Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 03:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ny-illegal-hamn-borjar-ta-form-i-bromma/

STHLM

Ny illegal hamn börjar ta form i Bromma

I Ulvsundasjön vid Minneberg har en pirathamn börjat ta form. Foto: Magnus Hallgren

Pirathamnen i Årstaviken fick ett abrupt slut i förra veckan när de boende avhystes av sjöpoliser. Samtidigt har en ny illegal hamn börjat ta form vid Ulvsundasjön vid Minneberg i Bromma.

För de joggare och flanörer som regelbundet rör sig kring Årstavikens norra strand har den såkallade pirathamnen några hundra meter från Tanto varit ett självklart inslag. En del har skrämts och förfärats över misären, medan andra kanske hasplat ur sig att det är fint att det fortfarande funnits en liten bit av gamla Södermalm kvar nere vid vattnet. 

Under årens lopp har den så kallade Pirathamnen, som består av ett antal mer eller mindre sjödugliga båtar förtöjda runt en gammal oljepir, varit föremål för en rad kontroverser. Det mest omtalade var kanske när en 37 meter lång pråm som låg förtöjd vid piren plötsligt brann i januari förra året. Branden hade föregåtts av rykten om drogförsäljning och en allmänt stökig stämning nere vid pråmen, helt i linje med hur pirathamnen i stort uppfattas av de som bor i närheten samt av polis och myndigheter.

Sjöpolisen Tommy Fortkord kallades in av Kronofogdens tjänstemän när avhysandet skulle äga rum. Några dagar efter händelsen är han nöjd med hur insatsen fortlöpte, samtidigt som han tycker att samverkan mellan samhället och rättsväsendet måste bli bättre.

– Oljepiren har blivit en symbol för marginaliserade människor som hittat en plats att vara på. Men det är inte så enkelt. Det kan låta idylliskt att bo på en båt utanför samhället men det medför ju massa problem. Förutom nedskräpning, miljöproblem, fuktskador och annat så har vi ju hittat hur många stulna cyklar, mopeder och båtar som helst där genom åren, berättar Tommy Fortkord över telefon.

Vad har ni för ansvar för människorna som bott här?

– Som samhälle har vi ett ansvar, men jag tycker inte att vi ska ha kåkstäder. Det är vi och dessa andra tjänstemän, där jag själv ingår, som behöver bli bättre på att tag i de här situationerna. I stället har vi hamnat i något slags Kafka-liknande läge, det spelar ingen roll vad vi gör. De kommer förstås att flytta sin verksamhet någon annanstans, men just här är det lugnt nu i alla fall.

Foto: Magnus Hallgren

Lars Larne bodde på en av båtarna som blev avhyst från pirathamnen. Hans båt beslagtogs av Kronofogden, och efter en kampanj på Facebook fick han råd att hämta ut båten i fredags. När artikeln skrivs är Lars ute på vattnet och letar efter någonstans att lägga till. Några av båtarna som tidigare legat vid pirathamnen, och som hann ge sig av innan Kronofogden kom, har lagt till vid ett övergivet vrak i Bromma.

– De har flyttat bort till Ulvsundasjön nedanför Minneberg, jag skulle gissa att det är en 6-7 båtar som ligger där. Det är bedrövligt, säger Jan Ferb vid sjöpolisen sagt till P4 Stockholm.

Men det är just nu inte aktuellt för Lars.

– Jag är så tacksam över att jag kunde få ut min båt. Nu försöker leta efter en lite mer hållbar lösning, säger han.