Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ny-asfalt-ska-laggas-i-bromma-efter-vattenlackan/

STHLM

Ny asfalt ska läggas i Bromma efter vattenläckan

Delar av Bergslagsvägen vid Islandstorget skadades vid lördagens stora vattenläcka och måste asfalteras om. Foto: Magnus Hallgren

Trafikstörningarna i Bromma väntas snart vara åtgärdade efter helgens stora vattenläcka. Det uppger Stockholm vatten och avfall.

– Det är väldigt ovanligt med en så här stor läcka, säger pressansvarig Petra Holgersson. 

Människor fick vada i ankelhögt för att ta sig över Bergslagsvägen i Bromma i västra Stockholm efter den stora vattenläckan i lördags. Det var vid Islandstorget som stora vattenmassor började strömma upp ur marken på morgonen.

Länsväg 275 fick stängas av i båda riktningarna och enligt Stockholm vatten och avfall drabbades ett 20-tal villor av översvämningar. Det blev också stora skador i asfalteringen. 

– Det var ett väldigt högt tryck i ledningen eftersom det var en huvudledning. Men ingen blev utan vatten, säger Petra Holgersson, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall. 

Läckan är åtgärdad, men ny asfalt behöver läggas. Detta kommer ske under tisdagskvällen och onsdagsmorgonen, enligt Petra Holgersson.

Bild 1 av 2
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2
Foto: Magnus Hallgren

– Sedan ska allt fungera som vanligt. Till våren kommer vi dock behöva lägga om asfalten igen våren eftersom refugen är skadad. 

Hon säger att många olika orsaker kan ligga bakom läckan.

– Bland annat rörelser i marken, det kan handla om temperaturförändringar i miljön omkring ledningen. Det är väldigt svårt att avgöra varför ledningen gick sönder, men vi vet att det inte bara har med exempelvis ålder på rören att göra. 

Petra Holgersson säger att Stockholm vatten och avfall har ett pågående förebyggande arbete för att undvika läckor. Bland annat arbetar de med artificiell intelligens för att göra beräkningar av risker.

Det var i lördags som stora vattenmassor forsade ut över länsväg 275 vid Islandstorget. Foto: Eva Tedesjö

Någon garanti för att en liknande läcka inte ska ske igen kan hon dock inte ge. 

– Det är väldigt ovanligt med en så stor läcka. Det sker högst en gång om året, knappt det. Det brukar dock vara ett antal mindre läckor. Det är väldigt många mil ledningar det handlar om.