Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-tystas-jattexylofonen-grannarnas-klagosang-fick-effekt/

STHLM

Nu tystas jättexylofonen – grannarnas klagosång fick effekt

00:52. Nu tvingas den flytta – men först tänker Adam Ahlström öva.

En två meter hög xylofon har den senaste tiden rört upp känslor i Hammarby sjöstad. Grannar i området har klagat på ljudet och nu ska den flyttas. Men Adam Ahlström som bor i huset vid lekparken tycker det är tråkigt att det väldiga instrumentet ska flyttas.

– Jag tycker den har sin plats och ljudet är ganska rogivande, säger han.

Det enorma slagverksinstrumentet kom på plats i Hammarby sjöstad i kvarteret Påsen i samband med att lekparken och bostadshuset byggdes i somras. Men den två meter höga xylofonen väckte snabbt starka känslor. Flera grannar har meddelat Södermalms stadsdelsförvaltning att de har fått nog och även miljöförvaltningen och exploateringskontoret har fått in klagomål, något lokaltidningen Mitt i var först med att rapportera om.

Maria Cederberg är projektledare för Hammarby Sjöstad på exploateringskontoret. Hon har förståelse för att boende stör sig på jättexylofonen, men framhåller också att den har varit ett populärt inslag för många.

– Den har varit en rolig och fin leksak för barnen. Men jag kan förstå andras åsikt om den och alla har olika känslighet och dygnsrytm. Där någonstans kan det ju krocka.

Adam Ahlström flyttade in huset när det var färdigbyggt och har sin balkong precis runt hörnet från xylofonen. Trots det tycker han inte ljudet är störande.

– Jag tycker den har sin plats och ljudet är ganska rogivande.

Adam Ahlström bor i huset bredvid lekparken men störs inte av xylofonen. ”Ljudet är ganska rogivande”, säger han.
Adam Ahlström bor i huset bredvid lekparken men störs inte av xylofonen. ”Ljudet är ganska rogivande”, säger han. Foto: Lars Lindqvist

Han berättar att det ibland ljuder bekanta toner från slagverket.

– I somras när jag satt på balkongen var det någon som spelade ”Game of Thrones”-introt. Det är roligt när det kommer förbi folk som är duktiga.

Xylofonen är fäst på en metallskiva som mäter två meter i diameter. Johan Rönngren är vd på företag Stiliom som har levererat instrumentet.

– Ljudet är inom rätt gränsvärde, men det är svårt att komma ifrån att det kan störa ändå, säger han.

Xylofonen är placerad i en lekpark med bostadshus runt omkring.
Xylofonen är placerad i en lekpark med bostadshus runt omkring. Foto: Lars Lindqvist

Han berättar att när de är med i ett tidigt planeringsskede så kan de hjälpa till att hitta en bra placering.

– Vi brukar rekommendera att inte placera det för nära bostadsområden men ibland får vi bara en beställning på produkten och då är det ju ingenting vi kan påverka.

Johan Rönngren har varit i branschen länge och tror att det är oundvikligt med klagomål på ljudnivåer.

– Jag sålde skejtramper förut och även då blev det ofta klagomål på ljudnivån.

Efter klagomålen ska xylofonen flyttas. Men var den hamnar är inte klart än. Exploateringskontoret söker just nu efter projekt där instrumentet passar in och Maria Cederberg på exploateringskontoret berättar att det kan hamna var som helst i Stockholm.

– Det ska vara ett lekparksprojekt där den passar in i landskapsbilden och det måste ligga rätt i tid. Sen skulle det kanske passa någonstans där det inte är så tätt mellan husen.

Det är inte klart var xylofonen kommer att hamna.
Det är inte klart var xylofonen kommer att hamna. Foto: Lars Lindqvist

Hon berättar att landskapsarkitekterna som utformar parkerna redan nu väger in ljudnivåer som en faktor i planeringen.

– Men det här är ändå en nyttig erfarenhet. Det är inte kul att behöva placera om saker, säger Maria Cederberg.

Adam Ahlström tycker att man får stå ut med lite ljud.

– Jag visste ju till exempel att det skulle vara en förskola i huset innan jag flyttade in och den har en högre decibel än xylofonen.

Exakt när slagverket flyttas är inte klart men troligen kommer det snart skickas på mellanlagring innan den får en ny plats. Adam Ahlström tycker det är tråkigt att han inte har hunnit spela mer under de senaste månaderna.

– Jag får passa på att smita ner och öva nu medan den fortfarande står kvar.

Läs mer:

Pingisskulptur skapar debatt i Upplands-Bro: ”Fruktansvärt ful”

Liberaler tar strid för jättepenis på Kungsholmen

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt