Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nu vallfärdar publiken till museerna

Utställningen "Lura ögat" har varit en stor publiksuccé för Nationalmuseum.
Utställningen "Lura ögat" har varit en stor publiksuccé för Nationalmuseum. Foto: Erich Stering
Förra året blev ett kanonår för museerna i Stockholm och de stora vinnarna var konstmuseerna. Vasamuseet slog publikrekord, Moderna museet hade sitt sjunde bästa år någonsin och Nationalmuseum var tillbaka på samma nivå som när det var fri entré 2005 och 2006.

Av de 20 museer DN listat har två av tre ökat besökssiffrorna jämfört med 2007 och totalt ökade besökarna med drygt 300.000 i fjol.

De stora vinnarna förutom Vasamuseet var konstmuseerna och det visar än en gång att utställningarna har stor betydelse. Kända konstnärer och/eller spektakulära verk drar alltid mycket folk. Den pågående utställningen "Lura ögat" på Nationalmuseum (som avslutas i morgon) är ett bra exempel. Det är ofta lång kö när museet öppnar, precis som Toulouse Lautrec-utställningen där i våras och den stora impressionistutställningen 2002.

- Vi är nästan uppe på samma nivå som när vi hade fri entré 2005 och 2006, säger informationschefen Lena Munther, som har en riktig godispåse att bjuda på 2009:

- Vi visar en utställning med prerafaeliterna från den engelska guldåldern på 1800-talet. Det är första gången deras verk visas i Skandinavien, säger hon.

Utställningen med 200 verk av bland andra Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais och William Holman Hunt öppnar den 26 februari.

Även Moderna museet, Liljevalchs och Waldemarsudde har ökat sina besökssiffror rejält. Waldemarsudde tog ett rejält skutt upp (drygt 60 procent) jämfört med året innan.

- Vi har haft ett mycket bra år och det kan vi främst tacka Lars Lerin för, säger Cecilia Dalborg, informationschef på Waldemarsudde, som även framhåller utställningarna med Hertha Hillfons och Signe Persson Mellins verk tidigare på året som publikdragare.

Den som vill se den kritikerrosade utställningen med Lars Lerins akvareller bör dock skynda sig. Den avslutas söndagen den 18 januari.

Waldemarsudde satsar för övrigt på ett säkert kort 2009. Den 28 februari öppnas utställningen med 100 verk av Carl Larsson. Flera av målningarna är ur prins Eugens egen samling.

Apropå konstmuseer bör påpekas att Liljevalchs hade stängt från juni till augusti på grund av ombyggnad och ändå ökade tillströmningen med närmare 70 procent.

Men konst i all ära. De stora museibjässarna Skansen och Vasamuseet ligger i ohotad topp i tabellen här ovan. Vasamuseet närmar sig friluftsmuseet efter fjolårets rekordnotering. När Vasa 2007 för första gången lockade fler än en miljon besökare trodde nog många att taket var nått, men icke.

- Vi har all time high, säger publikchefen Barbro Eriksson och bubblar av skratt.

Vasamuseets publikundersökningar visar att så pass hög andel som 80 procent av besökarna kommer från andra länder, men nu ska man vända sig till den inhemska publiken med den nya utställningen "Bevara Vasa", som öppnar under året. På hemsidan är det sagt att den preliminärt ska öppna i maj, men Barbro Eriksson väljer att säga "under året".

Listettan Skansen tappade visserligen drygt 28.000 besökare i fjol, men Christina Hamnqvist, pressansvarig på Skansen säger att man är nöjd med året totalt sett. Särskilt med att de utländska besökarna stadigt ökat även om det var ovanligt få norrmän som drog till Skansen för att fira 17 maj. Däremot kom det 4.500 fler för att fira midsommar än året innan och tillströmningen till julmarknaden var bra trots det trista decembervädret.

Naturhistoriska riksmuseet tillhörde museerna som ökade publiksiffrorna i fjol medan Cosmonova tillhörde de attraktioner som tappade något, men det räknar Rebecca Fredriksson, kommunikationschef på Naturhistoriska riksmuseet/Cosmonova med ska vändas i år.

- Tack vare den nya tekniken på Cosmonova ska vi ha möjlighet att ta in både fler och nyare filmer, säger hon.

Postmuseum, som haft ett mycket bra år med Carl von Linné, Micael Bindefeld och Selma Lagerlöf, satsar på Stockholm 2009 med vykortsutställningen "Samla Stockholm", som öppnar den 28 maj och pågår året ut.

För två år sedan pratades det i museikretsar mycket om "före och efter fri entré". Nu verkar publiken ha återvänt till museerna, trots att det inte längre är avgiftsfritt. Utom på Stockholms stadsmuseum, som tillhörde förlorarna i besöksstatistiken.

Stadsmuseet hade ingen riktig publikmagnet i fjol. Tvärtom var det en hel del byggarbeten under hösten, men här satsas stort på film och utställningen "I huvudrollen: Stockholm", som öppnas den 6 mars.

Museernas besökssiffror 2008

Tabell: Museernas besökssiffror 2008

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.