Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 00:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ny-akut-med-infektionsklinik-redo-for-coronapatienter/

STHLM

Ny akut med infektionsklinik redo för coronapatienter

Bild 1 av 2
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 2
Foto: Lisa Mattisson

Södersjukhusets nya akut påminner om en flygplats. Luftiga lokaler ska underlätta arbetet på den belastade akutmottagningen. På grund av det nya coronaviruset  förtidsöppnas nu 15 platser på infektionskliniken för att avlasta Huddinge sjukhus.

Från Södersjukhusets akutmottagning har larmen om kaos och trängsel och stora patientsäkerhetsrisker avlöst varandra. En förklaring som angetts har rört sjukhusets omoderna lokaler.

I de nya lokalerna som invigs 2 april, är utformningen gjord för att underlätta uppdelningen av patienterna, där de svårast sjuka tidigt separeras från de lindrigt sjuka. Akutläkaren Cornelia Härtel och vårdenhetschefen Leif Engström Eriksen förklarar under en rundvisning i de ljusa lokalerna med breda korridorer.

– Det blir luftigare för oss, och ljusare. Men vi har stora utmaningar med långa väntetider trots att vi har färre patienter, eftersom de som kommer hit är sjukare. Det här kommer inte att lösa alla våra problem, säger Cornelia Härtel.

Hon beskriver hur de anställda nu övar för fullt i team med att få de nya lokalerna att fungera.

– För vissa kommer det säkert att vara ovant med avstånden. Vi är vana med den trånga akuten där vi lätt kan få kontakt med varandra. Här ställs andra krav på kommunikation.

Vårdenhetschefen Leif Engström Eriksen demonstrerar det nya avlånga utrymmet för väntande patienter, som liknar en vänthall på en flygplats. Här finns en lång fönsterrad med ljusinsläpp från golv till tak.

– Det är faktiskt något av det bästa av allt, säger Engström- Eriksen och pekar ner mot en byggnadsyta utanför fönstret, där det så småningom ska växa fram en park.

En stor anledning till kaoset på Södersjukhuset har samtidigt varit bristen på vårdplatser, en fråga som inte löses genom nya lokaler. Samtidigt ska personalstyrkan minska med 300 tjänster, dock utan att personal sägs upp.

Helt nyligen tillsatte region Stockholm en speciell grupp med direktörer som ska få flödena ut från Södersjukhuset att fungera bättre.

– Det stämmer att lokalerna inte löser det. Det ska vi jobba med på annat sätt, säger Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset.

Samtidigt öppnar Södersjukhuset i förtid en infektionsavdelning med 15 isoleringsrum. Sjuksköterskan Anna Thulin demonstrerar hur patienter med misstänkt smitta ska kunna tas in från baksidan på sjukhuset direkt från gatan. Förberedelserna för att kunna öppna pågår för fullt.

– Vi öppnar här forcerat nu med anledning av corona-viruset. Vi vet ju inte hur länge resurserna i Huddinge räcker, säger Mikael Runsiö.

Läs mer:

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Få Ecmo-platser för svårt coronasjuka på Nya Karolinska

Risken för smittspridning höjs till högsta nivån

Italiensk professor uppmanar Sverige: Stäng skolor, ställ in evenemang