Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-31 09:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-vill-stockholmarna-bo-storre-och-narmare-naturen/

STHLM

Nu vill stockholmarna bo större och närmare naturen

Bostadsportalens kundunderökning visar på ett skifte i stockholmarnas bostadsdrömmar.
Bostadsportalens kundunderökning visar på ett skifte i stockholmarnas bostadsdrömmar. Foto: Henrik Isaksson/TT

Hyresgäster vill bo större och närmare naturen. Nu har treor gått om tvåor bland Bostadsförmedlingens kunder och närhet till naturen är viktigare än cityläget.

– Vi ser att naturen har gått om innerstaden, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Intresset för att flytta till en större bostad har ökat under pandemin visar Bostadsförmedlingens stora kundpanelsundersökning 2020. För tre år sedan var tvåan den lägenhet som flest sökte, men nu har trean gått om i popularitet. Drygt var tredje hyresgäst vill helst av allt bo en trea och intresset har ökat även för fyror.

– Vi tror att det beror på att fler jobbar hemifrån och värderar hemmet mer och ser nyttan med ett extra rum, säger Marika Nordström, chef Marknad och kommunikation på Bostadsförmedlingen.

Läget på bostäder som efterfrågas av personerna i kundpanelen har också förändrats under pandemin. 2017 hamnade närheten till centrala Stockholm på tredje plats över de viktigaste egenskaperna i närområdet, men nu har närhet till naturen övertagit tredjeplatsen.

Vilka tre egenskaper i närområdet värdesätter du mest?
(Procent)
Vilka tre egenskaper i närområdet  värdesätter du mest?
Källa: Bostadsförmedlingen. Grafik: Maria Westholm.

– Vi ser att naturen har gått om innerstaden. Det är inte innerstaden som är det absolut viktigaste längre, om det någonsin har varit det. Men det är ju den uppfattningen många har och även det som kötiderna visar, och i köstatistiken är det helt klart att innerstaden fortfarande har en särställning, säger Marika Nordström.

Tryggheten i området rankas som i särklass viktigast, följt av närhet till kommunikationer och närheten till naturområden. Att ha restauranger, caféer, kultur och uteliv i närheten av bostaden är inte alls lika viktigt för de flesta.

– Vi tyckte att det var intressant att det framför allt är de yngre som värdesätter tryggheten i området extra mycket, och att äldre värderar närhet till kommunikationer högre än trygghet, säger Marika Nordström.

Undersökningen visar även att fler är beredda att betala mer för sitt boende, vissa så mycket som 20 000 kronor i månaden.

– Man har fått en acceptans för lite högre hyra. Nu är det 19 procent som kan tänka sig att betala 11.000 i hyra exempelvis, jämfört med 15 procent tidigare, det har förskjutits uppåt.

I Bostadsförmedlingens köstatistik märks ännu inte det ökade intresset för treor och fyror, däremot har kötiden för femmor gått upp med nio procent i år jämfört med föregående år, trots att den genomsnittliga kötiden minskat med nio procent.

– Vi ser en kraftig skillnad när det gäller femmor som avviker väldigt. Kötiden har ju gått ned generellt det senaste året. Det hänger dels ihop med att man inte har visningar under pandemin, dels med att vi haft ett kraftigt ökat utbud av lägenheter.

Däremot kan man på kötiderna se att fler är intresserade av att bosätta sig lite längre bort från Stockholm. I både Norrtälje och Nynäshamn har kötiderna ökat kraftigt.

– Norrtälje sticker ut väldigt mycket med 60 procents längre kötid, och om man tittar på hela beståndet har kötiden gått ned med cirka 13 procent, men i Norrtälje har det gått upp med 60 procent. Även om det handlar om ganska få lägenheter kan man se en tendens till att mer perifera kommuner blivit mer intressanta, säger Marika Nordström.

Bostadsförmedlingens undersökning görs vart tredje år och den den senaste genomfördes i september-oktober 2020 med 7.082 personer i Bostadsförmedlingens kundpanel. Resultaten har vägts för att bli representativa för alla registrerade.

Vilka tre egenskaper hos lägenheten värdesätter du mest?
(Procent)
Vilka tre egenskaper hos lägenheten värdesätter du mest?
Källa: Bostadsförmedlingen. Grafik: Maria Westholm.

Läs fler Stockholmsnyheter här.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt