Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 13:22 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ny-app-far-manniskor-att-motas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ny app får människor att mötas

Zaher Barood från Syrien fick vänner i Stockholm och ett jobb. Och härom kvällen vann Viktor Redéen över Hebar Bahman från Irak i ett parti biljard – allt tack vare Welcome-app, en ny digital mötesplats för nyanlända flyktingar och svenskar som vill hjälpa till.

Det började i en bil på E4:an. Det var i oktober och Stockholm och Sverige stod mitt i en sällan skådad flyktingkris. I bilen satt makarna Tobias och Emma Rosman, som båda jobbar med att utveckla digitala tjänster på kända företag i Stockholm.

– Vi måste försöka göra någonting sa jag till Tobias. De flesta som kommer hit har ju smarta mobiler – tänk om det fanns en app där man enkelt kan koppla ihop människor med varandra, berättar Emma.

Hon letade, men hittade ingen sådan app. Efter ett frukostmöte med några vänner i samma bransch hade de skissat på hur en sådan skulle kunna se ut.

Tillsammans med vännerna Kim Wijk, Vesal Fayazi, Natalia Lucynski och några till, började de jobba. De besökte asylboenden, de kontaktade organisationer och föreningsliv och funderade över lämpliga funktioner.

Efter sju veckors hårt jobb var ramverket klart. En webbversion lanserades.

– Den är superenkel och har bara ett syfte – att matcha nyanländas behov med svenska folkets önskan att på något sätt hjälpa till, säger Tobias Rosman.

Zaher Barood, 31, från Aleppo i Syrien, var en av de första som använde den efter att ha läst om projektet på Facebook.

– Jag använde chatten i appen och skrev en öppen hälsning. Det ledde till att jag fick kontakt med flera svenska familjer. Jag skrev på arabiska och appen översatte direkt till svenska, berättar han.

För Zaher Barood, som kom hit för sju månader sedan med sin fru och 2,5-åriga dotter, blev appen en daglig följeslagare. Han har snackat med folk, blivit bjuden på middagar, fått hjälp med att lära sig spela gitarr och nu till och med ett jobb på en städfirma.

– Först var jag rädd, jag trodde inte svenskar gillade flyktingar. Nu vet jag att det inte alls är så. Utan appen hade jag aldrig träffat några svenskar eller haft ett jobb, skrattar han.

Viktor Redéen, 23, hörde också talas om appen via bekanta. Eftersom han ändå skulle spela biljard en kväll tänkte han att han lika gärna kunde bjuda med en nyanländ.

– Det tog ett par knapptryckningar, sedan var det klart. Vi hade supertrevligt, säger Viktor, som bestämde sig för att bjuda Hebar Bahman på biljardkvällen.

– Det var det lilla. Och jag vet att det för Hebar betydde massor, konstaterar Viktor.

Gänget bakom appen har lagt ner ett oräkneligt antal obetalda timmar på att ta fram den. Den används redan av 5.000 människor runt om i Sverige.

– Vi vill göra det lätt att mötas. Vi tillhandahåller verktyget, de som vill vara med matchar varandra. Inget förslag är för litet, inget för stort. En fika? Ett jobb? En fotbollsmatch? Eller bara en chatt? Allt betyder något, menar Emma Rosman.

Hon understryker att det inte handlar om välgörenhet, utan ett utbyte. Exempelvis finns det svenskar som använder appen för att lära sig arabiska, träffa nya människor eller hitta nya medlemmar till den lokala kören.

Självklart finns det fortfarande barriärer. Många av de asylsökande har dåligt med pengar och kan ha svårt att ta sig runt. Drömmen för utvecklarna är att hitta ett enkelt digitalt sätt för den som vill bidra med pengar till en SL-biljett.

Ett annat hinder är att många asylsökande inte alltid har tillgång till 3g-nätet. Det ska man försöka lösa genom att få till fler samarbeten med olika telefonoperatörer.

Säkerhetsaspekten är en annan viktig fråga. Olämpliga inlägg kan raderas, användare kan blockeras och alla kan rapportera saker som inte känns okej.

– Stämningen ska vara positiv. Vi ger också tips på hur man ska bete sig, var man kan ses. Vi har också en åldersgräns på 16 år för att få använda appen, säger Kim Wijk.

I morgon, lördag, lanseras appen med en dagfest på ”Huset under bron” på Södermalm i Stockholm. Minst 200 nyanlända kommer dit med bussar som Welcome-gänget fixat och minst lika många stockholmare förväntas komma till festen dit alla är välkomna.

– Om man inte vill träffas via appen kan man alltid komma dit och träffas där, konstaterar Emma Rosman.

Appen ”Welcome!”

I appen, som går att ladda ner både för android och iOS, kan man chatta, bjuda in till aktiviteter eller erbjuda nyanlända någonting man tror de skulle vilja ha eller vara med på.

Här kan också nyanlända fråga efter hjälp, stöd eller sällskap. Allt som skrivs översätts direkt från/till svenska, farsi/dari, arabiska engelska.

Läs mer på www.welcomeapp.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.