testat i större omfattning. Det är en fråga som levt under mars, april och maj. Jag har haft en kontinuerlig dialog med stadens tjänstemän och de har haft samtal med regionen om detta varje vecka.

Ella Bohlin (KD).
Ella Bohlin (KD). Foto: Anette Nantell

Hans partikamrat i regionen, vårdutvecklingsregionrådet Ella Bohlin (KD) säger att det är svårt att säga om de hade kunnat rädda liv med aktiv smittspårning på SÄBO.

– Det är alltid lätt att vara efterklok och säga att insatser borde ha gjorts tidigare. Jag vill vara ödmjuk. Vi håller på med interna utredningar och analyser, och innan de är klara har jag svårt att uttala mig, säger Ella Bohlin. 

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt