Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ny it-plattform ska underlätta vårdens digitalisering

Den nya IT-plattformen kommer att ge stora förbättringar för arbetsmiljön i vården, enligt Daniel Forslund (L), innovationslandstingråd.
Den nya IT-plattformen kommer att ge stora förbättringar för arbetsmiljön i vården, enligt Daniel Forslund (L), innovationslandstingråd. Other: Anna Molander

Landstinget genomför en miljardupphandling av en it-plattform som ska ge stora förbättringar för både vårdens personal och patienter, och underlätta digitaliseringen av sjukvården i Stockholm.

Landstingsstyrelsen väntas i morgon besluta om en jätteinvestering i en ny it-plattform, värd 2,2 miljarder kronor som ska ta sjukvården i länet, både för personal och patienter, ett stort steg närmare en digitaliserad vård. 

– Jag blir ofta ganska bekymrad för mina patienter när jag ser hur de hamnar mellan stolarna. För många patienter, både lätt sjuka och kroniskt sjuka med många vårdkontakter, finns det i dag dåligt stöd för sammanhållen kontinuitet mellan vårdgivare. Det gör att patienten ofta blir överförare av information mellan vårdgivare, och får ett outtalat ansvar att berätta vad som har hänt vid tidigare besök. Ett problem är att våra nuvarande it-stöd inte är tillräckligt bra, säger Alexander Hedman, distriktsläkare vid Mörby vårdcentral, som deltar i förberedelserna för upphandingen av den nya plattformen.

Förhoppningen är att den nya plattformen ska bidra till att ge patienterna en mer sammanhållen vård, att ta del av information om sin egen vård, och att överföra information mellan olika vårdgivare genom att sjukvården får ett mer enhetligt system.

Den nya it-plattformen ska också underlätta införandet av digitala tjänster, och göra det enklare för patienter och anhöriga att kommunicera med vården när det gäller allt från att mejla, boka tid och betala till att förbereda ett vårdbesök. Liksom att möjliggöra digitala möten med vårdpersonal utan att behöva lämna hemmet. 

Ur vårdpersonalens synvinkel är målet stora tekniska förbättringar, då dagens it-stöd i stora delar av vården är omodernt och måste kompletteras med manuellt arbete med papper, penna, telefon och fax.

Läs mer: Föråldrad it-teknik en fara för vården

– Det här kan vara den största arbetsmiljösatsningen som görs i vården under lång tid. I nuläget ägnar vårdpersonal enorm tid med att söka information, och it-stödet har en teknisk standard som inte är värdig en modern vård, säger innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L).

Det här kan vara den största arbetsmiljösatsningen som görs i vården under lång tid.

Han säger att utvecklingsarbetet runt den nya it-plattformen har gjorts i samverkan med personalen. 

– Man har lyssnat mycket på personalens klagomål. I nuläget ägnas uppemot en timme om dagen till sökande efter information som kanske inte ens finns. Dokument skickas fortfarande över med fax. Den bristande tekniken är faktiskt en förklaring till den personalbrist som vi har i sjukvården, och att vi inte kan hålla vårdplatser öppna, säger Daniel Forslund.  

Tidplanen är att upphandlingen av den nya plattformen ska påbörjas vid årsskiftet, så att den nya it-plattformen ska börja införas under 2020, och vara helt införd på alla landstingets vårdcentraler och sjukhus år 2021. De många privata vårdgivarna i Stockholm med vårdavtal med landstinget kan även i fortsättningen välja egna journalsystem, men de måste vara kompatibla så att informationen ska kunna överföras digitalt mellan vårdgivare. 

I planerna ingår också att avidentifierad patientdata ska kunna utnyttjas på ett mer systematiskt sätt i forskningen än vad som är fallet i dag. Men när det gäller användning av patientdata finns många oklarheter. 

I dag får vi inte ens skicka patientdata digitalt och vi har en lagstiftning som är lite gammaldags.

– Målsättningen är att vi ska standardisera hur vi lagrar patientdata så att de går lätt att återanvända och kan användas i exempelvis klinisk forskning. Vi har en lagstiftning som kan uppfattas som lite gammaldags. Idag får vi inte ens dela patientdata digitalt mellan vissa aktörer kring patienten, säger Alexander Hedman.

Läs mer: Landstingets datasystem låg nere

Utvecklingsarbetet av den nya digitala plattformen har först skett i samarbete mellan SLL, Västra Götalandsregionen, och Region Skåne, men samarbetet har brutit samman. 

– Därför är det extra viktigt att det tas fram gemensamma standarder, så att de olika systemen kan prata med varandra, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd. 

Socialdemokraterna välkomnar att vårdens personal får ett nytt it-system. 

– Många vittnar om stor frustration över hur den dåliga tekniken skäl tid ifrån patienten.

Samtidigt pekar S på outredda risker med jätteupphandlingen, både när det gäller funktion och kostnader. 

– Jag är oroad att det här drar iväg och blir dyrare än planerat, såsom erfarenheten är med flera av stora upphandlingar som den borgerliga alliansen gör. Vi ser ett behov av en djupare riskanalys inför den här jätteupphandlingen, säger Erika Ullberg. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.