Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu tar de kvinnliga kockarna över

Elin Norén, Lisa Lönner Pulkkinen, Milana Seppänen, Dorotea Malmegård, Nicolina Karlsson, Frida Lindh, Linn Söderström och Malin Karlsson är några av kockarna som ska visa upp sig på Pontus Pocket.
Elin Norén, Lisa Lönner Pulkkinen, Milana Seppänen, Dorotea Malmegård, Nicolina Karlsson, Frida Lindh, Linn Söderström och Malin Karlsson är några av kockarna som ska visa upp sig på Pontus Pocket. Foto: Beatrice Lundborg

– Vi tröttnade på alla debatter där frågeställningen alltid var ”varför finns det inga tjejer i köken”? För vi finns ju, även om vi inte syns lika mycket. Och det vill vi bevisa genom att laga mat, säger Lisa Lönner Pulkkinen, kock och projektledare.

Det kvinnliga kocknätverket Take over har just ”tagit över” restaurang Pontus Pocket i Stockholms city. Här ska de laga sin egen mat i nästan en hel månad. Menyn kommer att variera från dag till dag, beroende på vem som står i köket. Och det finns kockar att välja på, numera ingår omkring 150 kvinnor i det löst sammansatta nätverket, från etablerade kändiskockar till studenter.

Nu trängs en handfull av dem i köket där de förbereder några av de rätter som ska serveras de första dagarna av gästspelet. Rätter som kanin med bränd grädde, pumpkin coco soup med king crab och en dessert med bergamott och macarons är något av det som ska skickas ut till gästerna.

Under Take over-dagarna kommer mycket att serveras i form av fasta menyer med tre eller fem rätter, men det finns även möjlighet att äta enstaka rätter och kanapéer som passar till champagne.

Grundtanken är att de medverkande ska få visa upp sig och sin matlagning, därför är det soloföreställningar och inte samarbete som gäller. Titti Qvarnström, den första kvinnliga kock i Sverige som fick en stjärna i Guide Michelin, gör ett snabbt inhopp och serverar sin meny bara i två dagar. Vad den består av är, precis som på hennes restaurang Bloom in the park i Malmö, hemligt tills man har ätit upp. Linn Söderströms veganska meny med bland annat fänkål, algkaviar och citron- och dillemulsion, kommer man å andra sidan att kunna äta under hela perioden.

– En del av framgången är just att vi är olika, att vi kan tillföra olika delar, säger kocken Linn Söderström som är en av dem som var med och drog i gång Take over.

Det sägs ofta att ”kvinnorna måste avancera ut från kallköken”, men varför det? De sitter ju på jätteviktig kompetens, vi vill lyfta den i stället.

Under en vecka kommer till exempel det som kallas ”kallköket” att stå i fokus. Att göra smörgåsar, sallader och fina dekorationer har traditionellt varit en kvinnlig sysselsättning i restaurangköken och har haft lägre status än att till exempel vara den som har hand om såserna eller steker kött.

– Det sägs ofta att ”kvinnorna måste avancera ut från kallköken”, säger Linn Söderström. Men varför det? De sitter ju på jätteviktig kompetens, vi vill lyfta den i stället.

Nätverket Take over uppstod i början på 2015, då några tjejer drog ihop ett gästspel på restaurang 19 Glas. De satte ihop en meny och lagade var sin rätt. Resultatet blev så uppskattat att det växte till en Sverigeturné, och det senaste året har man gjort gästspel i allt från Malmö till Östersund där Take over ansvarade för maten vid en stor bankett.

Läs mer: Stjärnkocken Frida Ronges väg mot toppen

Nu är man tillbaka i Stockholm, där krögaren Pontus Frithiof upplåtit sin restaurang under en knapp månad. När nätverket startade bestod det av en handfull kvinnor med bakgrund i den högre gastronomin, men under året har fler och fler anslutit sig och nu har man omkring 150 medlemmar även om inte alla är med under detta gästspel.

– Medlemmarna får bättre självförtroende, kontakter och en skjuts i karriären, säger Lisa Lönner Pulkkinen. Vi har blivit ett trovärdigt nätverk för kockar och krögare som vill förbättra sin jämställdhet. Numera hör restauranger av sig till oss, men framför allt verkar gästerna vilja ha mat lagad av kvinnor.

Men när det kommer till kritan är de inte så förtjusta i att behöva använda begrepp som ”kvinnliga kockar” och ”tjejer i luckan”, målet är att det snart ska räcka med att de titulerar sig kockar för att få den uppmärksamhet de förtjänar.

– Det har varit viktigt för oss från början att det här inte är ett gulligt tjejprojekt som görs ideellt utan en professionell verksamhet som är kommersiellt gångbar, säger Lisa Lönner Pulkkinen. Och att alla medverkande ska få betalt.

Fakta.Take over på Pontus Pocket

Pågår onsdag–lördag fram till och med 18 februari.

  • 26–27 januari: Titti Qvarnström och Nicolina Karlsson från skånska stjärnkrogen Bloom in the Park.
  • 1–4 februari: Moderna kallskänksklassiker.
  • 8–11 februari: En ny meny per dag av kockar som Marie Skogström och Sofia B Olsson, och även en dessertmeny.
  • 15–18 februari: Husmorsveckan med meny av ”Husmor Lisa”, Lisa Lönner Pulkkinen.
  • Under hela perioden serveras också en vegansk meny av Linn Söderström.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.