Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-startar-tradgardsmassan-pa-facebook/

STHLM

Nu startar trädgårdsmässan – på Facebook

Förra året var Stefan Sundström på trädgårdsmässan – i år deltar han virtuellt i en inspelad två timmars sändning på Facebook från årets minivariant att Nordiska trädgårdar.
Förra året var Stefan Sundström på trädgårdsmässan – i år deltar han virtuellt i en inspelad två timmars sändning på Facebook från årets minivariant att Nordiska trädgårdar. Foto: Adam Daver

I dag torsdag startar trädgårdsmässan – men bara på Facebook. När Stockholmsmässan blev fältsjukhus flyttade en mikrodel av trädgårdsmässan ut på webben.

– Jag hoppas att det kan inspirera människor i karantän att komma ut i trädgården, säger Göran Ekberg, projektchef för Nordiska Trädgårdar.

Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar besöks årligen av drygt 50.000 besökare, betydligt fler än vad de nya offentliga samlingsreglerna tillåter. Årets mässa fick därför med kort varsel ställas in på Stockholmsmässan som nu rustas för att ta emot akutvårdspatienter. 

Arrangörerna ville ändå låta besökare som planerat att gå på mässan att ta del av några programpunkter. Därför sänder man live online under torsdagsförmiddagen mellan 08.45 och 11.00 via Facebook från en koloniförening på Södermalm i centrala Stockholm.

– Vi försöka stödja och hjälpa våra utställare, det är många små företag, att få lite trafik till sina hemsidor. Kanske kan vi också ge lite glädje till många som sitter i karantän att få inspiration och en kickstart att komma ut i sin trädgård, säger Göran Ekberg.

Under två timmar sänds förinspelade inslag, bland annat från Naturskyddsföreningen som tipsar om fågelholkar och artisten Stefan Sundström, som även medverkade på förra årets mässa, odlar både chili och tomat och gör egen bokashijord i sin trädgård.

Mässans höjdpunkt för många, korandet av årets pelargon, presenteras klockan 09.

– Vi vet inte hur många som kommer att följa eventet. Det var 2.000 som hade visat intresse i går, men det är klart att vi inte kommer upp i de 57.000 som skulle ha besökt mässan, säger Göran Ekberg.

Tror du att det är så här mässor kommer att hållas i framtiden?

– Nej, det hoppas jag verkligen inte. Jag tror på det personliga mötet, det här är ju en blomsterfest och vi brukar ha 160 föreläsningar. Jag tror att människor behöver träffas och få inspiration, men det kan ju vara ett komplement i framtiden, säger han.

Alla som betalat sina biljetter online får automatiskt pengarna tillbaka inom tre veckor, enligt arrangören.