Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ny avtalsform kan rädda Ericastiftelsen: ”Uppskattad”

Liberalerna och övriga Alliansen kommer att ge förvaltningen i uppdrag att utreda olika lösningar för att rädda psykiatrimottagningen Ericastiftelsen. Ett så kallat idéburet offentligt partnerskap, IOP, med stiftelsen kan bli aktuellt. 

– Vi ska lyfta på varenda sten för att hitta en lösning, säger hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L).  

Flera av Stockholms läns landstings vårdavtal med idéburna vårdgivare har avslutats eftersom de inte upphandlats i enlighet med Lagen om offentlig upphandling, LOU. 

Barn- och ungdomspsykiatriska terapimottagningen Ericastiftelsen är en av de vårdgivare som tidigare fått beskedet att landstingsuppdraget avslutas, något som kritiserats från flera håll. Nu vill Liberalerna hitta en lösning för att stiftelsens samverkan med landstinget ska kunna fortsätta. 

En ny upphandling enligt LOU eller ett idéburet offentligt partnerskap kan bli aktuellt. På nästa hälso- och sjukvårdsnämnd får förvaltningen formellt i uppdrag att utreda alternativen.  

– Det är en verksamhet som är väldigt uppskattad och de erbjuder en väldigt bra vård. Kopplingen mellan utbildning, forskning och behandling ser vi också som ett mervärde och därför tycker vi att det är viktigt att vi lyfter på varenda sten nu, säger Jessica Ericsson (L), ordförande i hälso- och psykiatriberedningen. 

• Läs mer: ”Det är läskigt att tänka på vad som kan hända nu”

Ett idéburet offentligt partnerskap är en avtalsform mellan den offentliga sektorn och den idéburna sektorn. Formen utvecklades 2010 och används i dag i flera landsting, bland annat i Region Skåne och Uppsala läns landsting. I Stockholms läns landsting finns ännu inga sådana avtal. Anledningen är att ett sådant partnerskap befinner sig i en juridisk gråzon. 

– Våra jurister har tidigare avrått från att ingå sådana samarbeten, men nu har det hänt en hel del på det området. Det är inte enkelt att skapa en IOP-lösning, men vi ska verkligen försöka, säger Anna Starbrink. 

Hon och Jessica Ericsson räknar med att utredningen ska kunna vara klar inom ett år, innan Ericastiftelsens nuvarande uppdrag avslutas. 

– Ambitionen är självklart att det inte ska bli något glapp. Jag räknar med att vi tidigt nästa år ska ha en skiss som vi kan fatta beslut kring, säger Anna Starbrink. 

Om ett IOP-avtal blir lösningen arbetas detta fram tillsammans med Ericastiftelsen. 

– Vi är väldigt tacksamma och glada för att politikerna vill försöka hitta en lösning. IOP är nytt för oss och för landstinget, så det är säkert någonting som vi skulle behöva pröva oss fram i. Jag tror att vi är en bra första verksamhet att pröva på. Landstinget har samverkat med oss sedan 1950-talet och vet att vi är stabila. Vi är öppna för det här och välkomnar det verkligen, säger Anna Norlén, verksamhetschef på Ericastiftelsen.

Också oppositionslandstingsråd Håkan Jörnehed (V), välkomnar förslaget. På veckans kommunfullmäktige lägger han och Birgitta Sevefjord (V), ledamot i beredningen för folkhälsa och psykiatri, fram en motion om just IOP som lösning för landstingets samverkan med idéburna hälso- och sjukvårdsorganisationer. 

– Om man har hamnat i det ställningstagandet blir jag väldigt glad över det. De utmanar lagstiftningen och det är bra att man gör det. Det som är viktigt är att Ericastiftelsen får ha kvar sin verksamhet och att kompetensen bevaras. 

Är det här en lösning som kan fungera för fler idéburna vårdgivare? 

– Absolut, och någonstans hoppas vi också på att regeringen sätter igång ett arbete för att utreda det här. Vi behöver få klarare och tydligare riktlinjer för hur vi ska samverka med de här andra aktörerna utanför LOU, för de upphandlingsreglerna är för snäva, säger Jessica Ericsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.